Oznanila župnije Škofljica, 9.6.2019

 

BINKOŠTNI DOGODEK

Petdeset dni po veliki noči praznujemo binkošti, ki so sad velike noči in dopolnjuje vstajenje. V skrbi za učence in za svet je vstali Gospod izpolnil obljubo in poslal sv . Duha, Tolažnika, ki ostaja z nami, da bi nam dajal moč za življenje. Spominja nas na tisto kar je Jezus govoril in delal, da bi tudi mi tako živeli. V Apostolskih delih beremo slikovit opis dogodka binkošti. Nenadoma je nastal z neba šum…Vsi so bili napolnjeni s svetim Duhom… in začeli so govoriti, kakor jim je dajal Duh izgovarjati… Izpolnjuje se kar je bilo napovedano po preroku Joelu: »Razlil bom od svojega Duha…In zgodilo se bo: vsak kdor bo klical Gospodovo ime, bo rešen.« /Apd 2,1 -33 . Znamenja binkošti so bila zelo izrazita in prepoznavna: šum, vihar, vetrič, plameni, jeziki podobni plamenom. Na binkošti občudujemo moč sv. Duha. ko iz plašne skupine ljudi napravi pogumno občestvo oznanjevalcev Kristusovega evangelija. Apostol so imeli občutek, da so v polni moči, kar je v njih povzročal sv. Duh. Prav to pa povzroča neprenehoma tudi v sedanji Cerkvi po naslednikih apostolov. Apostoli so se spominjali vsega, kar jim je naročil Jezus v svetem Duhu.
Opogumil jih je, da so premagali strah ter dali Bogu na razpolago vse svoje sposobnosti in tudi življenje. Sveti Duh jih je povsem spremenil, ker so to od njega sprejeli. V njegovi moči so oznanjali velika slavna božja dela. Apostoli so bili sposobni izvrševati poslanstvo Z vsemi nami želi biti sv. Duh, tudi pri nas, ki smo že prejeli zakrament sv. Duha.. Če smo pripravljeni sprejeti sv. Duha tudi nas opogumlja. Isti Duh je vel nad vodami, navdihoval vse ljudstvo SZ, deloval v Mariji. vodil Jezusa v času zemeljskega življenja in po odhodu Jezusa v nebo vodi ljudstvo NZ. »Prejeli boste moč, ko bo sv. Duh prišel nad vas in boste moje priče.« To velja še danes. Samo v Svetem Duhu lahko delamo Jezusova dela. Sv. Duh uresničuje v nas Jezusove besede in jih spreminjamo v življenje Tako postanemo Jezusove priče, vsi ki srno prejeli sv. Duha. Kako? Ko greste, v nedeljo k maši, tudi če vaši bližnji ne gredo, ko ste v družbi pozorni na vaše misli, besede in dejanja, ko se v šoli ali v gostilni pokrižate pred kosilom ali ko pogumno spregovorite o veri, o sodelovanju v župniji, o pripravi in prejemu zakramentov… Birmanec in ministrant Pavel je povedal, da je nekoč povabil sošolca, ki ni veren, k maši. Njegova mama mu najprej ni dovolila iti, a je bil Pavel v pričevanju tako uspešen, da se je maše naposled udeležila še mama. Dodal je, da tudi mladi lahko s pomočjo sv. Duha za Jezusa nas različne načine vedno in povsod pogumno pričujejo. Sveti Duh ostaja z nami, kot skrivnostni popotnik in naš prijatelj. Lahko ga le sprejmemo, povabimo, vzljubimo in se mu prepustimo. zahvalimo…in stopamo naprej v življenje »z roko v roki« skupaj z Njim. Največji izziv biti kristjan zato ostaja enaki danes ko živimo v svetu moderne tehnologije, kot je bil pred mnogimi leti, ko je zvezda svetila in kazala pot modrim… Milost Svetega Duha, ki so jo apostoli podeljevali s polaganjem rok, se še naprej izroča s škofovskim posvečenjem, ti pa poskrbe, da smo okrepljeni z darovi sv. Duha.. Tako se binkoštna milost v Cerkvi trajno nadaljuje. Birma je dar za vsakega kristjana, ki pa mora tudi sam spoznavati k čemu ga vodi sv. Duh. Prejem sv. Duha se ne zgodi na spektakularen način ampak je posredovan po naslednikih apostolov škofje polagajo roke in na čelu mazilijo z sv. krizmo. Ime kristjan pomeni maziljen, da bi postali novi ljudje in pričevalci.

Romanje na Brezje – bolniki in starejši

Romanje bo v soboto 15 junija. Somaševanje bo vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Rožni venec bo ob 9. uri. Ob 10. uri bo sv. maša pred baziliko. Imeli boste priliko opraviti sveto spoved, prejeti sv. maziljenje in sv. obhajilo. Po maši bo procesija. ob 13.3o pa še pete litanije matere božje v cerkvi. S seboj vzemite dežnik in kakšen oseben dokument, Vabljeni romarjj in vozniki.

Veroučenci

V tednu, ki je pred nami boste imeli vsi razredi sv. spoved pred počitnicami. Pričakujemo vas, da se spovedi udeležite. Spričevala boste prejeli ob koncu šolskega leta. To bo za vas v nedeljo 23. junija, ob praznovanju zunanje slovesnosti praznika sv. Rešnjega telesa in ob župnijskem dnevu. Tudi vi ste povabljeni k praznovanju saj bo marsikaj tudi za vas pripravljeno. — igre, igralnice, srečelov…Nekateri še niste vrnili spričevala, upamo, da ga bomo lahko napisali.

Oratorij v letu 2019

Letos se bodo otroci ustavili ob slovenskem junaku Petru Klepcu, ki je majhen in slaboten a v sebi skriva veliko moč. Junak nam kaže velike vrednote človeštva. Otroci naj bi v tem junaku spoznali, da imajo tudi sami moč, da gradijo, se veselijo in pomagajo drugim. Vabljeni na vesele dneve!

Seja ŽPS v torek 11.6. ob 20. uri

Kako v delo, ki ga opravljam v župniji vabim nove sodelavce? Ali sem pripravljen z njimi sodelovati in posredovati svoje znanje. Pripravi Rok Treven in župnik Tominc. Vabilo dobite po e- pošti.

30. župnijski dan — 23.6. 2019

Župnijski dan nas druži, nas povezuje, se spoznavamo, veselimo. Trudimo se za skupnost in tudi pričujemo svetu o lepoti verskega življenja. Letos bomo župnijski dan obhajali pod geslom ENEGA SRCA IN ENEGA DUHA. Kaj to pomeni? Vsi za enega, eden za vse. Ne delimo, ne razdiramo, ne zahtevamo samo svoje, ampak sodelujemo, se pogovarjamo, iščemo skupaj, delamo skupaj, se veselimo uspehov skupaj. Upam, da nekaj tega čutimo tudi v naši skupnosti. Nikjer pa ni vedno vse prav in dobro. Naj nam to geslo letošnjega župnijskega dneva tudi pomaga, da med seboj iščemo stične točke in se za določene stvari čutimo tudi odgovorne — vsi, ne samo nekateri, ki jim drugi nalagajo bremena. Člani odbora za pripravo župnijskega dneva se že dlje časa trudimo za lep župnijski dan. Pridi in nas razveseli s svojim obiskom.

Festival družin od 14.6. — 16.6.2019

Bo v Tavčarjevem dvorcu , Visoko pri Poljanah. Veliko se bo dogajalo. Poleg bodo Gregor Čušin — igralec. Pavle Ravnohrib — igralec, pohod po poti Visoške kronike, delavnice, igre za otroke, plesna poboljševalnica za pare in še in še…prijavite se na www.festival- druzin.si Ena družina ena vstopnica.

Na pultu dobite — Prijatelja, in Misijonska obzorja

Prijava in priprava na krst — Starše novorojenih otrok vabim k prijavi za krst.. S seboj prinesite rojstni list in družinsko knjižico. če jo imate. Morda že veste kdo bo boter otroku. Krščevanje bo v mesecu juliju.

Novi ministranti — vsako leto pričakujemo nove ministrante. Po obhajilu je pravi čas, da vas povabimo k sodelovanju. Fantje korajžno recite Jezusu — grem!

Vpis k verouku bo v četrtek in petek 22. in 23. avgust. Pridi!

Tudi letos Višarje vabijo slovenske romarje k Materi božji.