Oznanila župnije Škofljica, 22.12.2019

 

ADVENTNI   KOLEDAR   IV

 

 

22.12. Prinesli so luč iz Betlehema. Malo me je strah, odprt ogenj v hiši, tudi čez noč ali ko smo z doma? Doživela sem že, da se je razlil vosek ali da je v sveči nastala luknja, v katero je padel stenj. Svečo bova postavila v veliko stekleno vazo, tako ne bi smelo biti nič narobe. Kljub temu ponoči ne morem mirno spati… Zjutraj je sveča, ki sva jo prižgali z lučjo miru že precej zgorela. Kako dolgo bo še sploh gorela. Za vsak slučaj s tem plamenom prižgiva še eno svečo in jaz sem zadolžena, da moram kupiti dodatne sveče. V izogib nadaljnjim tveganjem sta na koncu za vsak slučaj goreli dve…

Ali si podobno veliko damo opraviti tudi s pravo božično lučjo, da nam ne bi ugasnila?

23.12. Sam Bog išče mene. Zato postane človek, postane otrok, da bi našel mesto v mojem življenju. Pravzaprav mi ni treba storiti ničesar, ni mi treba čakati, iskati, poslušati… On je že od davno tu. Ničesar mi ni treba najti, samo dovoliti moram, da me najde. To je božič.

Poskušajmo odgovoriti na vprašanje: Kakšne barve je letos moj advent? Kakšnega okusa je moj advent? Po čem diši moj advent?

24.12. Bog ne pride na svet v najsijajnejši svetlobi dneva – nasprotno, za svoje zavetje si je izbral temo. Bog se skriva v temi. Kakšna obljuba! Tema ni prazna – temveč polna Boga. Bog teme ne ukine, ta spada k človeškemu bivanju. Vendar pa on biva v temi, tam je njegov dom, tudi če imamo občutek, da smo sami, ker ga ne vidimo.. A če se Bog skriva v temi, me noč ne bi smela plašiti. Potem lahko govorim s tem ali onim, ki je v temi. Potem lahko vzdržim temo, saj vem, da je tam vendar le Bog. Lahko se prepustim noči, saj vem, da je polna Boga.

Tudi jaz sem odgovoren za lepoto svete noči. V sveti noči ne bodimo individualisti. Bodimo drug z drugim, drug drugemu v oporo tudi v temi.

25.12. Vsakič, ko se me dotakne Bog, je božič. Tato se božiča ne da kupiti – izdelan je ročno. Konfekcijski božič ne obstaja, vsak je individualen, poseben in oseben. Ker ima Bog v mislih mene. Božič je izdelan ročno – od Boga zame. Nobene serijske izdelave in masovne produkcije. Moj božič – moja sveta noč – Bog postane človek – v meni. Božič se lahko zgodi le, če dopustim, da se zgodi meni.

26.12. Veliko želja ob božiču je lahko prijetnih in dobronamernih. A niso dovolj. Besede morajo postati meso, treba jih je živeti. Ne gre le za to, da bi drugim voščili, temveč da bi sami bili božič, ideji pusti pot  v svoje življenje in jo v njem izražali. Točno to počne Bog, ko postane človek. Morda si utrujen od praznovanja, a Božič bo dragocen, če življenje, ki se je rodilo v tebi, poneseš med ljudi. Pojdi in naj v tvoji družbi besede postanejo meso.

27.12. Bog želi življenje živeti z nami. Zato je postal človek – da bi lahko našel mesto v našem življenju, med vsemi maili in kuhanjem kosila, medtem ko nakupujemo, urejamo postelje in odnašamo smeti. Božič pride, ga praznujemo – in nato je mimo ter je znova na vrsti vsakdanjik. In čisto v redu je tako. Ni treba, da ostane, lahko se premakne dalje. Moral pa bi nas spomniti, tolažiti in varovati – da lahko po vsakdanjiku poiščemo in najdemo pot. Vzemimo božič seboj. Ne pustimo, ga ležati v jaslicah.

28.12. Terezija Avilska, velika španska svetnica je menda rekla: »Bog in jaz sva vedno v večini!« Zakaj torej ne bi novo leto bilo z z Bogom? Z Bogom – za življenje. Danes darujem svoj čas »za življenje«, za molitev za vse nerojene otroke in njihove starše.

29.12. Vse ima svoj čas – ne le na vrtu, tudi v mojem življenju. Zdaj cveti eno, drugič drugo. Eno mine, da bi pripravilo mesto drugemu. Eno zori, drugo odmira, spet tretje je v cvetu. In s tem ni nič narobe. Pričakovati, da bo vse cvetelo hkrati ni realistično – in še prav dolgočasno bi bilo. Čar je v menjavi. Svojo družino povabim h gledanju družinskih fotografij  iz preteklega leta. Nič hudega, če jih še niste prilepili v album ali jih morda sploh ne boste. Tudi virtualno brskanje po spominih ima svoj čar.

30.12. »Do koga bo dober, kdor je do sebe hudoben? Ne zamujaj prijetnega dneva, naj ne gre mimo tebe delež dobrih želja!« – če to ni dobra življenjska modrost. Kje jo najdemo? V sv. Pismu…Sirahova knjiga 14 poglavje vrstici 5 in 14. Morda bi to lahko bila tudi dobra ideja za novo leto? Gre za male trenutke v življenju, ki jih zavestno zaznamo. Sploh ni težko.

31.12. Nekaj se konča, nekaj se začne. Prehod je napovedan. In za prehode potrebujemo rituale. Lahko nam pomagajo preiti z enega na drugo. Prižgimo kresničko, ta naš mali zasebni ognjemet je izraz našega zaupanja, da se bo iskrilo tudi v prihodnjem letu – Bogom.

Voščilo škofov  – božič 2019

Božično praznovanje z vrhuncem sredi noči in v času zimskega sončnega preobrata , ko se tema najdaljših noči začenja umikati svetlobi dneva, nam sporoča: Bog ne zapušča sveta. Ostaja z nami kot luč, kot Odrešenik. Dokler bo obstajal svet, ne bo nikoli prenehala aktualnost  angelove vesele novice  iz betlehemske noči: »Ne bojte se! Glejte oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik , ki je Kristus Gospod. Samo On je in ostane pot, izhoda iz »dežele smrtne sence.«

Ob božičnem praznovanju slovenski škofje vsem vam, dragi bratje in sestre v župnijskih občestvih, pa tudi vsem duhovnikom in diakonom, redovnikom in redovnicam, bogoslovcem in semeniščnikom, vsem ožjim sodelavcem, vsem našim zamejcem in zdomcem ter slovenskim misijonarjem, še posebej pa vsem bolnikom in najbolj preizkušenim bratom in sestram, voščimo bolje božjega kruha, ki naj vaše življenjsko okolje v letu 2020 spreminja v sodobno hišo kruha za vse bližnje, ki so lačni pristne ljubezni! Enako voščilo namenjamo v duhu ekumenskega sožitja tudi vsem pravoslavnim in evangeličanskim bratom in sestram.

Koledovanje – Tri kraljevska akcija 2019

Koledovanje je ponovno obujen in razširjen ljudski običaj, ki smo mu s trikraljevsko akcijo z geslom »Naše veselje za srečo drugih« dali misijonski pridih. Ta lepi običaj je obogaten z dobrodelnim, oznanjevalnim, vzgojnim in družbenim značajem in povezuje med seboj farane, župnijo in krajevno skupnost, Slovenijo in misijonske dežele. Med koledniki se pletejo prijateljstva, družinam pa prinašajo veselje in upanje. Tokrat znova vabim mlade k sodelovanju od 6 razreda naprej. Koledniki vas bodo obiskali 28. in 30 decembra – dopoldne in popoldne.

Naročnina  – verski tisk 2020

Večkrat se tudi radi usedemo in kaj v tihoti in zbranosti preberemo iz dnevnega  ali tedenskega tiska. Takrat si lažje zapomnimo in tudi premislimo kaj nam želijo pisci posredovati. Mi verni bratje in sestre radi vzamemo v roke verski tisk, le tu bomo našli za naše duhovno zorenje in držo. Cene  pa so take: Misijonska obzorja 9€, Prijatelj 12,6o€ Jaslice 6,9o€, Božje okolje 29,4o€, Cerkev danes 35,4o€, Cerkveni glasbenik 35,4o€, Ognjišče 33,5o€ in tednik Družina 112,42 do konca jan. nato 119,6o€. Vsaka verna krščanska družina ima eno versko revijo.

Vabilo staršem za krst /5.1. 2020/

Duhovnik pri krstu mazili krščenca. Z oljem so mazilili najpomembnejše osebnosti (kralje, preroke, duhovnike/. Krščenec prejme moč, da bo mogel živeti kot božji otrok. Postal si tempelj sv. Duha in povabljen, da kot misijonar z besedo in zgledom vodiš ljudi k Bogu. Prijavite otroke.

Skavti bodo prinesli luč iz Betlehema v nedeljo 22.12. 2019 pri obeh svetih mašah. Vabljeni.

Veroučnih ur ne bo do 6.1. 2020. Lepo vabljeni k bogoslužju, potrudite se. Jezus je za nas prišel k nam.

Voščilo župnika – Naj večna Luč Vas razsvetljuje, naj Božja mati vas varuje, naj vsemogočni Bog povrne Vam, kar dobrega ste vi storili nam!

Božični koncert stare glasbe  26.12. 2019 ob 19.3o v župnijski cerkvi sv. Cirila in Metoda na Škofljici. Pridi!