Oznanila župnije Škofljica, 28.4.2019

B O Ž J E    S R C E

 

Bela nedelja – nedelja božjega usmiljenja. Že nekaj let nas mati Cerkev vabi k praznovanju te nedelje v duhu odpuščanja in ljubezni. Vse sv. Pismo poudarja božjo ljubezen do človeka. Vsem nam je znana Jezusova prilika o Izgubljenem sinu. To znamenito priliko je upodobil na platnu tudi svetovno znani slikar Rembrandt. Vsi smo jo kdaj že videli  – ne v izvirniku temveč na različne načine prikazano.

O tej podobi je svoje misli zapisal tudi znameniti mislec Henri J. M. Nouwen.

Skušajmo samo delček te podobe pogledati in razmišljati z Henrijem:

Starejši sin na Rembrandtovi podobi samo opazuje. Težko si je predstavljati, kaj se dogaja v njegovem srcu. Kakor od prilike tako od podobe odhajam z vprašanjem: Kako bo odgovoril na vabilo, naj se udeleži gostije?«

V očetovem srcu ni – ni tako v priliki kakor na podobi – nobenega dvoma. Njegovo srce gre za obema sinovoma, oba ljubi; upa, da bo oba brata videl ob mizi, rad bi, da bi oba to spoznala; kakor smo že različni, spadamo v isto hišo in smo otroci istega Očeta.

Če pustim, da to vame prodre, spoznam, kako zgodba o Očetu in njegovem sinu močno poudarja, da se nisem jaz odločil za Boga, marveč se je najprej Bog odločil zame. To je velika skrivnost našega verovanja. Ne izbiramo Bogami, marveč Bog izbira nas. Od vekomaj smo »skriti v senci njegove roke« in »na njegove dlani smo zapisani«. Preden se nas dotakne kakšno človeško bitje nas je » v temi Bog oblikoval« in nas »kot umetnino izdelal v globinah zemlje in preden je o nas odločalo  kakšno človeško bitje, nas je Bog »stkal v telesu naše matere«. Bog nas ljubi, preden nam more  kakšen človek izkazati ljubezen. Ljubi nas s prvo ljubeznijo; rad bi, da bi bili njegovi ljubljeni otroci, da bi ljubili, kakor ljubi On.

Večino časa sem se v svojem življenju bojeval za to, da bi našel Boga, Boga spoznal, Boga ljubil. Po svojih močeh sem skušal upoštevati navodila duhovnega življenja – nenehoma moliti, mnogim skušnjavam se izogniti, bežati pred raztresenostjo in zgubljenostjo. Mnogokrat sem odpovedal, toda vedno znova sem poskušal, četudi sem bil blizu obupa.

Zdaj se vprašam, ali sem se dovolj zavedal, kako me je ves ta čas Bog iskal, me našel, me spoznaval, me ljubil. Ni vprašanje: »Kako lahko najdem Boga?« marveč »kako pustim da me najde On?« Ni vprašanje: »Kako Boga spoznam?« marveč: »Kako pustim, da me Bog spozna?«

Tu je središče mojega duhovnega boja. To je boj proti temu, da bi sebe odklanjal, sebe zaničeval in se ne mogel prenašati. To je zelo resen boj, ker svet in zli duhovi so se zakleli, da me imajo za človeka brez vrednosti, brez koristi, brez pomena. Mnoge veje gospodarstva živijo od tega, da ta občutek majhnosti izkoristijo in z materialnimi sredstvi ustvarjajo pričakovanja. Ko sem majhen želim postati velik – tako me bodo lahko zavajali. Šel bom na mesta kjer obljubljajo korenito spremembo v spoštovanju samega sebe, čeprav nikakor niso zmožni storiti kaj takega. Čim bolj se bom pustil speljevati in zapeljevati, temveč bom vsakič imel razlogov, da se devam v nič in nase gledam kot na nezaželeno dete.

To srečanje mi je jasno pokazalo, na kakšen način mnogi ljudje preživljajo življenje – nikoli niso prepričani, da so ljubljeni, kakršni so. Bog je ljubezen, ki vedno kliče: dobrodošli doma. Ljubezen, ki bi rada vedno praznovala.

NCNG  + LADO  KOVAČIČ

Človeštvo in svet se vsak trenutek  in po vsakem človeku vračata k Bogu. Naše zemeljsko življenje ima večno vrednost. Ni samo nekak deloven dan, v katerem se nič ne zgodi ali praznik neizpolnjenih sanj. Naše življenje tukaj je naporna borba za zmago dobrega nad zlim. Kovačnica v kateri kujemo svojo večnost. Nič ni brez pomena in brez posledic. Če smo s Kristusom umrli, verujemo, da bomo z njim tudi živeli. S hvaležnostjo se bomo spominjali našega brata v molitvi.

 

NCNG + Alojzij Jagodic

Mi pa hočemo vse do svojega odhoda ostati na strani tistega, ki oživlja, tistega, ki je življenje in življenje tudi deli. Najprej zemeljsko, potem pa tudi nebeško. Bog vidi vaša dobra dela.

 

Priprava na krst bo v torek 30.4. ob 19 uri, krščevanje v nedeljo 5.5. 2019.

 

Kako se družina pripravi  na sveto mašo

Starši lahko svoje otroke pripravite na sveto mašo tako, da že doma preberete odlomek iz evangelija. Pri maši položimo na oltar vse svoje veselje, skrbi, bolečine, zahvale, študij, zamere…se lahko pomenite z kakšnim namenom se boste udeležili sv. maše – daritve. Za sveto mašo izberemo oblačila, ki naj bodo dostojna in primerna za cerkev. Vaša župnijska cerkev naj za vas postane  tudi vaš dom. Če ni predaleč v župnijsko cerkev pojdimo večkrat peš in se po poti pogovarjajmo z otroci

 

Podprite Exodus TV!

Katoliška televizija Exodus TV s svojim osnovnim poslanstvom kvalitetne evangelizacije širom Slovenije, je z mesecem februarjem na svoje programu začela predvajati novo oddajo z naslovom: Prijatelj bolnikov in invalidov. Postanite boter katoliške televizije v Sloveniji in postanite Jezusov sodelavec. Poiščite nas tudi na spletu www.exodus.si

 

26 letni koncert zborov – Zavoda sv. Stanislava

Koncert bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v soboto 11. maja ob 18 uri. Prvič bo v Sloveniji izvedena maša za otroke, avtorja Johna Rutterja. Nastopilo bo več kot 400 mladih pevcev, devetih zborov. Za rezervacijo kart pokličite na 031708 313 Obisk posebej priporočam vsem pevcem.

 

Srečanje izrednih delivcev obhajila

V soboto 4. maja 2019 bo v župnijskem domu v Stični srečanje za izredne delivce obhajila ljubljanske nadškofije. Srečanje bo potekalo od  9.oo  do 12.oo. Predavanje, ki ga bo vodil p. dr. Nikolaj Aracki, bo sledil pogovor po skupinah o temah, ki so povezane  s to lepo liturgično službo. Pridite na srečanje tisti, ki že opravljate to službo ali pa jo boste.

 

Mesec majnik

Sredi tedna bomo pričeli nov mesec, ki bo posvečen naši nebeški materi Mariji. Z veseljem se spomnimo na šmarnice – zelo priljubljena pobožnost. Mati je tista, ki k sebi vabi svoje otroke. Pridružimo se jim. V petek bomo začeli devetdnevnico pred birmo, h kateri so vabljeni birmanci, starši in tudi botri in domači. Maša bo vedno zvečer ob 19.3o