Oznanila župnije Škofljica, 24.3.2019

 

DESET ZAPOVEDI MOLITVE V DRUŽINI

Vsi duhovni učitelji učijo, da je molitev za vsakega vernega človeka pomembna, koristna in tudi potrebna. Brez molitve ni in ne more hiti verskega življenja. Kako boš z Bogom povezan, če ne moliš, če ne razmišljaš, če ne bereš sv. Pisma. Romano Guardini poudarja nesrečo današnjega človeka, ki jo vidi v čudnem pojmovanju Boga. Boga namreč_ gleda kot nasprotnika, kot tujca, ki nasprotuje njegovemu pravemu osebnemu razvoju. Vzrok za današnji ateizem je v veliki meri v človekovi želji, da v vsem gospoduje in tudi nad vsem. Rad bi živel sam iz sebe. Usodna zmota je, da gleda v Bogu sovražnika, ne pa izvor in cilj, v katerem se morejo v vsej polnosti uresničiti vse človekove težnje in želje. Letošnji teden družine je posvečen malim otrokom v družini. Otrokom pomagamo na različne načine v nežnih letih. Mama se že k matu po rojstvu z njim pogovarja na različne načine, najprej da v njem vzbudi pozornost, zatem ga drami z glasom, ga prime za obe nežni ročici in ga vodi po sohi, da bi se učil hoditi, v roko mu poda žličko…da spoznava stvari, ki mu bodo v pomoč že v teh prvih letih življenja. Kako sta oče in mati vesela otrokovega klica, ko izreče oče, mati. Starši veliko časa namenite otrokom, to je njim v dobro.

Ne pozabimo na duhovno plat otrokovega razvoja, kakor nas sveto pismo opozarja, da človek ne živi samo od kruha, temveč tudi od vsake božje besede, ki prihaja iz Božjih ust. V to pa spada tudi vsakdanja molitev in to tudi najmlajših:

1/ Kot starša zaupava Svetemu Duhu, da moli z najinimi otroki na način, ki je za naju skrivnost.
2/ Bog otroku govori po najinem nasmehu otroku, nežnosti , starševski

3/ Otrok v naročju očeta ali matere sodeluje pri pogovoru z Bogom

4/ Zavedava se, da bo molil, če bo videl, da moliva midva kot starša

5/ Pomembno je da molita oba skupaj z otrokom — oče in mama
6/ Dan najinega otroka se sklene z znamenjem križa, na čelu in z blagoslovom.
7/Pred jedjo molimo, če srno skupaj kot družina — prosimo in se zahvalimo.
8/ Otrok se čudi mnogim stvarem in je vesel, ko vidi kaj novega. Takrat lahko skupno molitev oblikujemo v hvalo in zahvalo
9/ Reden obisk cerkve je za vse nas, za vso družino lepa priložnost, da se še na globlji način srečamo z Gospodom in molitvijo.
10/ Tudi kot starša se učiva moliti, kadar se pridruživa moliti po obrazcu , ki smo se ga naučili.

Vsaka družina je vabljena naj naredi na začetku majhne korake – križ, blagoslov, pokropi stanovanje, jutranja in večerna molitev…

Krašenje in čiščenje cerkve in okolice XII

V vazi morajo biti cvetlice pravilno razporejene. V vazi cvetlice ne smejo biti stisnjene ali pa vanjo »natlačene«. Cvetlice v šopku mora nujno spremljati zelenje. Če rastline —cvetlice nimajo svojega lastnega zelenja ga skušamo podobnega pridobiti od drugih vrst. Nikoli ne smejo biti cvetlice gosto postavljene v vazo. Rob vaze naj bo vsaj delno zakrit, še posebno, če je vaza večja. Tudi prevelikih nasprotij ne sme biti med cvetlicami. Večina cvetlic v šopku mora biti obrnjena k pogledu.  Vsem, ki ste čez celo leto pomagali in krasili in lepšali božji hram se vam za mnogoštevilne ure, ki ste jih darovali v ta namen prisrčno zahvaljujem in kličem nad vse vaše delo božji blagoslov in božje varstvo.

Križev pot — na Gumnišču ob 18. uri V zadnjem desetletju se je zelo poživila molitev križevega pota. V marsikateri župniji, ga imajo na prostem v nedeljskem popoldnevu. In mnogi verni bratje in sestre se pomikajo od postaje do postaje in v duhu spremljamo Jezusa na težkem potu na Kalvarijo. Tu se razodene božja ljubezen in čez tri dni tudi njegova moč — ko Jezus premaga smrt. Vabljeni k molitvi

Iz sobote na nedeljo bomo urne kazalce pomaknili za eno uro naprej. Upam, da se bo to zgodilo.

Prihodnjo nedeljo bo tuj spovednik na razpolago. Vabljeni starejši k spovedi , navajate tudi mlade, tudi osnovnošolci lepo vabljeni. Spoved je dar — usmiljenje

V sredo bo sv. maša tudi za prvoobhajance, ki se pripravljajo na mašo in na prejemanje sv. obhajila. To ni enkraten dogodek temveč smo vsi večkrat povabljeni k mizi, ki jima kruh življenja. Starši pridite z otroci in tudi z otroci se radi pogovarjajte o sv. obhajilu. Otroku pomagamo, da bo sprejel Jezusa kot tistega, ki mu pomaga na poti življenja, ki se ga veseli in hoče biti prijatelj.

Teden družine Med 19.3. in 25.3. obhajamo teden družine. Letos je to teden posvečen Majhnim korakom. Vsaka pot v veri se začne z majhnimi koraki. Prav je da znamo mladim družinam približati kateri so ti mali koraki, ki jih lahko naredijo sami. Pomembno pa je tudi za vse druge, ki že »hodijo v veri, da pokažejo razumevanje za te prve korake. V tem času lepo vabljeni k sv. maši, da bomo skupaj prosili za mladi rod, da bi hodili po poti za Kristusom. Tudi deset zapovedi na prvi strani nas vodi k delu za te majhne korake.

Ribniški pasijon 2019 Živimo v obdobju, ko se greh včasih celo nagrajuje, namesto kaznuje. Razpeti smo na to kar nas uči vera in nad tem kar nam narekuje moderna družba. A vsaka pot se začne in konča pri Bogu. To so glavni vsebinski poudarki letošnjega ribniškega pasijona z naslovom Daritev za grehe sveta, ki ga bodo uprizorili 13. aprila v Sodražici in 22. aprila v Ribnici. Vpleteni bodo prizori vsakdana sodobnega človeka. Več preberite na strani www.ribniskipasijon.si.

Postno romanje v Dedni dol — 4. postno nedeljo Včasih je bilo romanje veliko bolj naporno, ko so vse prehodili peš, danes gremo z vlakom ali osebnim avtom ali celo z avionom. Je pa mnogim še toliko bolj dragocen čas. Pa naj bo to del odpovedi. Delajmo tudi za svoje zveličanje, za odrešenje sveta. Združimo se v molitvi.