Oznanila župnije Škofljica, 26.1.2020

 

KORISTNOST  BRANJA  SV. PISMA

 

Že nekaj let vsako zadnjo nedeljo v mesecu januarju posvetimo knjigi, ki jo kristjani imenujemo Sv. Pismo. To pismo nam je podarjeno po dobroti samega Boga, po piscih, ki so jo pisali več stoletij. Bog je počasi vodil svoje ljudstvo Izraela skozi staro zavezo in ga pripravljal na prihod svojega božjega Sina na svet: besede, ki so zapisane v svetem Pismu so nam podane od ljubečega nebeškega Očeta. Prinašajo nam življenje…

Da je branje sv. Pisma koristno za naše življenje in za življenje vsega naroda poudarja tudi nemški pesnik J.W. Goethe je dejal: »V sv. Pismu se vsak rod pomladi. Merilo  življenja in moči kakega naroda bo vedno znova njegovo stališče do Svetega Pisma.«

Mnogi radi delijo svet na razviti del sveta in nerazviti del sveta. Kateri del sveta je nerazviti in kateri razviti. Me dežele v razvoju spadajo predvsem afriške države in Azija. Nasprotje med razvitimi in nerazvitimi je še vedno veliko nasprotje. Če gledamo svet  z verskega stališča, takoj opazimo, da spadajo med nerazvite tiste dežele, ki ne poznajo krščanstva, med razvite pa spadajo tiste, ki so že stoletja krščanske, zlasti protestantske /Skandinavija, Nemčija, ZDA. Pri njih je imelo sv. Pismo vseskozi pomembno vlogo.

Protestanti naj bi sv. Pismo brali vsak dan v svojem materinem jeziku. Prav gotovo je zahteva naj se bere sv. Pismo vsak dan vplivala na dvig življenjske ravni. Upoštevanje svetopisemske modrosti je učilo ljudi živeti.

Tudi ne moremo mimo naroda v katerem je nastalo sv. Pismo. Starozavezno ljudstvo je živelo iz sv. Pisma. Ker so črpali moč iz sv. Pisma  življenjsko modrost je bil narod duhovno nad drugimi narodi. Čeprav so bili narodi okoli njih večji in močnejši jih niso mogli premagati ali si jih podjarmiti /asimilirati/.

Če je duh zdrav je zdravo tudi telo. Zakaj je začelo propadati rimsko cesarstvo. Ne zaradi porazov na bojišču, ne zaradi finančnega poloma, ampak zato ker so bili ljudje pijani od udobja: »Dajte nam kruha, dajte nam iger.« – so kričali po rimskih ulicah. Propadli so duhovno, zato je propadlo tudi cesarstvo. »Kako velika bo tema, če luč, ki je v tebi, postane tema« (Mt 6,23).

Judovska vzgoja je predvsem svetopisemska. Otrok je tako rekoč z materinim mlekom pil sv. Pismo. Ko je bil star pet let, se je moral naučiti nekaj njegovih  izrekov na pamet. Otrok ima svež spomin, zato je moral znati vse, kar vsebuje peta Mojzesova knjiga v petem in šestem poglavju. Tam pripoveduje sveti pisatelj, kako je Bog dal deset božjih zapovedi in katere je največja zapoved. Ko je bil star šest let, je moral znati na pamet veliki halel, to je skupina psalmov  /Ps 113 – 118/ in so jih peli po družinah ob večjih praznikih , pa posebno pri velikonočni večerji. Šest letnega so starši dali v »vinograd«. Tako se je imenoval »otroški vrtec«. Vrtec je imela vsaka shodnica in za otroka se je začela mala šola., kjer se je naučil nekaj pomembnejših obdobij  narodne zgodovine. Z dvanajstim letom je postal bar micva – sin poslušnosti. Tudi Jezus je šel  kot 12 letni v tempelj – poslušnost Očetu v nebesih in poslušnost svoji materi Mariji..

Vsak Jud je spoznaval iz sv. Pisma, da je Gospod njegova moč in njegova rešitev. Ne samo poznati knjigo, temveč iti za njim, ki stoji za to knjigo v življenje. Velikokrat so si napravili škatlice in v njih devali zapisane stavke  sv. pisma in jih na poti prebirali. Imeli so jih stalno pri sebi., kot svetinjo.

SVETI  NA  SLOVENSKEM

Lojze Grozde  1923 – 1943

Evharistija sonce mojega življenja

Njegovo truplo so našli otroci, ko so nabirali zvončke pod previsno steno nedaleč od potoka Vejeršca 23. 2. 1943. Našel ga je Gordan Ambrožič. Umrl je nasilne smrti na novega leta dan od partizanskega likvidatorja. Truplo še ni razpadalo in so se videle mnoge rane na glavi in po telesu. Obveščen je bil mirenski župnik Jakob Širaja in teta pokojnega Ivanka Grozde. Ko ga je teta prepoznala, so ga prepeljali na Rakovnik pri Šentrupertu v kapelo sv. Križa. Zapisnik je podpisalo deset prič. Zaradi nevarnosti partizanov so ga nato pokopali na šentruperskem pokopališču. Pokopal ga je župnik Ignacij Žgajner 25. februarja 1943. Grob so označili z brezovimi vejami.

Lojze Grozde se je rodil 27. maja 1923 v Zgornjih Vodalah, kot nezakonski sin Marije Grozde. Krščen je bil še isti dan. . Mati Marija se je pozneje poročila z Jožetom Kovačem. Očim kljub obljubi ni bil pripravljen Lojzeta sprejeti v svojo družino. Ločitev od ljubljene mame je bila to zanj  najhujša bolečina v njegovem življenju. Ta bolečina ga je zaznamovala za vse življenje. Tudi mati je zaradi tega trpela, sin pa ji je hotel na različne načine lajšati to trpljenje. Vaščani so Marijo poznali kot tiho, delovno, skrbno in zelo pobožno ženo.

Lojze je ostal pri teti Ivanki in dedku Antonu v Zgornjih Vodalah.. Odraščal je v veliki revščini in vendar v veri tete in pobožnega dedka. Imel je dober spomin zato se je tudi veliko zapomnil. Imel pa je rad tudi nebeško mater Marijo. Zapomnil si je veliko molitev na čast Matere božje in do najsvetejšega zakramenta. Lata 1928 je začel hoditi v šolo v Tržišču. V šoli je bil zelo zbran. Nadaljeval je šolanje na Studencu pri Sevnici. Očim ni bil za to, ker se mu je šola zdela izguba časa, a ga ni bilo doma večkrat zaradi dela v zidanici, pa je Lojze tedaj šel v šolo. Knjigo je vzel seboj tudi na pašo. Vsak dan je šel tudi k sv. maši na Studencu. Rad je sošolcem tudi pomagal in so ga zato imeli tudi radi. Svoje sošolce je v mnogočem prekašal. /Se nadaljuje/.

Spoved – na razpolago tuj spovednik

Vsak mesec povabimo gospoda z Rakovnika, da  se srečamo v zakramentu odpuščanja in božjega usmiljenja. Jezus je prišel na svet, ker nas ljubi in nas rešuje. Vabljeni osnovnošolci, mladinci, zakonci in tudi starejši in samski. Lepa priložnost.

Pospravite jaslice

V nedeljo bomo praznovali praznik svečnico in do tedaj so podrte jaslice. Lahko smo kar lep čas doživljali to veliko božjo skrivnost učlovečenja božjega Sina na svet. Za te lepe jaslice se vsem sodelavcem zahvaljujem. Pri pospravljanju bodite previdni, da se stvari ne uničujejo in da jih postavite nazaj na mesto, kjer ste jih dobili. Dogovorite se!

Slomškovo bralno priznanje /2/

V soboto ste ponovno vabljeni v krog prijateljev bralcev in bralk lepih in poučnih knjig. Začetek bo ob 9 uri v pevski sobi Sodelovali boste tudi pri ročnih izdelkih in se veliko novega naučili. Vabljeni tudi starši z otroci. Gremo z Antonom Martinom za dobro in lepo domovino. Pridite v soboto 1.2. 2020.

Čiščenje cerkve v mesecu februarju

Ta mesec pridejo na vrsto iz Reber, Dol in Pleš in  Šmarska /čez progo/.  V veselje in pomoč vam bo tudi dogovor, kdaj lahko pridete in kaj boste skupaj delale. Lepo se zahvaljujem tudi vsem sodelavcem in sodelavkam Lanišča

Zaročenci vabljeni na tečaj v Stično. Začne se 8.2. ob 18h.

 

Naročniki revij v kratkem poravnajte račune, čakamo tudi nove naročnike.