Oznanila župnije Škofljica, 15.12.2019

ADVENTNI   KOLEDAR   III

 

16.12. – Naj vas tuje ideje, kako bi morali preživeti in praznovati advent ter božič, ne omamijo, prijetni božični napevi in 100 najboljših božičnih daril ne uspavajo.

Morda je za vasjo doma zapuščen možak, ki se mu je zaradi videza in vonja težko približati. Ali pa greš vsak dan mimo brezdomca, ki se zdi odsoten? Naredimo božič bolj divji tudi tako, da se približamo nekomu, ki na videz ne sodi v decembrsko »čarobnost.« Če drugače pomislimo : Jezus se je rodil brezdomcema! Vsaj 6za trenutek pristopim.  (Pogrejem sendvič, tudi stara termovka polna vročega čaja pride prav).

17.12. – Ne, ni tako pomembno, ali je stanovanje pred božičem temeljito pospravljeno, pošta pravočasno oddana in voščilnica poslana tistim, ki pišejo tudi nam. Prihranimo si ves ta stres, ne vzemimo si vse čarobnosti, ki jo prinašajo ti dnevi. Ni treba, da vse storimo tako, kot smo vedno počeli, in izpolnimo vsa pričakovanja.

Danes se začne božična osemdnevnica. Čas, ko se odločimo za držo, ki računa z Bogom. Držo, ki dopušča možnost, da Bog pride. Vprašam se: Po čem v resnici hrepenim?

18.12. – Ko bog vstopi, so male sanje prekrižane. Da naredijo prostor velikim sanjam.

S kom ali s čim iz svetopisemske božične zgodbe bi se letos lahko še posebej identificiral? S pastirji, s tremi kralji? S hlevom, z jaslimi? Ali sem mrda le bolj svetilka – ali osel? Ali pa …?

19.12.- Dvajset sekund traja, preden se zažene računalnik, čas pred rdečo na semaforju, preden ugasnem kuhalno ploščo, čas, ko v trgovini čakam na blagajni. In v teh drobnih kratkih trenutkih lahko Boga enostavno povabim v svoje življenje, se spomnim nanj, mu s srcem rečem: »Tukaj sem Bog« Morda obstaja stavek iz psalma ali pesem, ki mi nekaj pomeni, ki ju v tem času lahko izrečem v sebi.

Danes poskušam najti dvajset sekund , da Bogu s srcem rečem: Tukaj sem Bog.

20.12. Angeli ne pojejo, kralji se peljejo mimo, pastirji ostanejo pri svojih čredah, običajno Bog čisto tiho postane človek.

Za geslo na računalniku določim nekaj z duhovno vsebino. Naj deluje kot kakšen molitveni vzklik (gospodar ali advent. Kar tako, da me spomni.

21.12. – Božič se v našem življenju lahko zgodi takrat, ko smo odprti za drugačno. Kadar se prepustimo nečemu, česar nismo počeli še nikdar. Ko zvezdo iščemo na nebu, odkrijemo pa jo na tleh. Ko posvetimo pozornost majhnemu, neopaznemu.

Pomislimo, Ali sem v tem adventu kakšno stvar naredil prvič. Še nekaj dni je do božiča, ni še prepozno, da danes kakšno stvar naredim prvič.

22.12. Prinesli so luč iz Betlehema. Malo me je strah, odprt ogenj v hiši, tudi čez noč, ali ko smo z doma? Doživela sem že, da se je razlil vosek ali, da je v sveči nastala luknja, v katero je padel stenj. Svečo bova postavili v veliko stekleno vazo, tako ne bi smelo biti nič narobe. Kljub temu  ponoči ne morem spati …Zjutraj je sveča, ki sva jo prižgali z lučjo miru iz Betlehema, že precej zgorela. Za vsak slučaj s tem plamenom. Kako dolgo bo še sploh gorela. Za vsak slučaj s tem plamenom  prižgeva še eno svečo in jaz sem zadolžena, da moram kupiti dodatne sveče. V izogib nadaljnjim tveganjem sta na koncu za vsak slučaj goreli dve…

Ali si podobno veliko damo opraviti s pravo božično lučjo, da nam ne bo ugasnila?

Vabilo molivcem za nove duhovniške in redovniške poklice!!

Vsako leto enkrat pridemo na vrsto, da pri Materi božji na Brezjah prosimo za nove duhovne poklice. Tu ne mislimo samo na duhovnike in redovnike, temveč na vse sodelavce v župnijski pastorali – pevci, ministranti, kateheti, bralci,, molivci, člani Karitasa, člani ŽPS, liturgisti…Gremo z osebnimi avtomobili. Ob 15 uri je ura molitve in ob 16 uri je sv. maša, ki jo bo vodil častni kanoniki Janez Kebe iz Kopanja. Med mašo nas bo tudi nagovoril. Pri litanijah in pri maši bodo peli naši pevci zbora sv. Cirila in Metoda. Prilika bo tudi za sv. spoved na Brezjah. Pripravljamo se na božične praznike, ki nam govorijo, da Božji Sin prihaja v našo sredo  in nas osvobaja, rešuje, daje življenje…obdarja. Seboj povabimo tudi družinske člane, otroke in starejše.  Odhod ob 14 uri.

 

SVETI  NA  SLOVENSKEM

Maksimiljan Celjski  /4. stol./

 

Prvič se omenja  okoli leta 990 v misalu Freissinga, kot škofa ga omenja salzburški misal iz 11. stoletja. Podrobnosti njegovega življenja prihajajo na dan v srednjem veku. Bil je sin bogatih staršev, ki so bili verni. Zaradi njegovega bogoljubnega življenja so ga verniki želeli postaviti za škofa po Kvirinu. Nato je odpotoval v Rim, kjer ga je papež Sikst II  potrdil za nadškofa. Zato je bilo njegovo ozemlje zelo veliko in je tako dopotoval tudi v svoje rodno mesto Celejo. To so bila leta preganjanja kristjanov in to tudi za časa cesarja Numerijana /283- 284/. Na ozemlje so prihajali novi in novi begunci. V poganskih templjih so morali darovati poganskim bogovom. Miksimiljan se je sam javil, da je kristjan. Hoteli so ga prisiliti naj daruje. Ker tega ni hotel storiti so ga na sodnikov ukaz 12. oktobra 284 zunaj mesta obglavili. Stari dokumenti potrjujejo, da so Maksimiljana častili tudi v koprski stolnici od leta 1303 in svetnikovi ostanki počivajo v cerkvi sv. Jurija v Piranu. Tega se danes ne da dokazati.

Sveti Maksimiljan je bil dobrodelnik  v duhu Jezusovega naročila: »Ako hočeš biti popoln, pojdi in prodaj kar imaš in daj ubogim in imel boš zaklad v nebesih in potem pridi in hodi za menoj!« Drugi vidik njegove velike odlike je spoštovanje človekove osebe – »Za svobodo nas je oprostil Kristus; za ceno ste bili kupljeni; ne bodite sužnji ljudem. Zato je Maksimiljan osvobajal sužnje in jih tudi bogato obdaril. In njegova končna odlika je bila – neomajna zvestoba Kristusovemu evangeliju. Bodi zvest do smrti in dal ti bom venec življenja. Maksimiljan je ostal zvest do smrti in kot pravi vera Cerkve, je za svojo zvestobo tudi prejel venec življenja.

Luč iz Betlehema boste prejeli v petek  20. 12 na občini, od tedaj naprej pa tudi v naši cerkvi.

 

Bolnike bom obiskal v torek 17.12.  dopoldne in popoldne.

 

Spovedovanje v domu SOŠ bo v sredo od 14 ure naprej.

 

Iščemo sodelavce za TKA – 6. razred naprej!

 

Spoved otrok za božič

Spovedovanje bo v ponedeljek od 15 ure naprej in to za 4,5 in 6 razred. Vsak katehet pripravi svoj razred in ga pripelje k spovedi. Upam, da bom dobil še enega spovednika, drugače pa bo treba nekoliko več potrpljenja. 7, 8 in deveti razred pa bo imel spoved v petek skupaj z vsem župnijskim občestvom, ob 18 uri.

Starši opozorite otroke  in tudi sami pridite z njimi k spovedi!!

 

Božična spoved

 Pri spovedi je potrebno razumeti sledeče: Zakrament odpuščanja je »sodba«, razlaga papež, gre namreč za sodno dejanje, do katerega ne moremo pristopati lahkotno. Kdo gre na sodišče z lahkim srcem. Odgovornost je pa še toliko večja saj gre za sodišče usmiljenja, kjer Bog želi pokazati svojo ljubezen, usmiljenje in odpuščanje. Pri sodbi je tudi to pomembno, da se odpoveduje grehu, da se bo poril proti njemu.

Spoved je tudi terapija. »Hočem zdraviti in ne obtoževati je velikokrat rekel sv. Avguštin. Ne gremo na zdravljenje, ne da bi želeli ozdraveti. Kako naj zdravnik zdravi, če mu ne pokažemo svojih ran. Vabljeni k spovedi v petek ob 18 uri. Na razpolago bodo tuji spovedniki iz dekanije.

Letošnja devetdnevnica za božič  od 16.12. – 24.12.

Vsako leto se zbiramo pred božičem in se v cerkvi duhovno pripravljamo na rojstvo božjega Sina. Letos se bomo pri maši vsakikrat ustavili tudi ob našem velikem misijonarju Ignaciju Knobleharju, ob 200 letnici njegovega rojstva . Prav gotovo tudi iz njegovega bogatega življenja veliko lahko pridobimo tudi za svoje duhovno življenje. Deloval je na težkem misijonskem področju ob reki Nil. Odkrival je ljubezen Boga – domorodcem. . Pri devetdnevnici bodo sodelovali vsi veroučenci v tem vrstnem redu. Vsak večer bo maša ob 18 uri.

V ponedeljek bodo sodelovali 1 in 2 razred, v torek 3 in 4 razred, v sredo 5 in 6 razred, v četrtek 7 in 8 razred; v petek 9 in mladinci, v soboto ŽPS in molitvena skupina, v nedeljo ministranti, v pon. skavti, pevci, Karitas, zakonska skupina. Bodimo ponosni da so na poti z Marijo v Betlehem. Vabljeni.

 

Prijavite otroke za krst v mesecu januarju – 5.1. 2020.