Oznanila župnije Škofljica, 26.4.2020

 

Z  MARIJO V MESEC  MAJ

 

V petek v tem tednu bomo stopili v novi mesec maj. Koliko lepih spominov nas veže na ta mesec, pa ne samo na lepo naravo, ki nam kaže čudovito cvetje in mamljive vonjave, mnogi se spomnite tudi svojih življenjskih zakonskih obljub, mnogi pa tudi napornih in veselih dni ob maturantskem izpitu… lahko bi še marsikaj našteli.

Spomnimo pa se tudi lepih dnevov povezanih z šmarnicami, pa ne samo tistih, ki smo jih obiskovali v cerkvi, ali pa pri kapelici na vasi ali pa v domači rojstni hiši. Kako smo se pripravljali na šmarnice, kaj vse smo pripravljali, kako bomo postavili Marijin oltarček doma, kje bo gorela svečka, kakšne prtičke bomo postavili okoli Marijinega kipa ali slike, kdo bo prinašal sveže cvetje vsak dan znova, da bo sveže, da bo lepo, da bo lepo za pogledat…Vse to so spomini. Ali res samo spomini? Ali ni to tudi čudovita predanost in pričakovanje božjega, materinskega, Marijinega, materine ljubezni.  Ne smemo to pustiti ob strani, ni to samo za otroke, to je priprava vse družine – očeta, matere, starejših bratov in sester. To je družinsko bogoslužje, o katerem nam je pred kratkim spregovoril tudi gospod nadškof Stanislav Zore. V družinsko bogoslužje ne morejo biti vključeni samo otroci, to naj bo družinski dogovor kaj bo kdo storil in naj se vsak po svojih močeh tudi izkaže. Le skupno delo in napor bo tudi obrodil lepe sadove, če ne takoj pa prav gotovo za poznejše življenje. Zato nam ostajajo lepi spomini in čudoviti trenutki na poti življenja. Letos se prav gotovo ne bomo mogli zbirati k  šmarnicam v cerkvi ali na drugih krajih kjer smo doslej obhajali pobožnost v čast Materi božji. Letos naj bo naša dnevna soba ali molitveni kotiček, kjer se bomo zbirali k  molitvi, šmarničnemu branju. Pogovorimo se kateri prostor bi bil najbolj primeren. Še danes imajo po mnogih domovih tkim. Bohkov kot. Morda se da kar na tem prostoru napraviti Marijin oltarček. Če nimamo kipa Marije pa si pomagajmo z sliko – podobo Matere božje ali če tudi te ni pri hiši pa vsaj z eno sveto podobo. Pripravimo si tudi venček iz smrekovih vejic, podobno kot v cerkvi.

Ne moremo pa se tu ustaviti. Ne bi bilo dovolj, če bi s tem napravili samo nek okras svojega stanovanja ali samo kot narodni običaj ali da bi si ohranili nek spomin na otroška leta. To delo nas vabi tudi k molitvi, k pogovoru z Bogom, k češčenju matere božje. Kdaj se bomo kot družina zbrali k molitvi. Ob kateri uri? Kdaj lahko to naredi naša družina? Tudi šmarnice bodo vsak dan po elektronskih napravah. Lahko izbiramo različne načine slavljenja božje matere Marije. Dogovorimo se za določen čas v naši družini kdaj se bomo vsak večer ali pa morda vsaj večkrat na teden zbrali k skupni molitvi. Letošnje šmarnice za otroke nosijo naslov – Marijina imena. Odkrili nam bodo klice, ki jih molimo v litanijah Matere božje, ki pa jih velikokrat tudi starejši  malo razumemo, kot npr. Stolp Davidov, Hiša zlata, Pomočnica kristjanov, koliko lepih molitev prinaša tudi revija za mlade Ognjišče, kakšno Marijino molitev znamo tudi na pamet, lahko skupaj zapojemo Marijino pesem – imamo pesmarico, razmnožimo tekst, da bomo vsi peli in ne da bodo nekateri samo brundali poleg. Naj se vsak večer ob sveči in Marijinem kipu za trenutek umirimo, zberemo skupaj, pa poskušamo ustvariti vzdušje zahvale, češčenja Boga in Matere božje, se zamisliti v težko situacijo katero preživljamo in dvigniti svoje prošnje k Bogu za vse dobro in lepo  in za življenje po božji volji. Bog bo blagoslavljal naše napore in molitve. Naj se sliši pesem in molitev iz naših domov. Hvala!

SVETI  NA  SLOVENSKEM

Francesco Giovanni Bonifacio  (1912 – 1946)

Smrt Bonifacija

Njegova stanovitnost, , predanost, ugled, molitev, ki e okrog sebe zbral celotno prebivalstvo župnije, zlasti mladino, ki ni sledila ateistični propagandi režima, je bila za oblast močno moteča. Duhovnik, ki je branil svojo vero in branil vero svojega ljudstva pred nasilnim vsiljevanjem ateizma. Bil je tako moteč element, da ga je bilo potrebno odstraniti. O njem so pogosto govorili na sejah komunistične partije in med aktivisti . OZNA iz Buj je končno sklenila, da ga bo treba aretirati skupaj z župni9kom iz Grožnjana  in župnikom iz Nove vasi.

O tem se je pogovarjal tudi z obema imenovanima župnikoma in tudi z škofom Santinom. Ta ga je hrabril a mu dalo tudi na izbiro ali ostane ali pa gre drugam v drugo župnijo.  Zavedal se je, da je vedno le pomagal in da mu nimajo kaj očitati, se je odločil, da ostane v Krasičih. Nikoli ne bo zapustil svojih vernikov.

  1. septembra 1946 se je po kosilu odpravil v vasico Peroj, kjer je naročil drva za župnišče, nato je odšel naprej v Grožnjan, da bi se srečala z župnikom Rocco, ki je pred kratkim prevzel župnijo. Po pogovoru je Bonifacio pri njem opravil še sv. spoved. Rocco mu je potem predlagal naj ostane čez noč pri njem, a ni ostal, ker je mami obljubil, da se bo vrnil do večera. Rocco ga je pospremil do pokopališča, kjer pa sta opazila pripadnike ljudske milice. Na poti proti vasi Peroj ga je ustavila ljudska milica in ga po kratkem pogovoru odpeljali v gozd.

Ker se zvečer ni Francesco vrnil domov so bili domači  v velikih skrbeh. Brat Janez je skupaj z vaščani odšel proti Grožnjanu, da bi ga poiskali, če je kam padel ali da naprej ne more, zašel v stisko. Zaradi teme so prenehali iskanje. Novica o izginotju župnika se je hitro razširila po vsej okolici. Janez je zjutraj odšel na policijo v Grožnjan in k policistu, ki je bil prisoten pri ugrabitvi – aretaciji. Dobil je izmikajoče se odgovore in tudi nasprotujoče si odgovore. Iskanje po gozdovih je bilo neuspešno. Tudi 13 . septembra so ga iskali.  Ker je svak Rocco Fonda iskal je dobil tri dni zapora v Bujah. Mama je ostala še leto dni v Krasicah, nato se je preselila v Trst. Zaradi ustrahovanja oblasti, se župljani niso več upali govoriti o njegovi smrti, niti spraševati, kje naj bi bil mučen in pokopan.

Teden duhovnih poklicev  26.4. – 3.5. 2020

Apostol Pavel je zapisal Korinčanom: »Ta zaklad pa imamo v glinastih posodah.«. Naj se zavedamo, da smo glina, torej slabotni in grešniki. Brez Božje moči ne moremo iti naprej. Ta zaklad nosimo v svojih lončenih posodah. Moč in sila pa je Bog, ki nas rešuje. Bog nas zdravi in postavlja na noge. To je stvarnost naše ranljivosti.

Priznanje, da smo ranljivi in krhki, je stvar velikodušnosti. Samo če priznamo, da smo krhki bo k nam prišla  izredna moč Boga. Na tak način bomo pripravljeni sprejeti Gospodov klic in bomo v njem srečni.

Ker te dni še ne bomo mogli v cerkev k sv. maši se v krogu družin spomnimo duhovnikov v molitvi in skupaj molimo tudi za nove duhovne poklice. Vsi vemo, bratje in sestre, da jih ni dovolj in da Jezusovo naročilo  velja vsem vernim: »Prosite Gospoda žetve naj pošlje delavcev na svojo žetev.«

Majniški venec za šmarnice

Ko boste doma pletli venec za šmarnice, prosim ga naredite še za cerkev in za kapelo. Dobra volja in hvaležnost napravi delo prijetno in veselo. Hvala vsem prostovoljcem.

Slovesnosti v maju. – Vsa leta smo skozi mesec maj obhajali razne slovesnosti. Razmere v mesecu maju nam tega na dopuščajo. Ko bo to mogoče vas bomo povabili k slovesnostim. Obrnimo se na Boga z molitvijo in prošnjo,  da nas obvaruje in odvrne pretečo nevarnost.

Godovi in mašni nameni  27.4. – 3.5. 2020

pon. Cita………..za + Luka Božič, ob 19 uri

tor.   Vital……….za sosesko Lanišče, ob 7.3o zj.

sre. Katarina……za + Ljudmila Boben, ob 19 uri

čet.   Pij v…..za + Antonija Gale, ob. ob 19 uri na Gum.

pet.   Jožef………za + Jožef Debelak, ob 9 uri  ž .c.

sob.   Atanazij…..za duh in red. poklice, ob 7.30 zj.

Ned.  4 vel. ned…ob 8 uri za žive in mrtve farane