Andrej Majcen – kitajski misijonar

V soboto smo se veroučenci, starši in katehisti zbrali na Rakovniku pri cerkvi Marije Pomočnice in si pod vodstvom dr. Alojzija Slavka Snoja ogledali razstavo o božjem služabniku Andreju Majcnu.

Majcen je bil misijonar na Kitajskem, rojen leta 1904. Umrl je natanko na svoj 95. rojstni dan pred dvajsetimi leti. Gre za izrednega moža, salezijanca, ki je s svojo prijaznostjo, vestnostjo, predvsem pa pridnostjo širil krščanstvo po Kitajski, predvsem v Vietnamu. Bil je zelo spreten, zato je tam ustanavljal obrtniške delavnice, kjer so se fantje in dekleta lahko priučili poklica, ki so si ga želeli. Okrog 60 let je deloval po kitajski, nato pa se zaradi sladkorne bolezni vrnil v domovino.

Pa tudi tukaj ni počival, ampak pisal duhovne misli, še posebno zanimiv pa je njegov duhovni dnevnik, kjer je vsak dan zapisoval svoje obnašanje, urejenost, prijaznost do drugih, dobra dela in tako zelo natančno spremljal svoje duhovno življenje.

Postopek za njegovo beatifikacijo je sicer še na začetku, je pa že sedaj menda več kot dvajset prošenj uslišanih na njegovo priprošnjo.

Razstava je bila vredna ogleda. Naslednjič pa se nam pridruži še kdo!

Katehisti