Oznanila župnije Škofljica, 6.9.2020

 

PUSTI  SLEDI

 

Zakaj v šolo, zakaj na cesto, zakaj v telovadnico, zakaj v cerkev, zakaj k verouku. Takih vprašanj si mladi in tudi starši pa tudi vzgojitelji ob raznih začetkih postavljamo, da dobimo jasnejše odgovore in si lažje tudi določimo cilje. Za življenje je pot pomembna, nekaterim zaradi kariere, drugim zaradi denarja, tretjim zaradi zemeljske slave…Zakaj pa naj bi poslali otroka k verouku – odgovor je , da bomo spoznavali Boga, živeli kot kristjani in se med seboj podpirali na poti vere.  Biti kristjan pa ne pomeni samo občasno ali pa samo ob nekaterih življenjskih trenutkih, temveč vsak čas in na vsakem kraju. To je naloga vsakega krščenca – pri otroku so zato odgovorni starši, ko pa otrok odraste se mora tudi sam truditi za ras svoje vere. Starši na začetku pomagajo otroku   z molitvijo, z lepim zgledom, z rednim obiskom svete maše, z prejemanjem zakramentov, s sodelovanjem v župnijskem življenju in pri bogoslužju.

Jezus je rekel svojim učencem: Hodi za menoj! Si se kdaj vprašal komu Jezus govori te besede. Tistim izpred dva tisoč let. Vabi jih na prav posebno pot, povsem drugačno od vsega, kar so poznali dotlej.

Poglej okrog sebe. Kdo bi to lahko bil. Kaj pa ti in tvoji prijatelji. Po krstu smo postali Jezusovi učenci. Hoditi za Jezusom ne pomeni, da bi morali narediti nekaj izrednega ali oditi daleč stran, da živimo tako kot je prav, da se trudimo postajati vedno bolj človeški, vedno bolj krščanski in odgovorni družinski člani, prijatelji in državljani.

Namen verouka je torej za otroke – da vedno bolj ljubijo Boga  in vse kar je božje. Verouk za nas ne sme postati kot šolski predmet – matematika, zemljepis, telovadba ali kaj podobnega ampak je to življenje z Bogom in za Boga. V tem duhu spremljajte svoje otroke na poti vere – do Cerkve in zakramentov.

Še na eno stvar bi rad opozoril, kar je papež Frančišek posebej izpostavil v letošnjem letu – da družina ne more prelagati svoje odgovornosti  glede vere na koga drugega – ne na kateheta, ne na stare starše, temveč je to dolžnost in naloga staršev. Papež je družino postavil na prvo mesto. Družina je osnovna celica Cerkve in družbe. Kateheti in vsa Cerkev je dana staršem v pomoč za izpolnjevanje obljub, ki so jih starši izrekli pri sv. krstu, in tudi ob drugih priložnostih. Ne bojte se pomoči katehetov in tudi ne odgovornosti, ki jo nosite glede verske vzgoje, ki jo od katehetov lahko prejmete. Vsi sodelavci so pripravljeni pomagati z odgovori, s pogovori z iskanjem novih poti. Kateheti smo le vaši pomočniki pri verski vzgoji, zadnjo odgovornost pa nosite le vi starši. Kako to sprejemajo otroci pa je potrebna neprestana pomoč otrokom v njihovem razvoju.

Povežimo se z Njim v molitvi

 

Gospod Jezus Kristus, prijatelj mladine,

ozri se na nas tukaj zbrane,

in nas blagoslovi.

Daj nam moči,

da bomo z navdušenjem prihajali na skupna srečanja

in poglabljali svoje versko življenje

ter spoznavali pot,

po kateri naj hodimo za teboj.

SVETI  NA  SLOVENSKEM

Blažene drinske mučenke /15.12.1941/

 

Sestre so bile iz reda Hčera Božje ljubezni – to s bile s. Marija, Jula Ivanišević, sestra Marija Johana Leidenix, sestra Marija Banja, sestra Marija Krizina Bojanec in sestra Antonija Fabjan.

Sestra Ivanišević je bila rojena leta 1893 v vasi pri Novi Gradiški. V družbo je vstopila leta 1914 v Sarajevu. Slovela je kot vedra, pozorna in modra sestra. Imela je veliko zaupanje v Boga. Po njenem zgledu so vstopile v red tudi nekatere njene sorodnice.

Sestra Leidenix se je rodila 1865 na Nižjem Avstrijskem. Delovala je kot učiteljica v izobraževalnih ustanovah. Slovela je kot stroga, natančna, vendar ljubezniva redovnica s veliko pobožnostjo kot svetal vzor molitve.

Sestra Banja   je bila Madžarskega rodu, rojena pri  Bjelovarju. Bila je marljiva in delovna dekla. Na Palah je sprejela delo v kuhinji. Bila je tiha, urejena in vedno nasmejano1

Sestra Bojanc – rodila se je v Zburah 14. maja 1885. Ostala je doma do svojega 36 leta, da je pomagala materi in sestram,. Oče je odšel v Ameriko in se ni več vrnil. Imela je odprte roke in oči za bližnjega. Iz molitve je črpala ljubezen in moč. Veliko je razmišljala o Bogu, zato ji ni bila nobena stvar pretežka. Rada je bila na polju in je opravljala vsa kmečka dela. Cel v pogovoru je večkrat izrazila željo da bi rada umrla mučeniške smrti. Rada se je zadrževala pred Najsvetejšim zakramentom. Kadar ni mogla biti pri sv. maši ji je bilo najtežje.. To je zaupala tudi svojim sosestram. Tri dni pred smrtjo je obiskala v Sarajevu svojo sestro Angelo. Sestra jo je poskušala preprositi naj se umakne s Pal, ker tam divjajo boji, da je ne bodi ubili. Sestra Krizina je mirno odgovorila: »Nas ne bo nihče ubil, ker nismo nikomur nič žalega storile.«

Sestra Fabijan – rojena v vasi Lipje v župniji Hinje leta 1907. Predvsem je mati skrbela za duhovno vzgojo otrok. V družini so vsak dan molili rožni venec. Že v mladosti je izgubila očeta in mamo in za svojo jo je vzela mamina sestra. Ko je spoznala željo , da želi v samostan ji je pri tem tudi veliko pomagala. Prišla je v Sarajevo. Večne zaobljube je napravila v letu 1937 v Sarajevu.

Predavanje  V nedeljo 13 .9. bo predavanje g. Štefanije Lukič Zlobec na temo –Alzheimerjeva bolezen– demenci. Bo po jutranji maši v župnijski dvorani. Vabljeni. Pridite tudi mladi.

Veroučna ure v letu 2020/21

Najprej želim vsem otrokom prijetno veroučno leto. Vsi pa tudi želimo, da bi se nekatere stvari ali nauke zapomnili za življenje. Brez Jezusovega nauka ni mogoče krščansko živeti /če ne veš kdaj je velika noč, kdo more skleniti cerkveni zakon, kdaj je za kristjana postni dan in zakaj…

1. razred  v pon. ob 17 uri

2. razred v pon. ob 17 uri – razred bomo razdelili

3. razred v pon. ob 18 uri z mašo

4. razred v ob 16 uri  v pevski sobi

5. razred v pon. ob 17 uri

6. razred v tor. ob 17 uri

7. razred v pon. ob 16 uri

8. in 9. razred v četrtek ob 18. uri z mašo

Prosimo vse veroučence, da prihajajo redno , dokler je mogoče.

Mavrica s teboj doma in pri verouku

Brali bomo zanimive zgodbe, spoznavali sv. Pismo, spoznavali bomo krščanske praznike, kuhali, razmišljali, reševali uganke in zanke. Mavrica stane 39,90€.

Revija za mlade  #njst  12+

Odkrivanje vere, fant & punca $  šport,  moda – pop scena, birma = moj poklic. Revija najst je najboljša popotnica za vašo birmanko, birmanca, na poti vere. Razvedrila, zabavala in navdušila jih bo! Cena 6 številk na leto je 27€. Naročite na tednik Družina.

 

Župnijska Karitas vabi na romanje v sredo 9.9. 2020 z vlakom v Metliko. Odhod vlaka 7.o5 iz Škofljice – vračamo se okrog 18 ure. Upokojenci pridobite si brezplačno kartico. Hrana iz lastne torbe. Pričakujemo vas.