Oznanila župnije Škofljica, 16.2.2020

 

RAZTROS   PEPELA   POKOJNIH

 

Enako spoštovanje  kot do teles odraslih rajnih je prav, da imamo tudi do teles mrtvorojenih in splavljenih otrok. Tudi zanje velja, da se pokopljejo na pokopališču in se zagotovi cerkveni obed. Zato vabimo starše, da telesa mrtvorojenih otrok pokopljejo ter se jih spominjajo v molitvi.

Kakor je Jezus Kristus za nas trpel in umrl ter tretji dan  s telesom vstal od mrtvih, tako tudi mi upamo in verujemo, da se bomo tudi mi  ob smrti srečali  s svojim Odrešenikom in bo tudi naše telo deležno vstajenja. V tem duhu dojemamo trenutek smrti kot enega  izmed najpomembnejših v zemeljskem življenju, od katerega je na poseben način odvisna vsa večnost. Povežimo svoje življenje s spominom na drage rajne z molitvijo ter z vsaj vsakoletnim darovanjem svetih maš.

                                                                       Vaši škofje

 

Izbira članov ŽPS – jev

Izteka se mandat članom ŽPS od leta 2015/20. Člane ŽPS bomo seznanili na seji, verniki pa si lahko ogledate na spletni povezavi:

http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/zps -in- dps/zupnijski–pastoralni sveti/gradiva/. Sta dva pravilnika in enega izbere ŽPS za volitve.. Slovenski škofje so na seji 13.1. 2020 za datum izbire novih članov ŽPS-jev potrdili 22. marec oz. četrto postno nedeljo. Predstavitev  novih članov ŽPS –jev bo župnijskemu občestvu na sedmo velikonočno nedeljo, oz. 24. maja.

Naj bo izbira članov res modra in premišljena, saj bodo župnikovi najpomembnejši sodelavci za obdobje petih let.

                                                                  Odbor za ŽPS

 

Leto božje besede 2020

Katoliška biblična federacija je v spomin na 1600 obletnico smrti največjega prevajalca Svetega Pisma sv. Hieronima razglasila za leto Božje besede. Na Slovenskem smo to leto začeli 26.1. 2020 in ga bomo zaključili ne nedeljo Božje besede , 24, januarja 2021.

V letu Božje besede si bomo vsak na svoj način in vsi skupaj kot Cerkev na Slovenskem  prizadevali, da poglobimo svoj odnos do Svetega pisma in božje besede. Biblično gibanje bo v tem letu  z različnimi spodbudami opozarjalo, da je Božja beseda tudi danes  »živa in učinkovita« /Heb 4,12/. Iščimo priložnosti, da še bolj okrepimo svoje zaupanje in ljubezen  do Božje besede ter poživimo redno branje Svetega pisma.

                                                 Predsednik Zavoda Biblično gibanje

Vernik pravoslavne Cerkve  boter katoličanu

Krst, ki ga otrok prejme v evangeličanski, pravoslavni (srbski ali makedonski cerkvi in Binkoštni cerkvi, si med seboj priznavajo veljavnost krsta. Ne smeta krsta skupaj podeljevati dva delivca. Krst podeljuje en sam delivec, lahko pa je prisoten. Morajo pa biti tudi sami člani cerkve, kjer se krst obhaja. Botri ne prevzemajo samo odgovornosti za vzgojo otroka temveč tudi so predstavniki verske skupnosti iz katere prihajajo da izražajo željo po cerkvenem občestvu. Tako je  lahko tudi katoličan boter pravoslavnim in obratno, le da ima boter potrebne sposobnosti. Enako je lahko boter tudi pri birmi, pravoslavni birmo prejmejo ob krstu.

SVETI  NA  SLOVENSKEM

Lojze  Grozde  1923 – 1943

Evharistija sonce mojega življenja

 

V zadnji številki Izvira  ob koncu 4 letnika /ko je bil 19 letni fant/ je povabil k sodelovanju na kongresu gojence Marjanišča: »Slovenski dijak, ki ljubi svoj narod, ki čutiš, kar čuti ljudstvo slovensko, ki se zavedaš, da je samo v Kristusu rešitev tvojega malega naroda, ki čutiš v sebi glas, da pomagaš osvojiti  za Kristusa Slovenijo, tvoj Kralj Kristus te vabi«…«Mi slovenska mladina smo do sedaj večinoma s prekrižanimi rokami  gledali, kako že tudi po Sloveniji divja brezboštvo, in se za to nismo menili. Čas je že, da iz spanja in brezdelja vstanemo. Pojdimo na delo, na boj. Zmaga je naša, ker je z nami Bog. Ne skrivajmo se: smo slovenska katoliška mladina. Hočemo povsod Boga, povsod, tudi v umetnosti, tudi v književnosti! Fantje, mi hočemo povsod Boga v naši lepi Sloveniji.

Čutil je kako pomemben je zgled. Najmočnejše osvajalno sredstvo je zgled. Potrebno je bilo zanj, da tudi katoliška načela tudi v malih stvareh dobro poznamo. Tisti, ki ne pozna katoliških načel za akcijo ni uporaben. Tak je kakor vojak, ki nima puške in gre v boj. Tak ne more rešiti niti sebe.

Od kod njemu vsa ta moč, zavzetost za delo, za  navduševanje drugih. Bil je zaupen do Boga. Ljubezen do matere Marije, ki mu jo je dala že mati na domu. K ljubezni do Marije mu je pomagala tudi kongregacija, ko je bil  član Marijine družbe.. Ves ta zaupen odnos do Boga in Marije, pa ga ni postavila za zidove Marjanišča, temveč je šel med ljudi in z svojim zgledom in besedo pričuje o Kristusovem nauku. Rad se je ustavil vsak dan v zavodski kapeli in tam častil in slavil sv. Rešnje Telo. Na duhovnih vajah leta  1942 si je zapisal kot geslo »Sveta evharistija, sonce mojega življenja.«  Če je le bilo mogoče je tudi ob počitnicah bil vsak dan pri sv. maši in prejel sv. obhajilo. Vse to je utrjevalo njegovo ljubezen do Boga, Marije in svetnikov.

Ker je končeval srednjo šolo, se je večkrat vpraševal kam naprej. Tudi drugi so mu postavljali podobna vprašanja. Ni bilo jasnega  odgovora. Še vedno je iskal božjo voljo.                                                                          /se nadaljuje/

Romanje v Međugorje

Komisija za mladino vas v mesecu marcu vabi na spomladansko romanje v Međugorje. Termin romanje je 13.3. – 15.3. 2020, v organizacijo romanja v naši župniji vodi  komisija za mladino v sodelovanju z gospo Petro Črnivec, ki nas bo kot vodička spremljala na romanju in je tudi uradna vodička romarjev v Međugorje. Na romanju bo poskrbljeno tudi za duhovno vodstvo.

Celotna cena romanja za odraslo osebo je 115€, za otroke do 10 leta starosti pa 70€. Če bo število prijavljenih večje bo tudi cena romanja manjša. Prijavnice za ronanje dobite v cerkvi na pultu pri kiosku. Izpolnjene prijavnice  skupaj s prijavnino oddaste g, župniku v župnijski pisarni. Romarji lepo vabljeni na romanje.

Katoliški inštitut – za pravo in poslovne vede

Zakaj na to fakulteto? Zgledujemo se po uglednih tujih  ustanovah UIC, Barcelona, Boston, Harvard…

  • čtivo, ki ga uporabljajo po svetovnih fakultetah
  • predavanja se sproti posodabljajo z mednarodnimi vsebinami
  • učitelji imajo dolgoletne praktične izkušnje
  • teoretični znanje preizkušamo v praksi
  • gostimo tudi predavatelje iz prakse
  • upoštevamo tudi vedno etična načela
  • etičnost v poslovanju
  • med bivšimi diplomanti ni brezposelnih
  • diplomanti so zaposleni tudi na multinacionalkah, kot Coco Cola ali Goodyear – več www.fppv.si  Listi v avli na pultu!!

Veroučencem želim lepe počitnice.

Starši prijavite otroke za krst, ki bo v mesecu marcu.

Tečaj za zakon v Ljubljani 17.- 21.2. – Krekov trg  1 Pridita!