Oznanila župnije Škofljica, 29.3.2020

 

MINLJIVOST  –  VSTAJENJE

Spoštovani, v letu Božje besede in na peto postno nedeljo, lepo vabljeni k pozornemu poslušanju današnjega evangelija, saj bomo v njem slišali  o minljivosti, o smrti in o vstajenju.

Verujemo, da bomo tudi mi po Jezusovi molitvi vstali v življenje, ter bili po njegovem glasu poklicani, da pridemo ven iz groba. To je naše upanje, to je naša vera.

Današnja nedelja je tiha. Tiha, ker se bliža Jezusovo trpljenje, da bi se ob njem ustavili. Tiha pa tudi zato, da bi premislili, kje smo s svojimi sklepi, kaj se je v naših odnosih spremenilo, kam nas je pripeljal postni čas.

Tiha nedelja, ker potrebujemo tišino! Sveto tišino, ki naj nam prinese notranje veselje.

 

5. Postna nedelja

 

Jezus je prišel na svet, da smrti odvzame njeno želo in nam s tem odpre vrata v večno življenje. Kolikor bolj se bližamo prazniku velike noči Jezus toliko bolj poudarja in skuša razjasniti svojim poslušalcem kaj to pomeni »Jaz sem vstajenje in življenje«…Na nek način to pokaže, ko je bič pri Marti in Mariji in obudi njunega brata Lazarja. Podeli mu trenutno samo zemeljsko življenje, za večno življenje pa bo prebujen ob koncu sveta.

Prerok Ezekiel nam govori v prvem berilu na peto postno nedeljo. Spregovori majhnemu ostanku božjega ljudstva v babilonski sužnosti. Tolaži ljudstvo, ki je v sužnosti »vzdignem vas iz vaših grobov, o moje ljudstvo in vas pripeljem v Izraelovo deželo… spet vas postavim na vašo zemljo…Gospod bo to storil.

V tej temi, v tej brezizhodni situaciji, v sužnosti  in izgnanstvu v Babilonu je njim posvetila lučka po preroku Ezekielu. Živeli so z upanjem na rešitev, ki prihaja od Jahveja od Adonaja. Njihov rešitelj živi in jih bo rešil.

Bog je naša moč in naš osvoboditelj! Pri njem je obilno rešenje.

Apostol Pavel se v drugem berilu obrača k meščanom Rima. Rimljani so veliko skrb posvečali  – znan je stavek – kruha in iger. In apostol Pavel jih je želel opozoriti, da človek ne živi samo od kruha in iger temveč tudi od božje besede. Zato smisel življenja niso samo igre, hrana, športi, luksuz, zemeljski dosežki ampak je v tem, da odkrivamo v življenju kaj Bog pričakuje od nas in za to se tudi trudimo, da to izpolnimo – izpolnjujemo.

Po evangelistu Janezu nam Jezus tudi danes kliče: »Lazar«, pridi ven. Komu to govori Jezus danes, po evangelistu Janezu – vsakemu izmed nas. Vsi smo zapleteni, omreženi, slabotni, navezani, obkroženi, samosvoji, predrzni, naveličani, v mislih brez greha, pravičniki, …Marta mu je šla naproti. Jezus tudi danes govori vsem nam: »Pridi ven!«

SVETI  NA  SLOVENSKEM

Francesco Giovanni Bonifacio  (1912 – 1946)

Mladost Bonifacija

 

O njem je zapisal tržasko-koperski škof Anton Santin zapisal besede in to na veliki četrtek 1971: »Srečati cvet v ledeno mrzlem  dnevu, ko sunki vetra pogubno zavijajo , vdirajo v hišo in pustošijo po polju, prižge v duši gotovost, da zemlja ni brezupna puščava. V nasilnem času vojne in po njej je bil takšen cvet duhovnik Frančišek Bonifacijo, čudovit cvet nežnih barv, ki pa ga je nato nevihta izruvala,

Frančišek se je rodil 7. septembra 1912 v Piranu očpetu Janezu in materi  Alojziji roj Busdan, kot drugi od osmih otrok v družini. Krščen je bil 15 septembra istega leta v cerkvi sv. Jurija v Piranu. Oče je bil kurjač na parniku, ki je povezoval istrska mesta s Trstom, mati pa je bila doma iz Lanišča v Istri, je skrbela za vzgojo otrok v družini in od časa do časa pomagala v gospodinjstvu pri bogatih družinah. Družina je bila preprosta, revna in delavna in tudi globoko verna. Hodili so v cerkev sv. Frančiška, k minoritom. Frančišek je bil tudi ministrant pri sv. Juriju in tam prejel tudi vse zakramente. Kot otrok je bil že vsak dan pri sv. maši in pri sv. obhajilu. Piranski župnik je v njem opazil duhovniški poklic in staršem svetoval naj se vpiše v gimnazijo v Kopru /1924 – 1932/. Bil je zelo marljiv dijak in je mnogim rad pomagal. Nadeli so mu vzdevek »svetniček«. Vstopil je tudi v Katoliško akcijo in v njej dejavno deloval posebej med počitnicami9. Že v gimnazijskih letih je zbolel za astmo, ki se je z leti stopnjevala. Leta 1931 mu je tik pred božičem umrl oče in družina se je znašla v težkem  materialnem stanju: Frančišek je zapisal v svoj dnevnik: »Danes je moj oče prestopil v lepše življenje. Gospod nakloni mu večni pokoj, ki ga zasluži za vse trpljenje, ki ga je prestal in za vse žrtve, ki jih je delal zame.«

Po končani maturi leta 1932 je vstopil v bogoslovno semenišče  v Gorici. V tem času pa so se v semenišču začele pojavljati napetosti različnih narodnosti /Italijani, Slovenci, Hrvati, Furlani. A Frančišek se je izogibal vsem tem napetostim…   /se nadaljuje/.

Nekaj navodil za velikonočne praznike 2020

Škofje so 19. marca sprejeli sledeče sklepe za praznovanje:  /nekaj jih posredujem danes  – druge prihodnji teden:

A/ Škofje vabijo vernike, da v okviru priprave na velikonočne praznike spremljajo radijski misijon  Radija Ognjišče, ki bo potekal  od 29. marca do 4 aprila 2020.

Cvetna nedelja 5.4. 2020

B/ Škofje bodo obhajali bogoslužje cvetne nedelje v svojih stolnicah brez navzočnosti ljudstva.

a/ župnik obhaja v zaprti župnijski cerkvi sveto mašo, če je mogoče ob 10.oo uri (ko je prenos maše iz mariborske stolnice po TV, brez navzočnosti ljudstva in brez somaševanja. Pri bogoslužju prebere pasijon po Mateju. Župnik naj povabi k spremljanju sv. maše po TV SLO 2 ob 10.oo oziroma k spremljanju spletnega prenosa iz župnijske cerkve.

b/ škofje določajo, da župnik opravi blagoslov zelenja v zaprti cerkvi brez navzočnosti vernikov. Verniki naj doma pripravijo zelenje /butare – ali kakšno drugo zelenje/ in ga blagoslovijo z blagoslovljeno vodo. Duhovniki blagoslovljenega zelenja ne smemo  deliti vernikom ali jim ga na določenem mestu pustiti – zaradi epidemije.

c/ škofje vabijo vse vernike k ogledu tedenskega nagovora nadškofa Stanislava Zoreta /TV SLO 1 v nedeljo ob 11.3o/.

Mašni nameni in godovi 30.3. – 5.4. 2020

pon. Amadej……za ++ starše in brata Zupančič, ob 19. uri

tor.  Gvido………za ++ priporočene v molitev. Ob 7.3o zj.

sre.Ljuba……….za + Ciril Smole, obl. ob 19. uri

čet.   Frančišek…. za + Anton Gorišek, obl. ob 19. uri

pet.   Rihard ……..za + Jože in Marija Kočar, obl. ob 19. uri

sob.  Izidor………za duh. in red. poklice, ob 7.3o zjutraj

ned.  cvetna………ob 10. uri za žive in mrtve farane

Maše lahko naročite tudi na e – pošto ali po socialnih omrežjih na škofiji na TRRNLB SI 56 02010-0092205159 za mašo.