PEPELNICA – začetek postnega časa

 

 

S pepelnično sredo se pričenja postni čas. Ta dan velja strogi post – zdržek od mesa in samo enkrat na dan jed do sitega.

Pomen praznika pepelnice je predvsem v spokornosti in ponižnosti, ko stopimo pred Boga. Pričenja se čas, ko bomo v svojem srcu premišljevali o vsem, kar v nas ne dela dobrega – o naših razvadah, težavah. To bomo v tem postnem času poskušali spremeniti, zato moramo biti pri tem aktivni. Ni dovolj samo čakanje, da se bo nekaj zgodilo samo od sebe. Nasprotno – vzemimo list papirja in naj zapišimo trdne sklepe za postni čas.

Pridružimo se lahko večim akcijam, ki v tem času potekajo preko interneta: iskreni.net, duhovne vaje v vsakdanjem življenju, postni odmik, pridi.com… Izberimo si eno in se aktivno vključimo vanjo.

Slovenska Karitas nam vsako leto pripravi tudi akcijo 40 dni brez alkohola, v kateri izrazimo solidarnostno odpoved alkoholu v času posta, letos pa tudi 40 dni brez mobitela, ko se lahko odpovemo telefonu in pametnim napravam vsak dan za eno uro in ga popolnoma ugasnemo.

Besede, ki jih bomo to sredo slišali pri sveti maši: “Pomni človek, da si prah in da se v prah povrneš!” pa naj nas vedno znova nagovarjajo, da so tuzemeljske dobrine minljive ter, da je pravi zaklad v nebesih.