Oznanila župnije Škofljica, 1.2.2021

Jezusovo darovanje, svečnica

V Katoliški Cerkvi 2. februarja praznujemo Jezusovo darovanje v templju ali svečnico. Prvotno ime praznika je bilo Marijino očiščevanje, kajti po Mojzesovi postavi je morala vsaka mati, ki je rodila sina, štirideseti dan po porodu priti v tempelj, tam darovati in se tako »očistiti«. Temu predpisu se je podredila tudi Marija, Jezusova mati. Ona je Jezusa spočela in rodila deviško, zato je obred očiščevanja ni obvezoval, vendar se mu je podvrgla. Kakor v vsem, se je tudi v tem pokazala za Gospodovo deklo in izpolnila Božjo postavo. Zapis o tem dogodku se v Svetem pismu nahaja v Lukovem evangeliju.

Spomin na ta dogodek je prva Cerkev v Jeruzalemu obhajala že ob koncu 4. stoletja. Praznovanje je bilo zelo slovesno: obsegalo je procesijo, pridigo in mašo, sprva pa še ni imelo posebnega imena. Ko se je praznovanje širilo, je ime dobilo po srečanju s starčkom Simeonom in Ano v jeruzalemskem templju. V ljudskem praznovanju je stopilo v ospredje proslavljanje Kristusa, ki ga je Simeon v svojem hvalospevu imenoval »luč v razsvetljenje poganov«. Na besede starčka Simeona se sklicuje starodavni bogoslužni običaj blagoslavljanja sveč, ki se razvije v procesijo s svečami. O tem obredu poroča znamenita romarica Silvija v svojem spisu s konca 4. stoletja, ki se nanaša na Jeruzalem. Za Rim poročilo o tem obredu in procesiji iz ene cerkve v drugo obstaja iz časa papeža Sergija I. (687–692).

Po obredu blagoslavljanja sveč »je praznik znan kot svečnica oziroma praznik luči. Hrepenenje po svetlobi je med prvobitnimi značilnostmi človeške narave,« piše slovenski etnograf Niko Kuret (1906–1995). Cerkev, ki je na ta dan uvedla blagoslov sveč in obhod z gorečimi svečami, je upoštevala človeško naravo in starodavno izročilo; šego je povzdignila v svet nadnarave, v cerkven obred: v njem je »luč« prispodoba Mesija, ki »razsvetljuje človeštvo«, mu razodeva smisel sveta in življenja.

Bogu posvečeno življenje v Cerkvi

S praznikom Gospodovega darovanja je povezano tudi redovništvo in Bogu posvečeno življenje v Cerkvi. Smisel in namen Bogu posvečenega življenja v redovni skupnosti lahko razumemo samo v veri. Redovniki se z zaobljubami k določenemu načinu življenja dajo celostno na razpolago Bogu in zato lahko tudi bolj svobodno in neovirano služijo bližnjim.

Prejem obhajila in maše

Ob nedeljah ob 9. uri, bo g. diakon Imre, kot običajno poskrbel za podelitev svetega obhajila. Svete maše zaenkrat še ne potekajo, zato povabljeni k prejemu svetega obhajila. Pri tem upoštevajte vse ukrepe za preprečevanje okužbe.

Župnijska pisarna

V petek od 17. do 19. ure bo ponovno odprta župnijska pisarna za nujne stvari. Lahko boste poravnali naročnino na verski tisk in oddali svoj dar za maše (datum mašnega namena bomo sporočili naknadno, ko bodo spet mogoče svete maše v župniji).

Praznik Svečnica

V torek bomo obhajali praznik Jezusovega darovanja v templju. Še posebej povabljeni k spremljanju svete maše preko Facebook strani župnije, kjer ob nedeljah in praznikih predvajamo prenos svete maše v živo, običajno iz Grosuplja. V torek ob 18. uri, ob nedeljah pa ob 10. uri.

 

Blagoslov svetega Blaža

Ker v župniji ni svetih maš, tudi blagoslova svetega Blaža – priprošnjika za bolezni grla, žal ne bo. Ker pa se mu še posebej v času koronavirusne epidemije priporočamo, vas vabimo, da doma v sredo sami izvedete blagoslov tako, da se z blagoslovljeno vodo pokrižate. Zmolite lahko tudi molitev:

Na prošnjo svetega Blaža, škofa in mučenca,
naj nas Bog varuje bolezni v grlu in vsakega drugega zla.
V imenu Očeta in Sina + in Svetega Duha.

Amen.

 

Naročnina na verski tisk

Vsi, ki še niste poravnali letne naročnine na verski tisk, boste to lahko storili ta petek od 17.-19. ure v župnijski pisarni. Cene tiska so sledeče: Ognjišče 33,50€, Prijatelj list za zdrave in bolne 12,60€ Misijonska obzorja 9€, Tednik Družina do konca januarja 119, 60€ potem pa 130€, Božje okolje 29,70€, Cerkveni glasbenik 35,70€, nekaj za tiste, ki jih zanima zgodovina  SloČas 27,80€, Magnificat 66€, naročniki Družine  pa 56, 10€; Cerkev danes 35,70€; Jaslice 6,95€.

Vse naročene revije lahko dobite na mizici pred cerkvijo ali v avli.

Župnijski pastoralni svet

Škofje so na seji 11. januarja podaljšali mandat članom Župnijskega pastoralnega sveta do jeseni 2021, ko bomo predvidoma lahko izvedli nove volitve. Vse člane prosimo za dejavno sodelovanje do takrat. Trenutno seje potekajo preko e-pošte. Če kdo še ni prejel gradiva, naj se obrne na go. Katarino Jaklitsch Jakše.

Priprava na zakon v Ignacijevem domu duhovnosti po spletu

Od 5. do 7. februarja 2021 bo v Ignacijevem domu duhovnosti potekala priprava na zakon po spletu.

Pripravo vodi in koordinira p. Ivan Platovnjak DJ.

Prijave: pripravanazakon@ignacijevdom.si. Več informacij na povezavi.

 

GODOVI V TEM TEDNU

pon. ………………………………….. Brigita Irska, Katarina Ricci

tor. …………………………………… JEZUSOVO DAROVANJE – SVEČNICA

sre. ………………………………….. Blaž

čet. ………………………………….. Gilbert, Oskar

pet. Prvi petek ………………… Agata, Albin

sob. Prva sobota ……………… Pavel, Doroteja

ned. 5. nedelja med letom …. Koleta (Nika)