Oznanila župnije Škofljica, 3.1.2021

 

Jezus se rojeva v naših srcih

 

Župnijske jaslice, ki so se letos pomaknile v bližino oltarja, nas nagovarjajo nekoliko drugače.

Jasličarji z Gumnišča so poskušali prikazati Jezusovo rojstvo v našem času, ko nas objema korona virus.

Jezus se želi roditi v nas in to nam sporočajo različna srca v jaslicah:

         – nad hlevčkom

         – nad korona bolnico

         – nad gostiščem

Nad betlehemskim hlevčkom, ki smo ga postavili pod oltar, se blešči veliko trojno srce, z napisom: “Po Sinu se razodeva božja LJUBEZEN” (prim 1Jan 9). Trojno srce predstavlja trojstvo božje ljubezni: Očeta, Sina in Svetega duha.

Čas se je dopolnil in tudi v tem božičnem času se razodeva zastonjska božja ljubezen do tistih, ki jih neposredno ali posredno pesti korona bolezen. Prav tako, pa se božja ljubezen razodeva do tistih, ki želijo brezbrižno uživati življenje sedaj in tukaj.

Od betlehemskega hlevčka vodita dve poti:

– daljša na desni, osvetljena z lučkami vodi do korona bolnice z zgovornim napisom: “Ljubezen je dobrotljiva, sočutna, neuničljiva” (prim 1Kor,13,4). Kozolec, kot slovenski simbol, je odprt za vse bolnike in tudi za tiste, ki so pripravljeni streči s sočutnim in vztrajnim srcem. Betlehemska luč ogreva ene in druge. Prinaša vsem upanje, da nismo sami. Še več božja luč, kot LJUBEZEN, nas združuje, plemeniti in povezuje.

– krajša pot na levi, nekoliko bolj groba, vodi do sicer mikavnega gostišča, toda nad njim je ranjeno srce s pomembnim napisom: “Dam vam novo srce” (Ezek 36, 26). Betlehemska luč ne pozablja nikogar, zato se gostje ozirajo zvedavo v nebo, kot da jih nagovarja skrivnost Svete noči. Sporočilo Svete noči nas tudi v gostišču počlovečuje, osvobaja razvad, predvsem napuha in lakomnosti.

Spoštovani,

pred nami sta dve poti. Desna nam ponuja priložnost, da hrabro stopimo do bližnjega, ki je bolan, osamljen, v stiski. Prinesite mu dobroto, sočutje, upanje, svoj čas…Leva pot, pa nam ponuja priložnost, da svoje ranjeno srce odpremo božji LJUBEZNI.

                                                         Diakon Imre  Jerebic

JOŽEFOVO  LETO  – 2021

 

Papež Frančišek je leto, ki je pred nami izročil v varstvo sv. Jožefa. Papež Pij IX je sv. Jožefa pred 150 leti  (1870) razglasil za zavetnika Cerkve, za njegov god pa določil 19. marec (prej je bil 13 marec. Veliko papežev tudi v sedanjem času k Jožefu zatekalo po pomoč. Papež Frančišek , je svojo poklicanost  za duhovnika odkril v cerkvi sv. Jožefa v Buenos Airesu in bil za papeža ustoličen na Jožefov god, ima v svojem grbu tudi simbol tega svetnika, na svoji mizi pa kip spečega sv. Jožefa: »Ko imam kakšen problem ali težavo, to napišem na kos papirja in položim pod kip sv. Jožefa, da bi on o tem lahko sanjal. To pomeni: moli za ta problem.« Benedikt XVI, je o svojem krstnem zavetniku dejal, da nas njegov zgled vabi, z »z zvestobo, s preprostostjo in skromnostjo izpolnjujemo nalogo, ki nam jo je dodelila božja previdnost.« Pavel VI je zapisal, da je sv. Jožef dokaz, da za kristjana niso potrebne velike stvari – zadostujejo preproste človeške vrline, ki pa morajo biti resnične in verodostojne. Janez Pavel II pa je veroval, da bo sv. Jožef zaščitnik  in vodnik Cerkve v prihodnosti.

SVETI  NA  SLOVENSKEM

Danijel Halas (1908 – 1945)

Najlepši klas prekmurske žitnice

 

Dne 16. marca 1945 se je Danijel Halas  s kolesom peljal v Lendavo, kjer je spovedoval šolske sestre. Po spovedi so mu sestre, ker je bila že pozna ura naj prenoči v Lendavi. To mu je svetoval tudi sobrat Matija Balažic, ki ga je kratko obiskal na Hotizi. Danijel se je odločil, da gre domov, ker ga doma čakajo rodne sestre, da ne bodo skrbele kje je. Vendar se domov ni vrnil. Tri dni po njegovem izginotju je mlinar Ludvik Kocet iz Kota pri Lendavi v Muri opazil moško truplo, ki se je zapletlo med veje ob bregu. Ko so truplo potegnili iz vode, je mlinarjeva žena Marija prepoznala župnika  Halasa. Imel je prestreljeno glavo.

Pogreb v Veliki Polani , ki ga je 21. marca 1945 vodil dekan Ivan Jerič /1891 – 1975/, je bil veličasten. Verniki in duhovniki so bili prepričani , da pokopavajo svetnika – mučenca. Prepričanje  o Halasovem svetniškem življenju in o njegovi mučeniški smrti zaradi vera (in odium fidei) , se je med verniki utrdilo, takoj po njegovi nasilni smrti in je živo vse do danes.

Kdo je umoril župnika Halasa je še danes zavito v senco skrivnosti. Zaradi partizanskih groženj, so mnogi vse do danes prepričani, da so Halasa ubili partizani. Vendar so potem o raziskavi njegove smrti bile odkrite nedoslednosti. Nekateri dokazi so bili da so Halasa ubili madžarski njilaši – orožniki, ki so bili pripadniki madžarske nacionalsocialistične stranke, ki so bili podaljšek Hitlerjeve roke. Halasa so ubili zaradi velike priljubljenosti  med verniki obeh narodnosti. To je potrdil tudi upokojeni madžarski duhovnik Palom Kermeni, v svojem pričevanju dekanu Ivanu Jeriču 21. 10. 1973. Duhovnik Kermani je zatrdil, da je dne 16. marca 1945 v mraku na začetku vasi Hotiza pri odcepu ceste k brodu na Muri srečal župnika Halasa v spremstvu dveh oboroženih madžarskih orožnikov. Na vprašanje: »Dani, kam pa?« je Halas žalostno odgvoril: »Ne vem kam. Menda mi ne b sile, ker imam tako spremstvo.«. Palom je oba orožnika poznal, ki pa sta bila oba zagrizena »hitlerjanca«.

NCNG  + Jože Dolšin

Od kar je Bog človek, nas ob smrti ne pušča več samih. Vsakdo, ki veruje v tega Boga-človeka, kdor ga sprejema, ni več sam kadar umira. On zagotavlja: Kdor vame veruje, bo živel, tudi, če umrje!« Ob smrti se ga spominjajo in molijo: Jožica Škufca in Tone, Alojzij Goršič z družino.

+ Marija Držanič

Podržajeva družina in Alojzij Goršič z družino.

Zlate gore bodo šle v pozabo, besede tolažbe bolnemu pa bo poplačana. In v tem so bili pokojni bogati. Koliko dobrega so v svojem življenju storili…za svojo družino, za skupnost, za…Hvala.!

Zahvala faranom

Čez leto sem velikokrat deležen vaše dobrotljivosti, dobrote in pomoči. To je tudi izraz vaše vere v Boga.Za vse te izraze naklonjenosti – v različnih materialnih dobrinah, v biri, darovih , zahvalni nedelji in ob novem letu, v povabilu na kosilo, nasvetih, v povabilu v družbo… sem vam hvaležen. Naj vam Bog povrne z svojimi darovi.

Molitvena sreda 6.1.2021

Ne bomo se zbrali v cerkvi, molili bomo doma za občečloveško bratstvo. Naj nam Gospod podeli milost, da bi v vsej polnosti zaživeli bratstvo z brati in sestrami drugih ver in da bi molili drug za drugega, odprti za vse.

Godovi in mašni nameni 4.1. – 10.1. 2021

pon.  Angela……..za + Marija in Franc Hribar, ob18 uri

tor.    Milena……..v čast MB za zdravje, ob 7.3o zj.

sre. GMB………za + Roman Mikulčič, obl. ob 18 uri

čet.    Rajko……….za + Frančiška Oven, ob 18 uri

pet.     Jurij………..za + Marjan Kraljič, ob 18 uri

sob.    Pij IX…….za ++ starše Trtnik in Ivanka Potokar, ob 18h

ned.    J krst……..ob 8 uri za žive in mrtve farane župnije

V torek zvečer bomo obhajali tretji sveti večer. Blagoslovimo dom in vse svoje in prosimo za dar vere.

 

Kakor so škofje zapisali bo birma v naši župniji 9 maja ob 10 uri. Birmoval bo g. Franci Petrič, arhidiakon. Birmanci čimprej si izberite botra.

 

Januar je mesec verskega tiska – naročnino poravnate v župnijski pisarni.