Oznanila župnije Škofljica, 14.2.2021

 

POMNI, ČLOVEK, DA SI PRAH

Posipanje s pepelom je že v Stari zavezi imelo globok pomen. Spokorniki so se spokorili tako, da so odložili lepa oblačila in oblekli raševino, ter se posipali s pepelom. Na ta način so izražali notranjo željo po tem, da se želijo poboljšati in spremeniti. Pri tem so vedno na pomoč klicali Gospodovo ime.  A pepel ima tudi globlji pomen. Prav v začetku, ko je Bog ustvarjal svet, je iz prahu Zemlje ustvaril tudi človeka. Vanj je vdihnil svojega oživljajočega duha in ga s tem za vedno zapisal v svoje srce, kot nekoga, ki ga je ustvaril po svoji podobi. Ima ga rajši kot vsa bitja nebes in Zemlje in mu vedno stoji ob strani.

Kadar torej človek greši, se sam oddaljuje od Boga. Zato ga spominjanje na to, kako je nastal in kam se vrača, opominja, da je njegovo zemeljsko telo minljivo. In prav tega se spominjamo tudi na pepelnično sredo, ko nam duhovnik običajno s pepelom na čelu naredi znamenje križa in slišimo vsem znane besede: “Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš!” Te besede vsekakor niso grožnja, ampak opomin, naj se ne zanašamo na zemeljsko, temveč na nebeško stvarnost.

 

PEPELNIČNA SREDA – 17.2.

Zaenkrat še ni mogoče skupno obhajanje praznikov, kot je pepelnica. Vsekakor pa lahko doma poiščete ostanke starih oljčnih vejic in jih previdno skurite, ter tako dobite pepel za obred pepeljenja. Vsak izmed nas lahko blagoslavlja stvari, zato z blagoslovljeno vodo družinski oče ali mati blagoslovi pepel in nato družinske člane pokriža na čelu z znamenjem križa. Pri tem pa izgovarja iste besede, kot jih slišimo v cerkvi: “Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš!” ali pa: “Spreobrni se in veruj evangeliju!” Vabimo vas, da skupaj v družinskem krogu praznujete pepelnično sredo in ob tem tudi kaj preberete iz Svetega pisma ter tako primerno začnete postni čas.

 

STROGI POST

Na pepelnično sredo velja za kristjane strogi post – zdržek od mesnih jedi in le enkrat dnevno se do sitega najemo. Za otroke in ostarele pa velja, da se ta dan opravlja dobra dela. Prav tako se posta držimo vsak petek, še posebej v postnem času.

 

40 DNI BREZ ALKOHOLA

Slovenska Karitas nas vabi, da se tudi v letošnjem letu v postnem času odpovemo pitju alkohola in tako izkažemo solidarnost s tistimi, ki doživljajo razne nesreče in nasilje zaradi prekomernega uživanja alkohola.

 

ŽUPNIJSKA PISARNA

V četrtek bo zopet odprta župnijska pisarna od 17. do 18. ure. Če je kaj nujnega za urediti, bo v pisarni Rok Treven. Za pogrebe se dogovorite z diakonom Imretom Jerebicem.

 

VEROUK NASLEDNJI TEDEN

V prihodnjem tednu se pričenjajo počitnice, zato se tudi veroučenci odpravljajo na zaslužene počitnice. Preživite jih varno, z upoštevanjem vseh ukrepov, da se kmalu spet vidimo. Verouk še vedno poteka na daljavo do nadaljnega, saj ga obiskujejo učenci iz različnih oddelkov in tudi šol in zato še ni varen.

 

KRIŽEV POT 

V naslednjem tednu pričnemo s križevim potom preko Facebook strani župnije. Vabljeni, da se vsako nedeljo pridružite z molitvijo. O uri in poteku vas bomo še obvestili. https://www.facebook.com/zupnijaskofljica

 

GODOVI IN MAŠE V PRIHODNJEM TEDNU

 

pon.  KIavdij…………………v čast MB za zdravje, ob 18. uri

tor.  Julijana Koprska…..za ++ iz družine Bolta, ob 18. uri

sre. PEPELNICA …………..za + Anton Hosta, obl. ob 18. uri

čet.  ……………………………..za + Jožef Anžič, ob 18. uri

pet. …………………………….. v čast sv. Družini, ob 18. uri

sob. ………………………………v dober namen, ob 18. uri

ned. 1. POSTNA NEDELJA, ob 8. uri za žive in mrtve farane

 

Povabljeni k oddaji mašnih namenov za naše rajne. To lahko storite v četrtek ob 17. uri.