Oznanila župnije Škofljica, 22.9.2019

 

»VZEMITE IN JEJTE OD TEGA VSI«

 

 

Gospod  se obrača na nas z nujnim vabilom, naj ga prejemamo v zakramentu evharistije: »Resnično, resnično vam povem, če ne jeste mesa Sina človekovega in ne pijete njegove krvi, nimate življenja v sebi.« (Jn 6,53).

Če naj odgovorimo na to povabilo, se moramo pripravljati na ta tako velik in svet trenutek. Sv. Pavel opominja k spraševanju vesti: »Kdor bo torej nevredno jedel ta kruh  ali pil Gospodov kelih, se bo pregrešil nad Gospodovim telesom in krvjo. Naj torej vsak sebe presodi in tako je od tega kruha in pije iz keliha, kajti kdor je in pije iz keliha, kajti kdor je in pije iz , je in pije svojo obsodbo, če se ne zaveda, da je to Gospodovo telo« (1Kor 11, 27-29). Kdor se zaveda kakega velikega greha, mora prejeti zakrament sprave, preden pristopi k obhajilu.

Da bi se verniki primerno pripravili na prejem tega zakramenta, se bodo držali posta, ki je predpisan v njihovi Cerkvi. Telesna drža /kretnje, oblačilo) bo izražala spoštljivost, slovesnost, veselje tega trenutka, v katerem Kristus postane naš gost.

Gospod, nisem vreden, da prideš k meni, ozdravi mojo dušo.

SVETI  NA   SLOVENSKEM

 

Sv. Ingenuin  + 598  Albuin  + 1005

Čeprav nekoliko čudna imena sta naša svetnika. Bila sta briksenška škofa in naše ozemlje je bilo dlje časa pod oblastjo teh  škofov (Bled in Bohinj. Ozemlje je podaril cesar Henrik II. Prvi je bil v tesni povezavi z Oglejem Albuin pa naj bi bil po rodu Korošec. Godujeta na dan 5 februarja. Proslavila sta se s čudeži./

O  mladosti sv. Inguena ne vemo nič niti v legendah ni prikazana njegova mladost. Kot škof je bil v Sabenu na Tirolskem. Tu je bil prvi škof. Tako se je podpisal tudi na sinodi v Gradežu okrog leta 577. Ta sinoda pa je bila razkolna. Škofje so papežu odpovedali  pokorščino. Dlje časa so živeli v razkolu. Po 15 letih je cesarica Teodolinda in papež Gregor Veliki dosegla spravo z škofi. Potem je veliko pretrpel za sveto vero. Nato so  nenehno napadali Longobardi, Bavarci, Obri in tudi Franki. Morda je v pregnanstvu tudi umrl. Ne da se dokazati, da bi umrl mučeniške smrti. Njegov naslednik je bil Mastalu.

Štiristo let pozneje je živel Albuin. Bil je mogočnega rodu grofov Aribonov. Ti grofje so v tesni zvezi z Slovenci. Oče je bil koroški mejni grof.. Imel je še dva sorodnika škofa. Na Kranjskem so imeli več graščin – tudi ljubljanski grad, Ig, Turjak, Goriče, Mokronog.

Albuin je imel dva brata in dve sestri. Bil je ljubljenec matere in še bolj je bila vesela, ko se je odločil za duhovniški poklic.

Albuin je imel prijateljske stike z cesarji Otonom II in Henrikom II, a Oton II je umrl pri svojih  28 letih. Prestolonaslednik je bil tedaj star šele 2 leti. Škof Albuin ni več zahajal na cesarski dvor. Živel je samo za svojo škofijo. Leta 1002 je zavladal cesar Henrik II. Takoj je Albuin pristal med zaupniki cesarja. Spremljal ga je na poti v Achen  in pozneje še v Italijo. Leta 1004 je Henrik II daroval Albuinu tudi posestvo Bled. To je zadnji dogodek, ki nam ga je zgodovina ohranila iz svetnikovega življenja. Kapelica na blejskem gradu je bila posvečena svetemu Ingenuinu in Albuinu. Oba dva sta tudi zavetnika cerkve na Koroški  Beli. Priporočamo se ob suši.

Srečanje starejših, bolnih in invalidov v župniji  29.9. ob 11.uri

Vsako leto župnijski Karitas pripravi srečanje za starejše. Tudi letos želimo starejšim napraviti veselje in lepo srečanje. Močna je beseda našega velikega psihologa + Antona Trstenjaka ko je rekel: »Napačno govorijo, ko pravijo, da je starost konec življenja. Ne! Starost je dopolnilo življenja, je njegova dopolnitev.« V življenju ima vsak človek svoj križ, ki ga je treba pogumno sprejeti in nositi. Ob vseh teh križih in težavah pa je zelo pomembno druženje in sodelovanje, kajti tako nam je lažje. V skupnosti je moč, v povezanosti si pomagamo drug drugemu.

Za to nedeljo bo med nami g. Miro Šlibar, dolgoletni župnik v Kliničnem centru v Ljubljani, lurški kaplan in sedaj je na Dobrovi pri sestrah. Med mašo boste lahko prejeli sv. maziljenje in opravili tudi sv. spoved. Za prevoz tudi mi poskrbimo samo pokličite nas. Po maši se bomo zbrali v naši dvorani na srečanju. Vabljeni vsi bolni, starejši in invalidi.

29.9.2019 bo sv. maša ob 11 uri – vodil jo bo duhovnik  Miro Šlibar, bolniški duhovnik. To povejte tudi svojim sosedom in prijateljem.

Novo skavtsko leto 2019/20

V nedeljo po drugi maši se začne novo skavtsko leto. Obračamo nov list v našem skavtskem življenju. Upam, da se ga vsi veselite in si želite novih spoznanj, novih prijateljev in prijateljic, želite zakorakati novim dogodivščinam naproti. Mlad človek je vedno pripravljen in išče nove izzive. Želimo jih skupaj premagovati. Vabimo vse ki ste stari 8 let do 19 leta in vas veseli življenje v naravi, da se nam pridružite. Pomagali vam bomo, da boste na svet gledali ne samo z ekonomskimi očmi temveč tudi  z očmi Boga Stvarnika – v luči ljubezni in zmage. Tokrat bo prvo srečanje trajalo približno uro in četrt. Opozorilo – maša je ob 11 uri to nedeljo.

Cena učbenikov in zvezkov verouka 2019/2020

Mapa in listi za prvi razred je …..8€

Drugi razred ……………………10€

Tretji razred……………………..10€

Četrti razred   zvezek……………5€+ učb.8.50€

Peto razred  zvezek…………….5.5o€ + učb. 8.5o€

Šesti razred  zvezek…………….5,50€ + učb. 8.5o€

Sedmi  do 9 raz zvezek………….17€

Priročnik za birmo……………….3€

Liturgični zvezek in listki – nalepke 3€; Mavrica 39,90€ , #Najst za višje razrede, cena 23.4o €