Oznanila župnije Škofljica, 19.1.2020

 

PREKLETSTVO  ALI  DAR

 

Enkrat po dolgem času, dragi moj televizor, boš ti prisiljen poslušati mene. Vedno govoriš samo ti. Slišiš me da te gledam, da sem tiho, preprečuješ nam, da bi se doma pogovarjali. Včasih skušam celo otroke utišati, da te slišim. Tokrat pa jaz hočem prevzeti pobudo; ugasnil te bom. Poslušaj me. Ti si postal zame pomemben, postal si del mojega življenja. Če te ni mi nekaj manjka. Nisi samo eden izmed tehničnih naprav v našem domu temveč, lahko bi rekel celo, da si nevarno sredstvo uperjeno proti vzgoji.

Sam bi želel do tebe imeti pravilen odnos. Ne bi te rad zaprl v omaro še manj pa to, da bi bil zasvojen od tebe kot se to zgodi s igrami na sreči, z pijačo, kajenjem…Želel bi se izogniti skrajnostim. V nekaterih hišah imajo kar več televizorjev. Nekateri celo prosijo, ko pridejo na obisk da morajo televizor ugasniti, kar zahteva tudi bonton. Tudi Cerkev se zanima zate, saj so »mediji moderna in učinkovita enačica prižnice«. Prek njih je mogoče govoriti množicam. Prek medijev svet postane večja vas. Vse nam posredujejo še isti dan.

V mesecu januarju je 3 nedelja vedno namenjena verskemu tisku.

Zato bom vam tudi danes predstavil nekaj verskih tiskov. Še vedno iščemo primerne stvari za posameznika ali pa tudi za vso družino. Ob branju bogatimo sebe in lahko pomagamo tudi drugim članom družine ali vsem v družini. Zvečer se zberemo v dnevni sobi preberemo določen članek in se nato vsa družina skuša pogovarjat ali pa podati svoje mišljenje na prebrano temo. Tako si v marsičem pomagamo drug drugemu.

Božja beseda danes –revija za biblično gibanje. Ta revija nam ne pomaga samo odkrivati globine sv. Pisma, pa naj bo to SZ ali pa tudi NZ ali celo knjiga Razodetja. Prinaša tudi zanimivosti za bralce božje besede pri sv. maši, ni dovolj da človek samo gleda mora tudi videti. Zapisana je tudi zgodba o najdražji obari v zgodovini… vedno nove zgodbe in tudi nova spoznanja za naše življenje. Vabljeni k ogledu revije. Je na pultu v avli!

 Vzgoja – revija za učitelje, starše in vzgojitelje . Župnija prejema dva izvoda. Enega shranimo  za knjižnico, drugega dan na pult v avli. Na veliko žalost sameva na pultu. Revija prinaša vedno moderne stvari za učitelje in tudi starše in otroke. Starši bi radi vedeli katere so učinkovite učne navade. Najbrž se nam večkrat utrne misel – to pa že vem kako se je treba učiti saj sem hodil veliko let v šolo? Kašna naj bo šola prihodnosti, pogovorne ure za učence, vpliv medijev na vzgojo mladih. Lahko bi pisali še naprej. Za nas je pomembno, da hočemo spoznavati  in odkrivati nova pota za dobro otrok in vseh staršev. Vsaj pokukajte kdaj v te revije, ki so na pultu v  avli. Lahko jih odnesete tudi domov pa jih čez nekaj časa vrnete.

Cerkveni glasbeniki – revija za cerkveno glasbo. Najprej je seveda namenjen pevcem in glasbenikom. Veliko zanimivosti je iz sveta velikih svetovnih glasbenikov /Mozarta, Bacha, Vivaldija, Gallusa in tudi o naših domačih glasbenikih iz preteklega časa pa tudi dobrih glasbenikov sedanjega časa. Vedno bomo našli tudi poučen članek , kaj peti, kako voditi zbor, tudi mnogo pevske literature, tudi vabila za razne glasbene prireditve za organiste ali pa tudi za pevce, prav tako tudi o novih ali popravljenih orglah po vsej domovini in čez mejo.

Revija – Ministrant – Želi fantom približati bogoslužje, službo, ki jo opravljajo pri oltarju. Večkrat , ko gledamo iz cerkve proti oltarju, to pa vse vem in znam, pa ni tako. Z ministranti tudi večkrat skupaj prebiramo določene sestavke in tudi  ponovno in ponovno  vadimo in to zato, da bi bogoslužje bilo čimbolj ubrano in Bogu v čast in slavo.

Naslovi: križ, naše odrešenje, krščeni v Jezusovem imenu, kadilo simbol molitve. Vse to lahko zelo pomaga mlademu fantu, kolikor se za to zavzame tudi sam. Pomagajmo ministrantom pri delu!

 

SVETI  NA  SLOVENSKEM

Blažena Liharda Kamenska (910 – 985)

 

Anton Martin Slomšek je za to ženo zapisal »Usmiljena mati Slovencev« Blažena Liharda se je rodila okoli leta 910. Bila je bogate rodbine. Poročila se je z koroškim grofom  Albuinom. Imela sta pet otrok. Je veliko podatkov, ki pa so bolj legendarni, vendar se v ozadju skriva dovolj resnice. Več legend je zapisal kamenski župnik okoli leta 1640.

Ko je bil nekega leta Albuin, mož Liharde dlje časa na potovanju je svoje premoženje zaupal bratu Uduinu. V tem času pa je Uduin skušal svakinjo zapeljati v grešno razmerje. Ker ga je Liharda odločno zavrnila, se ji je sklenil odločno maščevati. Za to delo pa je pridobil tudi  služkinjo Lupo. Ob vrnitvi je Uduin bratu  natvezil, da mu je bila žena v tem času nezvesta, da je grdo ravnala z služinčadjo in da je bila razsipna v gospodarjenju. Vse to je potrdila tudi služabnica Lupa in se zaklela, če to ni resnica naj postane kamen. Ves strt, obupan in razdražen je planil v ženino sobo in je ženo in njeno služabnico Dorotejo vrgel skozi okno. Ko se je vrnil k služkinji Lupi jo je našel okamenelo. Tekel je nazaj v ženino sobo, spoznal svojo zmoto, pogledal skozi okno in obe videl sedeti na skali pod oknom s pomočjo angela varuha. Ponudil ji je vrl, preden je to storil jo je angel odnesel čez reko Dravo na grad Kamen. Grof pa je tedaj oslepel. Bratu je odpustil, ker ga je prosil odpuščanja, sam pa se je odpravil na spokorno romanje v Oglej, v Kompostelo, v Sveto deželo in končno še v Rim. Po vrnitvi domov je dal zgraditi še cerkev sv. Pavla v Mohličah. Še le nato se je odpravil na grad Kamen ženo prosit odpuščanja. Ko se je Liharda ob srečnju dotaknila njegovih oči je ponovno videl. Vedel je, da kar je storil ne more več živeti s svojo ženo Lihardo. Umaknil se je v Mohliče , kjer je okoli leta 980 umrl. Ko so leta 1816 odprli njegov grob so ob njem našli romarsko palico in železno ostrogo, potrditev romanja. Sin Albuin si je izbral duhovniško pot in pozneje postal škof  v Sebnu. Leta 1006 je bil razglašen za svetnika.  Liharda je drugo premoženje namenila revežem. Liharda je umrla 5 fabruarja 985 na Kamnu.

Občni zbor – Karitas

V naši sredi je veliko upokojencev, ki bi z svojo pomočjo in življenjskimi močmi mogli pomagati na različne načine mnogim ljudem v naši sredi. Potreb in dela je veliko. Morda nam bo odprl oči občni zbor. Pridruži se. Pridi ob 9 uri v pevsko sobo.

Molimo za edinost

Vsi pričakujemo rešitve samo iz naših človeških rok. Ko bomo letos dobro sodelovali pri molitvi za edinost, pa bomo bolj verjetno odkrili kako je potrebna tudi božja pomoč pri tem delu, delu za edinost med verami in narodi. Odpovedati se bomo morali marsičemu, na kar smo morda zelo navezani. Za Boga je pomembno le eno, rešitev vseh ljudi. Vabljeni k molitvi

Predstavitev sv. dežele  iz ust dveh romarjev

V petek se nam ponuja lepa priložnost, da bomo bolj spoznali kraje Jezusovega oznanjevanja. Morda si tudi sami želite sprehoditi po sveti deželi. Vabljeni ob 18.3o – 24.1. 2020. Prihodnja nedelja bo tudi posvečena sv. Pismu. Na poseben način vam bomo predstavili Apostolska dela od 9 do 10 ure.

Srečanje za starše prvoobhajancev 21.1. 2020

Starši vabim vas na drugo srečanje, ki bo v zakristiji ob 18. uri.  Kako pomagati otroku da bo znal odpuščati, da bo znal priznati svoje napake, da bo šel skozi življenje, kot tisti, ki se bori. Vabljeni vsi starši.

Dan odprtih vrat v Šentvidu bo v soboto 25.1. od 9do 13 ure