Jaslice v župnijski cerkvi

Jezus se rojeva v naših srcih

Župnijske jaslice, ki so se letos pomaknile v bližino oltarja, nas nagovarjajo nekoliko drugače.

Jasličarji z Gumnišča so poskušali prikazati Jezusovo rojstvo v našem času, ko nas objema korona virus.

Jezus se želi roditi v nas in to nam sporočajo različna srca v jaslicah:

         – nad hlevčkom

         – nad korona bolnico

         – nad gostiščem

Nad betlehemskim hlevčkom, ki smo ga postavili pod oltar, se blešči veliko trojno srce, z napisom: “Po Sinu se razodeva božja LJUBEZEN” (prim 1Jan 9). Trojno srce predstavlja trojstvo božje ljubezni: Očeta, Sina in Svetega duha.

Čas se je dopolnil in tudi v tem božičnem času se razodeva zastonjska božja ljubezen do tistih, ki jih neposredno ali posredno pesti korona bolezen. Prav tako, pa se božja ljubezen razodeva do tistih, ki želijo bezbrižno uživati življenje sedaj in tukaj.

Od betlehemskega hlevčka vodita dve poti:

– daljša na desni, osvetljena z lučkami vodi do korona bolnice z zgovornim napisom: “Ljubezen je dobrotljiva, sočutna, neuničljiva” (prim 1Kor,13,4). Kozolec, kot slovenski simbol, je odprt za vse bolnike in tudi za tiste, ki so pripravljeni streči s sočutnim in vztrajnim srcem. Betlehemska luč ogreva ene in druge. Prinaša vsem upanje, da nismo sami. Še več božja luč, kot LJUBEZEN, nas združuje, plemeniti in povezuje.

– krajša pot na levi, nekoliko bolj groba, vodi do sicer mikavnega gostišča, toda nad njim je ranjeno srce s pomembnim napisom: “Dam vam novo srce” (Ezek 36, 26). Betlehemska luč ne pozablja nikogar, zato se gostje ozirajo zvedavo v nebo, kot da jih nagovarja skrivnost Svete noči. Sporočilo Svete noči nas tudi v gostišču počlovečuje, osvobaja razvad, predvsem napuha in lakomnosti.

Spoštovani,

pred nami sta dve poti. Desna nam ponuja priložnost, da hrabro stopimo do bližnjega, ki je bolan, osamljen, v stiski. Prinesite mu dobroto, sočutje, upanje, svoj čas…Leva pot, pa nam ponuja priložnost, da svoje ranjeno srce odpremo božji LJUBEZNI.

Imre Jerebic, diakon