Oznanila župnije Škofljica, 8.9.2019

J e z u s   j e  u č i l   o d r a s l e

 

Nekaj podobnega piše tudi v naslovu letošnje knjižice za člane pastoralnega sveta, ki nosi naslov – Krščeni in poslani. Otrok še ni sposoben za oznanjevanje, ne za samostojno življenje. Najprej se mora poučiti o stvareh, ki jih bo pozneje želel posredovati tudi drugim – odraslim ali pa tudi mlademu rodu, da se bodo pripravili na samostojno življenje.

Priročnik, ki ga bomo vzeli v roke člani ŽPS, ki pa ni namenjen samo nam in samo za seje ŽPS  je posvečen spodbujanju verske vzgoje odraslih, oz. kateheze odraslih in prinaša ideje, kako v župniji odraslim na različne načine omogočiti rast v veri. Predstavlja tudi preproste smernice, kako oblikovati programe za versko vzgojo odraslih ter načrtovati in izvajati katehezo odraslih.

Jezus je z veseljem sprejemal otroke, toda učil je odrasle. Cerkev pa že kar nekaj stoletij dela obratno. Poučuje otroke, zelo malo pozornosti pa posveča odraslim /pridiga ob nedeljah, iz za posameznike, ki so vključeni v razne skupine/.

Jezus je učil predvsem z zgledom. Sprejemal je grešnike, ozdravljal bolnike, uporabil je njihove življenjske izkušnje, vzel si je čas za molitev, za bližnjega. Jezus je bil pripravljen dati odgovor vsakemu. Celo Peter, prvi Jezusov nasledniki nas vabi z besedami: »Vselej bodite pripravljeni odgovoriti, če vas vpraša za razlog upanja.«

Sveti na Slovenskem

 

Tudi naša slovenska zemlja je bila in je obdarovana z svetimi, blaženimi ali so na poti do svetništva. Tudi naša pravica in ljubezen naj bo, da jih spoznamo in si prizadevamo živeti po njihovih dobrih zgledih življenja.

 »Danes v duhu gledamo sveto mesto, nebeški Jeruzalem, ki je naša domovina.. Tam te obdajajo množice naših bratov in sester in te na veke skupaj slavijo. Radujemo se poveličanja vseh svetih članov Cerkve in ob njihovem zgledu in priprošnji v veri potujemo obljubljeni sreči naproti.« poje praznični spev na praznik Vseh svetih.

Bog vsakega človeka kliče k svetosti, ki je nujen pogoj za srečo v Bogu – ki je večna dobrota in ljubezen. Kaj je svetost, ki jo od nas zahteva naš Odrešenik Jezus Kristus, so nam jasno in nedvoumno  posredovali apostoli v evangelijih in svojih pismih. Svetost je v uresničevanju Kristusove zapovedi ljubezni v našem vsakdanjem življenju. V duhu Jezusove zapovedi: »Ljubi Gospoda svojega Boga, iz vsega svojega srca, z vso svojo dušo in vsem svojim mišljenjem in svojega bližnjega kakor samega sebe /Lk 10,27/. »Česar niste storili enemu od teh najmanjših tudi meni niste storili.« /Mt 25, 41 – 46/.

Seveda svetnikov ne delajo v Rimu. Svetniki zorijo in dozorijo za svetništvo b okolju v katerem so živeli in delali. Skupaj z njim mora dozoreti tudi okolje in se svetemu priporočati, da bi nas Bog na njihovo prošnjo uslišal v naših potrebah. In če je Božja volja tudi storil čudež, ki je potrebe, da koga Cerkev razglasi za blaženega ali svetega.

V tem letu boste lahko spoznali nekatere Božje služabnike, ki so živeli na našem širšem slovenskem prostoru ali so živeli in delovali med Slovenci in za katere že tudi poteka uradni proces za njihovo beatifikacijo. Za blažene so razglašeni – Anton Martin Slomšek kot spoznavalec, mučenca Frančišek Bonifacij in Lojze Grozde, ter redovnici Krizina Bojanec in Antonija Fabijan. Vsi ti so tudi na slikah v naši župnijski cerkvi. Priporočajmo se njim, poglejmo na njih, ko gremo iz cerkve.

Zahvala – Vsem, ki ste sodelovali pri srečanju z Radijem Ognjišče se vam iskreno zahvaljujem  – za pecivo, pijačo, sokove, za veselje ob druženju, za pomoč v pripravi srečanje, Alešu Juvancu, ki je prišel in se pripravlja za dolgo pot v Argentino in tudi naši baronici z grada. Potrdili ste, da vam radio Ognjišče dobro dene. Hvala.

Stična mladih – Letošnja Stična mladih bo potekala 21. septembra pod geslom Tukaj sem – zgodi se. Tako kot vsako leto bo srečanje potekalo med 9. in 17.3o uro, ustvarjalci pa pripravljajo pestre vsebinske programe in delavnice, adoracijo; ob 14.15 uri bo sveta maša in po njej zaključni koncert s Stična bendom. Mladi dogovorite se  – vlak ali osebni prevoz. Pomagajte drug drugemu.

Veroučenci – Mavrica in #najst. Mavrica je namenjena prvi triadi in pomagajo tudi starši, najst pa je za drugo in tretjo triado – za mlade, ki odrašačjo in se pripravljajo tudi na birmo. Priporočamo veroučencem. Naročite po pošti.

Akcija  – Za srce Afrike – s to akcijo naša Karitas pomaga na stisko revnih družin v Afriki. Živijo v pomanjkanju osnovnih dobrin. Sami sodelujejo pri gradnji šol, vodnjakov, zdrvstenih centrov in v tem vidijo upanje za svojo prihodnost. Niso prisiljeni zapustiti svojega doma. Hvaležni so Sloveniji in veliko molijo za vse dobrotnike. Nekateri boste prejeli v Našem glasu položnice in po svoji dobri volji pomagajmo. Bog povrni!

Srečanje Karitas v ponedeljek po sv. maši. Člani vabljeni!