Oznanila župnije Škofljica, 3.11.2019

 

BO   ŽIVELO ?

 

Ta svet ima na obrazu gube, ki naznanjajo starost in morda celo konec. Tega ne pravijo samo običajni patetični verski vizionarji, temveč zelo laični strokovnjaki. Ti govorijo celo, da ni potrebno razkričanega scenarija atomske apokalipse, da bi se dokončno spustila zavesa nad zgodovino. V vsakem primeru je danes apokalipsa znanstvena hipoteza, ne samo verska domneva.

Znan je primer znanega filozofa Ernesta Blocha. Ta velik trpeči filozof in marksist je bil najprej pregnan iz svoje vzhodnonemške univerze in potem iz komunistične Nemčije z obtožbo, da »kvari mladino«: ista obtožba, ki so jo naperili proti Sokratu in ga prisilila, da je izpil skodelico trobelike.

Blocha so izgnali /njegove učence pa zaprli, tudi zato ker se je drznil opozoriti na resnico, kakor je tale: »Smrt je radikalna antiutopija. Smrt je strahotno stvaren opomin, za tistega, ki meni, da more vse razložiti z dogmatičnimi obrazci, za tistega, ki verjame v znanstvene nauke zgodovine, ki da rešujejo vse probleme; za tistega, ki meni, da more na vsa vprašanja, ki prihajajo iz človeškega srca, odgovoriti z gospodarskimi in družbenimi reformami. Smrt je nepremostljivo protislovje za tiste mogočnike, ki si domišljajo, da bodo odstranili vsako neprijetno resničnost z obračanjem edinih vzvodov, ki jih imajo na voljo s političnimi, gospodarskimi in policijskimi.«

Priprava na  »po – misijon« 2019

Kmalu bomo imeli v naši župniji kratko obnovo misijona, ko bomo v vikendu od 22 – 24.11. temeljito izprašali svoje srce, kako je pripravljeno na zakrament božjega usmiljenja – kako se nas dotakne spoved, sprava, kaj narediti za osebno srečo in ljubezen.

Misijon se namreč ni končal 25.11. 2018 ampak smo bili povabljeni, da bi naredili načrt, kako bomo živeli po misijonu in na kaj bomo posebno pozorni. Naša naloga je bila, da si zapišemo nekaj sklepov, katerim bomo sledili in si bomo čimbolj prizadevali te misli, želje in dejanja vključevati  naše vsakdanje življenju tudi v času po misijonu. Slišali smo, da nismo sami, da nas v vseh dejanjih vodi božja roka. Smo si po koncu misijonskih nagovorov prizadevali biti boljši? Ali smo bili vsaj malo uspešni. Smo bili? Sem bil? Sem se trudil biti prijazen. Sem videl v sosedu svojega brata? Sem se trudil po svojih močeh pomagati? Sem se odrekel slabim načrtom. Sem slišal klice na pomoč? Sem ohranjal čuječnost. Sem se pobral po preizkušnjah. Sem bil torej v vseh dejanjih, mislih in besedah pripravljen služiti Bogu in bližnjemu. Služiti pomeni biti dober, skrben, usmiljen… In vedno znova se izkaže, da nismo sami, da je usmiljeni Bog z nami. S čim smo si zaslužili njegovo milost. S čim mu bomo pokazali, da ga imamo v najmanjšem bratu radi? Obnova misijona nam podarja božje usmiljenje, nas vabi, da stopimo skupaj in se trudimo (p)ostati boljši.

Katarina – sodelavka obnove misijona

Vabilo – redno srečanje imajo člani Karitas  pon. 4.11. ob18.3o

Vabljeni na predavanje mag. Jožice Ramšak v petek 8.11. ob 19 uri na občini z naslovom – Ko v dom vstopi resna bolezen.