Priprava na prenos svete maše preko TV SLO 2 ob 10. uri

Na spletni strani Slovenskega katehetskega urada, boste lahko vsako soboto odslej našli poglobljeno pripravo na sveto mašo, ki jo bo v živo prenašala TV SLO 2 ob 10. uri ob nedeljah.

Družina naj se skupaj pripravi na to obhajanje svete maše preko družinskih bogoslužij že v soboto zvečer, če je mogoče. Tako bomo lažje spremljali prenos.

Da bi se sveta maša kljub temu, da se je ne moremo udeležiti v cerkvi, vseeno bila posebna, vam podajamo še nekaj priporočil duhovnikov:

 1. Na sveto mašo se pripravimo. Pogledamo ponudbe in se odločimo, katero sveto mašo bomo spremljali. Da nas med mašo ne bo motila kuhinja ali druge zadeve.
 2. Uro pred sveto mašo se postimo, zato da bi lahko prejeli duhovno obhajilo.
 3. Se mašno oblečemo. Ne moreš k maši v pižami ali v trenirki.
 4. Za družino pripravimo stole, ker to ni gledanje katerekoli oddaje, ampak maša.
 5. Pokrižamo se z blagoslovljeno vodo. Če je nimamo, pa kar z navadno vodo, da se spomnimo krsta.
 6. Ko je čas za stojo, stojimo; kadar je treba, sedimo in klečimo.
 7. Kar govori ljudstvo, skupaj glasno odgovarjamo.
 8. Poberemo miloščino. Po koncu epidemije bodo mnogi v stiskah in se bomo odločili, komu bomo dali darove naše mašne nabirke. Božji dar kliče k temu, da tudi sami darujemo.
 9. Ministranti lahko ministrirajo vsaj z zvonjenjem, če je pri hiši kakšen zvonček.
 10. V družini si podamo roke pred obhajilom
 11. Duhovno obhajilo lahko pospremimo z zahvalami, ki jih izrečemo na glas
 12. Pri blagoslovu sprejmemo blagoslov z glasnim »amen«.
 13. Spremljamo pesmi in še sami zapojemo.
 14. Po maši posedimo ob družinski mizi, popijemo kaj všečnega, pojemo kaj vitaminov ali sladkega. Si povemo, kaj nas je nagovorilo. Kaj bomo za Jezusa storili v življenju? Naredimo selfi, nekaj narišemo ali napišemo. Pošljemo župniku sporočilce (lahko selfi) in ali SMS tistim, s katerimi navadno poklepetamo pred cerkvijo.

Potem se lahko spet preoblečemo v domačo obleko.

Seveda je tudi spremljanje svete maše med kuhanjem kosila boljše kot nič, a če si boste vzeli čas za Gospoda, boste imeli toliko boljši občutek, da je kakšen dan, kakšna ura drugačna od drugih.