Oznanila župnije Škofljica, 7.2.2021

 

 

Živé naj vsi naródi,
ki hrepené dočakat’ dan,
da, koder sonce hodi,
prepir iz sveta bo pregnan!
Da rojak
prost bo vsak,
ne vrag, le sosed bo mejak!

 

V februarju praznujemo Slovenci svoj kulturni praznik – obletnico smrti dr. Franceta Prešerna, ki je napisal našo himno in tako slovenski jezik povzdignil med ostale evropske jezike. Biti kulturen se zdi v času, ko ne moremo obiskati kar vsakega muzeja, galerije ali razstave in koncerta, misija nemogoče. Pa vendar ni. Mnogo je razstav po spletu, dobrih oddaj na radiu in televiziji, pa tudi knjig za prebrati. Morda pa bomo letos svoj praznik kulture doživeli, kot še nikoli! Doma v krogu družine, kjer lahko vsak izmed nas prebere eno Prešernovih pesmi. Ali pa morda z igranjem igrice Pokaži kaj znaš. Iz domov naj se sliši igranje glasbil, morda celo tistih, ki že dolgo sedijo na zaprašenih policah in v škatlah. Če nič drugega, pa na sprehodu v naravi, ta dan kulturno pozdravimo s slovensko besedo: Dober dan! – namesto z Živjo.

Slovenci smo velik narod kulture, kar pritrjuje tudi statistika. Po številu izdanih knjig na prebivalca v letu smo skorajda v evropskem vrhu. Po prebranih prav tako. Že otroci se v šoli udeležujejo bralne značke, pa tudi pri verouku Slomškovega bralnega priznanja. Ohranimo kulturo tudi za prihodnje rodove, da se bo v vsakem kotičku prelepe Slovenije slišala slovenska pesem, slovenski glas in slovenski pozdrav …

PREJEM OBHAJILA

Vsako nedeljo ob 9. uri je možno prejeti sveto obhajilo v cerkvi. Ob upoštevanju ukrepov, kot je razkuževanje rok, nošnja maske in ohranjanje primerne razdalje, ter seveda omejitev števila vernikov v cerkvi (6 posameznikov, ali ena družina) lepo povabljeni k prejemu. Dosledno skrbimo za red in higieno, zato lepo povabljeni.

GOSPOD ŽUPNIK

Večkrat sprašujete po stanju g. župnika in ali se je že vrnil. Hvala za vašo skrb in molitve za zdravje. Že nekaj časa je doma iz bolnice, vendar bo še potreboval mir, da popolnoma okreva. Iz tega razloga zaenkrat še ne objavljamo mašnih namenov.  Zanj je dobro poskrbljeno, zato je vsaka skrb odveč. Za nujne zadeve, kot je pogreb, se zato obračajte na g. diakona Imreta Jerebic.

MEĐUGORJE

V tem letu obhajamo 40. obletnico začetka Marijinih prikazovanj v tedaj neznani vasici Međugorje v Bosni. Še danes se prikazuje vidcem, ki so bili takrat preprosti otroci, danes pa nekateri že starejši možje in žene. Tudi z našo župnijo smo pred leti poromali v ta milostni kraj, kar pa je danes še nemogoče. Televizija Exodus večkrat predvaja prenos svete maše iz Međugorja in tudi pričevanja vidcev. Lepo povabljeni, da kdaj spremljate njihov program.

ŽUPNIJSKA PISARNA

Odslej bo župnijska pisarna za nujne zadeve odprta ob četrtkih od 17. do 19. ure. Za nujne stvari bo poskrbel Rok Treven. Če potrebujete kakšno potrdilo za botra, to vnaprej sporočite, da ga lahko g. župnik čez teden podpiše.

POSVEČENJE NOVEGA NADŠKOFA – ROJAKA MARTINA KMETCA

V mestu Izmir v Turčiji, je apostolski nuncij v nadškofa posvetil Martina Kmetca – dolgoletnega misijonarja s Ptuja. Spomnimo se nanj v molitvi, da bo Bog blagoslavljal njegovo delo.

NAROČNINA VERSKI TISK

Vsi, ki še niste poravnali naročnine za verski tisk, lahko to storite ob četrtkih od 17. do 19. ure, med odprtjem župnijske pisarne.

 

GODOVI V TEM TEDNU

pon………………………. Hieronim, Jožefina – Slovenski kulturni praznik

tor………………………… Apolonija, Sabina

sre…………………………. Sholastika, Alojzij Stepinac, nadškof v mestu Krk

čet………………………… Lurška Mati božja – svetovni dan bolnikov

pet………………………… Damjan, Aleksij

sob………………………… Jordan, Kristina

ned. 6. navadna…….. Valentin