Oznanila župnije Škofljica, 10.10.2019

 

ČUT  ZA  BOGA

 

Vsi lahko opažamo, kako je pri mnogih oslabel čut za Boga. Gre za grozotno versko nevednost, tudi pri tistih ljudeh, ki veljajo za izobražene. Da bi se zavedali verske nevednosti našega časa, je dovolj, da stopimo v knjigarno in pogledamo, koliko prostora  ima verska kultura, ob vsem tem, kolikor je natisnjenega in kolikor ljudje berejo. V knjigarnah dobimo vse, za vse okuse, zelo težko pa najdemo resno knjigo o veri. Podobno je če stopimo h kiosku. Večkrat revija z versko vsebino v kiosku nima mesta.

Tudi filmi so kazalci kulture. Koliko filmov z dobro versko vsebino lahko gledamo v naših kinodvoranah ali pa na prvem programu TV Slovenija. Vse lahko preštejemo na parih prstih. Zato tudi analfabetov  za Boga ne manjka – izobražencev.

Drugi znak upadanja pa je vraževernost /vedeževalci, horoskopi, magija/ Vse to se hitro množi. Zato je razumljiva verska hladnost. Tako se širi tudi praktični ateizem. Tako je pojmoval tudi pisatelj Andrej Frossard: »Gre za moj primer. V mladosti sem živel tako. Zato se tega dokaj natančno spominjam in to lahko opišem. Ateističnega idiota takoj spoznate. Ne zastavlja vprašanj, zato pa mu je težko odgovarjati. Ateistični idiot do katerega imamo bratska čustva je miren ateist, ki se je odpovedal rešitvi žgoče uganke sveta. IN ČE ZDAJ BLEDI ČUT ZA BOGA, NEDVOMNO, SLABI TUDI GLAS VESTI.

Šef je rekel uradniku: »Prepovedujem vam misliti na smrt med delovni časom.«  /Cesare Zanetti/

 

Klic dobrote – V župnijski pisarni sta dve karti  /brezplačni / za dobrodelni koncert v dvorani Golovec v Celju za sredo 27.11. 2019 ob 20 uri. Lepa priložnost, da si znameniti koncert ogledate od blizu. Oglasite se pri župniku.

 

Ob prazniku sv. Uršule – gre lepa zahvala vsem sodelujočim – čistilkam, krasilkam, pevcem, ministrantom, pritrkovalcem in tudi darovalcem za cvetje iz soseske Lanišče.  Cerkvica je naš skupni dom zato naj bo tudi skrb vseh soseščanov.

Salezijanci z Rakovnika

Na Rakovniku v Ljubljani nudimo v okviru župnijskega mladinskega centra široko ponudbo programov za mlade. Programe, ki jih oglašamo navadno niso v redni ponudbi vsake župnije in zato ne predstavljajo konkurence vašim pastoralnim dejavnostim za mlade. Mladim poleg programov nudimo okolje in dejavnosti , kjer bodo lahko naredili , kaj za osebno rast v veri. Na vas se zato obračamo  s prošnjo, da priložene plakate obesite na vaše oglasne deske. Lepo vas pozdravlja vodja salezijanskega centa Jure Babnik.

Evropsko srečanje mladih – 28.12 2019 – 1.1. 2020

Mladi ste za novo lepo povabljeni na pot v Wroclaw. Za pot se je treba prijaviti.

Cena prevoza in bivanja je 165€. Več informacij katoliskamladina.si.

Srečanje za misijonsko skupino bo v četrtek 14.11.  zvečer bo 20 uri. Obvezno pridi!!

Dobimo se v zakristiji na pogovor.

 

Ubogi ne bodo za vselej pozabljeni

To je tretji svetovni dan ubogih. Svetovni dan ubogih nam omogoča, da se v en dan strne vse leto iskanja ravnotežja v svetu, v katerem smo osupli nad uspehi znanosti a na drugi strani vidimo veliko uboštvo in pomankanje osnovnih življenjskih dobrin. Papež Frančišek pravi: »Ubogi so naši rešitelji, saj nam omogočajo, da srečamo obraz Jezusa Kristusa.« Spomnili se jih bomo posebej v nedeljo 17.11. pri maši.

Molitev za uspeh obnove misijona:

11.11. – Ko je grešnici odpustil grehe v farizejevi hiši ji pravi »Tvoja vera te je rešila, pojdi v miru.«

12.11. – Mir nam podarja Kristus: »Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Ne dajem vam ga kakor ga daje svet.«

13.11. – Apostol Pavel je zapisal v pismu Korinčanom: »Milost vam in mir od Boga, našega Očeta in Gospoda Jezusa Kristusa.«

14.11. – Evangelist Matej je zapisal v petem poglavju svojega evangelija: »Blagor tisti, ki delajo za mir, kajti imenovani bodo Božji sinovi.«

15.11. – Bog pa izkazuje svojo ljubezen do nas s tem, da je Kristus umrl za nas, ko smo bili še grešniki.«

16.11. – Kristus je bil izročen v smrt zaradi naših prestopkov: »Njega, ki ni poznal greha, je zavoljo nas storil za greh – ds bi se očistili v ognju njegove ljubezni.

17.11. – Jezus je Marjeti Alakok potožil: »Kljub mnogim prizadevanjem za njihovo srečo ostajajo ljudje hladni in brezbrižni. Vsaj ti mi stori to veselje, da zadoščuješ za njihovo nehvaležnost, kolikor boš mogla. Jaz bom tvoja moč, ne boj se ničesar.«

Sodelujejo v tem tednu: Nada, Imre, Urška, Stane, Katarina, Matevž, Lojze, Jože, Matevž. Hvala.