Oznanila župnije Škofljica, 10. 2. 2019

STARŠEM, BIRMANCEM IN BOTROM

Danes je potrebno vedno znova iskati odgovore na mnoga vprašanja življenja. Tako je tudi na področju vere. Pravi kristjan ne more biti zadovoljen, če svoje vere znova in znova ne raziskuje, išče odgovore, da pomaga sebi, svojim bližnjim ali tistim, za katere je odgovoren. To so otroci — mladostniki in tudi botri, tisti, ki živijo v družinski ali župnijski skupnosti. Bog je pripravljal Marijo na njeno poslanstvo, tudi nam pomaga po svetem Duhu in po zakramentih svojo ljubezen in prijateljstvo. Pomaga nam tudi po zakramentu sv. birme, da bi mozaik verovanja — ver postal vedno bolj zrel. Vsi skupaj smo povabljeni da sprejmemo ta božji izziv in odgovorimo na božjo ljubezen in prijateljstvo. Premišljujmo o mislih, ki so tu navedene –starši, birmanci in botri. Lahko si vzamemo tudi posamezno misel in se pogovorimo starši z birmancem, birmanec z botrom ali boter z birmancem… Birma je zakrament sv. Duha. Sv. Duh je ljubezen — birma je torej zakrament ljubezni, kar se kaže v različnih odnosih v družinah, med birmanci in botri, ter znotraj župnije.

Osamosvojitev od staršev je pogoj, da moremo biti deležni božjega blagoslova, kar nam slikovito kažejo nekatere svetopisemske pripovedi; npr. odlomek o dvanajstletnem Jezusu v templju, Abrahamovo darovanje sina Izaka. Ko mlade tudi v njihovi nedoraslosti sprejmemo, vidimo, da delajo pri svojem razvoju kar velike korake, da so veliki iskalci resnice, smisla, čeprav to iščejo na svoj način, ki je za mnoge ne sprejemljiv, morda celo odbijajoč. Pod včasih grobimi besedami, ki morda izražajo nezainteresiranost za lepo, sveto, za resnico, so mladostniki vendarle iskalci tega. So iskalci resnice in želijo, da jim v življenju nekdo pomaga. Mladostniki želijo, da jim starši v brezpogojnem sprejemanju izpovemo svojo ljubezen, da jih vzamemo zares in se jim posvetimo takrat, ko nas potrebujejo. Poznati in upoštevati mladostnikove potrebe, pomeni najti stik z njim, vstopno mesto medsebojnega srečanja. Potrebe, značilne za birmance in birmansko pastoralo so: identiteta, skupina, prijatelji, druženje, sprejetost in odprtost, spodbuda in pohvala, vera, komunikacija, pogovor, odgovornost in sodelovanje. Starši so najbolj pomemben vzor in zgled pri vzgoji, moč in oporo črpamo v veri, molitvi, božji besedi, zakramentih in tudi v pripravi na birmo, zato je tudi tu priložnost za poživitev vere, duhovnosti in pobožnosti za vse udeležence /za starše, brate in sestre, botre, za župnijsko občestvo…/ V pripravi na birmo molimo za prihod sv. Duha: za naše birmance — da bi seme božje milosti našlo v njih rodovitna tla, da bi moglo rasti in v življenju obroditi bogate sadove; za nas, za starše, da bi sv. Duh obnovil v nas svoje milosti in nas vedno znova usposabljal za naše krščansko poslanstvo. Božja beseda, če jo beremo lahko da odgovore v naših življenjskih situacijah.

Krašenje in čiščenje cerkve in njene okolice

Cerkev se včasih tudi mora bolj »generalno počistiti«. Večkrat to naredijo ob prvem svetem obhajilu, za večje župnijske praznike, za veliko noč in tudi božične praznike. Za to poskrbijo tudi družine slavljencev. Včasih tudi ob poroki ali ob kakšni drugi slovesnosti želijo domači kakšno posebno okrasitev, za to tudi samo poskrbijo. Prav pa je da se dogovorijo z skupino, ki tedaj čisti cerkev. Da potem ni kakšne nepotrebne jeze ali ugovarjanja. Manj se krasi cerkev v postu in tudi v adventu. Po eni strani v tem času ni veliko cvetja po drugi strani pa tudi sam postni čas in adventni čas zahtevata skromno okrasitev, seveda lahko tudi postno kar pa ne pomeni, naj bo vse prazno. Po navadi skupina sama poskrbi za rože. Seveda pa je po naših vrtovih in njivah, po gozdovih in travnikih neizmerno veliko najrazličnejšega cvetja za krasitev. Vse to je božji dar in vse te stvari so lepe, če bodo prav pripravljene in postavljene. Nikakor se ne morem strinjati, da so lepe samo tiste rože, ki jih kupimo. Če bi jih kdaj radi darovali za cerkev jih prinesite v petek zvečer , postavite v vodo v prostoru, kjer so čistila ali pa v soboto zjutraj okrog 8 ure. Ne tlačimo rož v vaze. Tako postavljenega cvetja ne vidimo tudi v naravi. Narava je čudovita učiteljica.

Duhovne vaje za srednješolce in animatorje

Vabimo na duhovne vaje od 22.3. — 24.3. Mladi prijavite se na www.zelimlje.si Majcnov dom. Vabijo salezijanci iz Želimlja. Mladi vzemite si čas zase in se dogovorite za skupno pot.

Starši — prijavite krst

V vsakdanjem življenju dobro poznamo učinke vode. Z njo odstranimo umazanijo, se osvežimo in potešimo žejo. Brez vode ni življenja. Kot brez vode ne moremo biti , tako tudi naj ne bi živeli brez Boga. Križ in voda nas spominjata, da nam je Bog blizu, da nas varuje in nam odpušča. Krščevanje bo prvo nedeljo v mesecu marcu.

Nova družina — naročite tri številke, da se seznanite.

Skrivnostna lepotica — delavnica

20.2. 2019 Delavnica za mame in dekleta od 13 — 15 leta v Stični od 17.00 do 19.3o Stična. Vabljeni.

Srečanje za starše, botre in birmance bo v četrtek 21.2. 2019 ob 19 uri v župnijski dvorani. Pridite!

Informativna dneva za vpis na gimnazijo Želimlje, Šentvid in Vipava sta 15 in 16. februarja. Več informacij pri sami šoli.