Oznanila župnije Škofljica, 15.3.2020

BESEDA ŽUPNIKA

 

 

Dragi bratje in sestre! V teh dneh nas je vse presenetila odpoved svetih maš zaradi velike grožnje širjenja koronavirusa. Do nadaljnega torej mašujem vsak dan ob uri, ki je napisana na oznanilih, vendar sam, brez vas vernikov. Kljub temu, da nismo pred oltarjem skupaj, pa sem v mislih vedno z vami. Tudi vi se mi doma ob tej uri pridružite v molitvi in prejmite duhovno obhajilo. Kdor želi, lahko sveto mašo spremlja preko radia Ognjišče vsak dan ob 19. uri in preko internetnih prenosov iz različnih župnij.

Z molitvijo se povežimo v župniji. Molimo tudi molitev, ki so nam jo posredovali naši škofje. Upoštevajte navodila zdravnikov, škofov in državnih voditeljev in tudi civilne zaščite. Bolj bomo vzeli te pozive resno, toliko prej bomo premagali  preizkušnjo. Molitev naj spremlja naš boj za zmago.

Zakramentov vam v tem trenutku ne morem podeljevati zaradi varnosti. V smrtni nevarnosti me pokličite po telefonu: 01/366-63-36, GSM: 041/328-606, E-pošta: skofljica.zupnija@siol.net.

V slučaju pogreba me prav tako pokličite po telefonu. Pogrebnih svetih maš v tem trenutku ne bomo izvajali in jih bomo, ko bo mogoče. Pogrebi bodo v ožjem družinskem krogu s krajšim obredom.

Če bi kdo potreboval pogovor, naj me pokliče po telefonu. Gotovo nam bo tudi skupna molitev pomagala.

Darove za maše mi lahko posredujete preko telefona. Mašni dar boste lahko prinesli kasneje.

Želel bi vas še povabiti k izkazovanju solidarnosti do starejših, ki so trenutno najbolj ogrožena skupina. Če potrebujejo vašo pomoč, jim jo sami ponudite in jim pomagajte, saj trenutno tudi naša župnijska Karitas ustavlja vse svoje dejavnosti.

Tudi verouka in vseh ostalih dejavnosti nekaj časa ne bo, vam bodo pa kateheti preko različnih kanalov in družbenih omrežij  poskušali podajati razne kateheze. Z veseljem se jim pridružite in se o njih pogovarjajte.

 

Nad vse vas kličem božjega blagoslova:

V imenu Očeta + in Sina + in Svetega Duha +. Amen

vaš župnik Jože

 

Izredna navodila slovenskih škofov za preprečevanje širjenja COVID-19: odpoved svetih maš do preklica

Slovenski škofje spremljajo ukrepe države na področju preprečevanja virusnih okužb in širjenja COVID-19. Glede na zaostrene razmere, po posvetu s strokovnjaki in z željo, da se zaščiti zdravje in življenja vernikov, škofje določajo izredne ukrepe, ki stopijo v veljavo v petek, 13. marca 2020, ob 00.00 in trajajo do preklica.

1. V izogib širjenju COVID-19 in za ohranjanje zdravja prebivalstva, so do nadaljnjega odpovedane vse svete maše, podeljevanje zakramentov, zakramentalov, ljudske pobožnosti, župnijska praznovanja in drugi dogodki ter vsa srečanja.

2. Duhovniki darujejo svete maše po sprejetih namenih izključno zasebno, brez prisotnosti vernikov. Somaševanje duhovnikov in skupno obhajanje ni dovoljeno.

3. Svete maše in križevi poti ter druge oblike pobožnosti na prostem niso dovoljeni.

4. Škofje ordinariji do preklica podeljujejo slovenskim katoličanom spregled od dolžnosti udeležbe pri nedeljski sveti maši. Verniki naj nadomestijo odsotnost od svetega bogoslužja z molitvijo, postom, dobrimi deli, prebiranjem Božje besede, spremljanjem svete maše po radiu, TV oziroma spletu ter s prejemom duhovnega obhajila. (priloga št. 1).

5. Župniki na vrata cerkva pritrdijo obvestilo, na katerem naj bo napisano: »Svete maše so do nadaljnjega odpovedane. Možna je osebna molitev zdravih vernikov pod pogojem, da v cerkvi/kapeli ni več kot 10 oseb in so med seboj oddaljene vsaj 1,5 metra.«

6. Kjer je to mogoče, so lahko cerkve v času epidemije odprte izključno pod naslednjimi pogoji:

a) Cerkve so odprte samo za osebno molitev zdravih vernikov brez simptomov akutne pljučne bolezni.
b) Istočasno je lahko v cerkvi največ 10 oseb, med katerimi mora biti vsaj 1,5 metra razdalje.
c) Cerkev, ki je odprta za vernike, je treba vsaj dvakrat na dan očistiti z razkužilnimi sredstvi (kljuke vrat, klopi itd.).
č) Vernikom mora biti v cerkvi na voljo razkužilno sredstvo za roke.

7. Spovedovanje je odloženo za nedoločen čas.

8. Dovoljeni so cerkveni pogrebi ob strogem upoštevanju navodil državnih ustanov. Pogreb se opravi brez pogrebne svete maše in samo z najožjimi sorodniki. Pogrebna sveta maša bo lahko darovana po preklicu tega navodila.

9. V smrtni nevarnosti je dovoljeno podeljevanje bolniškega maziljenja ob upoštevanju, da sta duhovnik in bolnik ustrezno zaščitena.

10. Podeljevanje zakramenta svetega krsta in poroke se preloži.

11. Bolniški duhovniki in duhovniki, ki oskrbujejo domove za ostarele in druge podobne ustanove, morajo upoštevati navodila omenjenih ustanov za preprečevanje okužb.

12. Do preklica po župnijah ni verouka in drugih oblik izobraževanja ter župnijskih srečanj. Kateheti naj starše prosijo, da manjkajočo snov predelajo skupaj s svojimi otroki.

13. Škofijske in župnijske pisarne, cerkveni arhivi ter drugi cerkveni uradi ostanejo do nadaljnjega zaprti. Verniki se lahko na župnijske urade obrnejo samo po telefonu oziroma e-pošti.

14. Katoliški vrtci, šole in druge izobraževalne ter karitativne ustanove morajo slediti navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Ministrstva za zdravje RS.

15. V samostanih naj redovnice in redovniki omejijo izhode ter stike z zunanjimi obiskovalci. V samostanskih kapelah naj izpraznijo kropilnike z blagoslovljeno vodo.

16. Vsi verniki (še zlasti starejši) naj se preventivno samoizolirajo ter posvetijo čas molitvi za zdravje bolnikov, zdravstvenega osebja in čim prejšnji konec epidemije.

17. Škofje vabimo vse vernike, duhovnike, redovnice, redovnike ter katoliška laiška gibanja, da v zahtevnem času epidemije okrepijo molitev za zdravje in blagoslov našega naroda. 

Duhovnike in druge pastoralne delavce lepo prosimo, da navodila natisnejo in objavijo v župnijskih listih, na oglasnih deskah oziroma na spletnih straneh ter z upoštevanjem naštetih ukrepov pomagajo pri preprečevanju širjenja virusnih okužb.

Navodilo so sprejeli škofje na dopisni seji Slovenske škofovske konference, ki je potekala 12. marca 2020.

 

Msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK

Msgr. Alojzij Cvikl, mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK

Msgr. dr. Jurij Bizjak, koprski škof

Msgr. dr. Peter Štumpf, murskosoboški škof

Msgr. Andrej Glavan, novomeški škof

Gospod Rok Metličar, škofijski upravitelj Škofije Celje

Molitev za zdravje v času epidemije koronovirusa

 

Oče usmiljenja in tolažbe,

tvoj Sin Jezus Kristus

nam je s križem pokazal vrednost trpljenja.

Pomagaj našim bratom in sestram,

ki že nosijo križ bolezni in so preizkušani.

Nakloni jim izboljšanje zdravja,

njihovim svojcem pa poguma in zaupanja.

Vsem zdravstvenim delavcem nakloni moči in zdravja,

da bodo vztrajali v ljubezni do bolnikov;

raziskovalcem pa, da bodo čimprej odkrili uspešno zdravilo.

Nam in vsemu svetu, daj svoj blagoslov,

da bomo rešeni bolezni

In se ti bomo mogli s tvojo Cerkvijo zahvaljevati.

Amen.

Sv. Marija, zdravje bolnikov – prosi za nas

Sv. Rok, zavetnik zoper kužne bolezni – prosi za nas

Vsi božji svetniki in svetnice – prosite za nas.

 

Teden družine 2020  – Kdor se uči je mlad

Pravijo, da je znanje bogastvo, ki povsod spremlja svojega lastnika, zato se je gotovo vredno učiti. Učimo se lahko v šoli, učimo se lahko iz različnih knjig, največ pa se lahko za življenje drug od drugega. Otroci se lahko učijo od svojih staršev, pa tudi od starih staršev, pa tudi starši se lahko učijo od svojih otrok. Celo babice in dedki se lahko učijo od svojih vnukov.

Molitev – Prosimo te za družine. Za vse očete in mame, babice, dedke, strice, ter vse hčere in sinove. Naj bo za vsakega od nas družina varen prostor, kjer se učimo ljubiti, sprejemati in odpuščati. Amen.

Napovedanega filma v tednu družine ne bo. Bo v prihodnjih mesecih. Moramo skrbeti za varnost.

 

Godovi in mašni nameni  16.3. – 22.3. 2020

pon. Herbert………..za +Jožef Gradišar, ob 18 uri

tor.   Patrik…………za + Frančiška Oven, ob 7.3o zj.

  1. Ciril…………..za ++ Tomšič, obl. ob 18 uri

čet.    Jožef…………ob 9 uri za + Jože Hrovat

ob 18 uri za + Jože in starše Anžič

pet.    Martin………..za + Marjan Kraljič, ob 18 uri

sob.   Hugo………….za + Anton Pene, ob 18 uri

ned.   4 postna ned….ob 8 uri za žive in mrtve farane

ob 10 uri za + Srečko, Jelka, Lojze Lavrič

 

Predavanje  dr. Helene Jaklitsch odpade.

Verouka prihodnji štirinajst dni ne bo. Starši molite z otroci.

Starejši spremljajte maše na Pridi.com

Vsa srečanja v župniji do nadaljnega odpadejo.