Oznanila župnije Škofljica 2.6.2019

 

TI   PREVEČ   GOVORIŠ

 

Na današnjo nedeljo  mislimo na moderno tehniko, ki se nahaja v naših domovih – radio, TV, internet… zvočniki, filmi in še marsikaj vsemu temu pritiče. Če bi se vprašali koliko časa posvetimo tej moderni tehniki, bi kmalu spoznali, da je tega preveč. Preveč gledanja, poslušanja, iskanja, sporočanja. Kolikokrat smo že slišali po radiju, da med vožnjo naj ne bi govorili. To delamo tudi tedaj ko so z nami otroci, radio večkrat poslušamo…hodimo po cesti in imamo slušalke v ušesih… Otroci nosijo seboj v šolo »pametne telefone«. Sami sebe trgajo od sošolcev, priganjamo jih v vrtce, da ne bodo preveč zaprti vase in bodo socialni do drugih po drugi strani pa jim dajemo pametne telefone v roke in ne komunicirajo z drugimi.

Enkrat po dolgem času, dragi moj TV, internet, ….boš ti prisiljen poslušati mene. Vedno govoriš samo ti. Ti preprečuješ, da bi se doma pogovarjali. Tudi otrokom večkrat rečemo naj bodo zaradi tega tiho, ker me motijo pri poslušanju. Rad bi te ugasnil in me ti poslušaj. Rad bi ti povedal, da si ti zame  pomemben. Postal si del mojega življenja. Tega ne bi rad potrdil, a če te ni mi nekaj manjka. Škof je rekel, da je v tebi velika moč. Nisi samo električna naprava temveč tudi nevarno sredstvo uperjeno proti vzgoji. Ti me moraš sedaj poslušati.

Mnogi pravijo, da ti preveč govoriš. Poročilo, ki ga je posredoval UNESCO, kaže da v ZDA odrasli človek preživi dnevno pet ur pred teboj, otroci pa celo sedem. Pri nas je vendarle manjša številka. Veliko otrok zatrjuje, da gledajo televizijo tudi po 22. uri  – gledajo večerne TV programe.

Do tebe hočem imeti pravilen odnos.. Ne želim, da te zaklenem v omaro, prav tako bi ne bi bil rad zasvojen  s teboj, še najmanj pa biti odvisen od tebe. Ne bi te rad prezrl. Želim se izogniti tema skrajnostima.. Ponekod imajo kar več TV sprejemnikov v družini – v kuhinji, dnevni sobi in še v spalnici. Ponekod je televizija prižgana cel dan. Nekateri prosijo naj bo ob obisku prijatelja, soseda ali znanca ugasnjena televizija.

Postal si popoln član mnogih družin, nekateri se niti ne zavedajo tvoje navzočnosti. Če te ne bi bilo bi lahko v družinah nastale velike krize – odnosi med ljudmi.. Delali so raziskave in so pokazale, da je v kar 25% družin prišlo do krize. Ni kakor  pa ne smemo gledati na televizijo kot »satansko » iznajdbo.  Pogledamo lahko tudi tisto kar je dobro in nas vodi v spoznavanje sveta.

Tudi Cerkev je pokazala naraščajoče zanimanje za televizijo, ko celo pravi, da so mediji »moderna in učinkovita enačica prižnice. Prek njih je mogoče govoriti množicam, kolikor to dopušča država, če se upošteva demokracija, če morejo vsi enakovredno sodelovati pri programih in imeti tudi čas za oddaje. V veliki meri nam je to v naši deželi še vedno onemogočeno. Lahko imamo kakšno ur sem in tja. Še vedno krojijo verske oddaje velikokrat tisti, ki so se vzgajali na fakulteti za družbene vede   in nimajo pravega vpogleda na Cerkev in njeno življenje. To mnogi opazijo že pri samih izražanjih vprašanjih ali pri predstavljanju praznikov – božiča, velike noči, dnevu vseh svetih. Pri mnogih oddajah bi lahko tudi laiki verniki lahko spregovorili o vzgoji, o ekonomiji, o zakonu, odnosu do narave, o morali in etiki – kot da vernik ne sme biti prisoten ali dati svojega mnenja na določeno temo – evtanazija, splav, starost Tako početje ni v dobro naši TV, niti ni dobro za našo demokracijo, preveč tiščijo samo v eno smer, stran. O tem lahko preberete tudi v tedniku Družina, na drugi strani. Kam se postaviti ob taki drži – kristjanu?

 

Mešani pevski zbor sv. Cirila in Metoda  – Silvi v spomin

Pozdravljeni

V nedeljo, 26.5. 2019, je minilo 20 let, kar smo se na pokopališču na Colu poslovili od Silve Česnik. Dva dni pred tem je , na praznik Marije Pomagaj umrla po težki bolezni. Pevci se z veseljem in hvaležnostjo oziramo na leta, ki smo jih preživeli skupaj. Seme, ki ga je vsejala, živi naprej. Še vedno stopamo po poti, ki nam jo je pokazala. Da s petjem lepšamo bogoslužje in tako slavimo Boga. Verjamemo, da se že veseli in prepeva v družbi svetih.

                                            Lep pozdrav – Karmen Tomažič, dr. med.

 

51. Romanje bolnikov na Brezje  /15.6. 2019/

Somaševanje bo vodil mariborski nadškof msgr. Cvikl.

Spored: ob 9.oo  – rožni venec, petje in spoved, ob 10.oo sv. maša pred baziliko, maziljenje in obhajilo, od 12.oo – 13.3o premor in osebna srečanja in ob 13.3o večernice z petimi litanijami. Na prostor poskušamo priti nekoliko prej ne zadnji trenutek. Upoštevamo navodila redarjev. Starejše osebe naj imajo seboj kakšen osebni dokument. Vzemite tudi dežnik seboj – zaradi dežja in zaradi sonca. Pomagajmo bolnim bratom in sestram na pot. Vabljeni.

 

Zahvala za maše v Laniški soseski

Sv. maša nas povezuje – božja beseda, pesmi, molitve, kruh, ki ga lomimo in prejemamo, samo občestvo, ki ga drug ob drugem doživljamo. Vsem darovalcem naj Bog povrne z časnimi in večnimi darovi.

 

Srečanje ŽPS bo v mesecu juniju v torek 11.6. ob 20 uri. Pridi!!

Sporočilo dobiš po e pošti.  – Eno srce in ena duša – delamo skupaj!

 

Usposabljanje za krasilce in krasilke

V okviru izobraževanja za župnijske sodelavce na področju liturgije za laike, vabimo na delavnico krašenja, ki bo potekala v petek 7. junija ob 16.oo v župnijski dvorani župnije Ljubljana – Koseze, Podutiška cesta 20 Koseze. Z udeleženci bo znani florist Marjan Planinšek.

Delavnice se lahko udeležita le dva  udeleženca iz župnije. Prispevek znaša 90 €, ki naj ga plača župnija iz katere udeleženec prihaja. Obvezna je predhodna prijava do torka v tednu, ko priprava poteka. Prijava na tel. 01 234 26 51. Oglasite se pri župniku.

 

Priprava obnova misijona  – november 2019

Skupina za misijon  – pozdravljeni !

Misijon se nam počasi odmika. Še mislimo na besede naših misijonarjev, se še o njih pogovarjamo, delamo načrte, se trudimo, da bi se po drugi poti vrnili na svoj dom. Upam, da niste čisto pozabili , da smo ga imeli. V jeseni bomo imeli obnovitveni misijonski vikend, zato vas lepo vabim v četrtek 6.6. 2019 k večerni maši ob 20 v župnijski kapeli, po maši bomo imeli kratek sestanek za jesenski dogodek.

 

Srečanje komisije za prireditve

Že večkrat smo se letos srečali, za 30. župnijski dan. Tokrat bo v ponedeljek 3.6. ob 20.3o po sveti maši. Lepo vabljeni vsi akterji, vsi željni sodelovanja. V pomoč nam boste.

 

Binkoštni praznik – 9.6. 2019

Velikonočni čas se konča na 50. dan po veliki noči, na binkoštno nedeljo, ki je spomin na izlitje sv. Duha nad apostole. Binkoštna skrivnost spodbuja k molitvi in soudeležbi pri misijonskem  poslanstvu. Sv. Duh spodbuja mnoge in različne oblike delovanja v Cerkvi. Vabljeni k slovesnemu bogoslužju, saj je to tudi eden največjih praznikov naše krščanske vere.