Oznanila župnije Škofljica, 14.3.2021

 

LJUBIMO  SVETLOBO  ALI  TEMO ?

 

Kakor je Mojzes povzdignil kačo v puščavi, tako mora biti povzdignjen Sin človekov, da bi vsak kdor veruje, imel večno življenje; je Jezus odgovoril Nikodemu, ki je prišel k njemu na načni pogovor. Jezusovega trpljenja ne mremo primerjati z usodo običajnega smrtnika. Jezus je namreč postal človek z jasnim namenom, da bo naš Odrešenik. Svojega poslanstva pa ni mogel  izpolniti  mimo trpljenja in popolne daritve na križu. Ko je bil najbolj slaboten in popolnoma prepuščen ljudem, ki so ga pribili na križ, se je začelo naše odrešenje. Bog namreč svojega Sina ni poslal na svet, da bi svet sodil, ampak da bi se svet po njem rešil. Zaupajmo Jezusu našemu Odrešeniku.

Evangelist Janez nam govoril v evangeliju o sodbi, ki je v tem, da »je prišla luč na svet in so ljudje bolj ljubili temo kakor luč, kajti njihova dela so bila hudobna«. Jezus ni prišel na svet zaradi sebe, ampak zaradi nas, zaradi grešnega človeštva. On je pripravljen žrtvovati  samega sebe, da bi nas odrešil in nam zagotovil večno življenje pri sebi. Zato se oklenimo le resnice in hodimo v luči, da se bodo pokazala naša dobra dela.

Z milostjo ste odrešeni po veri, vendar to ni iz vas, ampak je božji dar.

  1. JOŽEF – pa je storil

Sv. Jožef ni delavec – aktivist… ampak zna predvsem poslušati in udejanjati božji načrt. Kot rejnik  – oče otroku, ni njegov otrok – lahko navdihuje našo držo in odnose v družini  in družbi, na prav poseben način pa tudi vse naše vzgojiteljsko delo v družini in družbi. Jožef se zaveda, da Jezus ni njegov otrok  in da ga vzgaja in skrbi zanj v zavesti, da ni njegova last in njegov projekt ampak ga vzgaja, da bi tudi Jezus sledil Očetovemu načrtu. Ni vedno lahko priznati, da moj otrok, pa naj bo biološki ali ne, ne pripada meni in mu pustiti svobodo, da odkrije pravega Očeta in njegov načrt. A to je Jožefovo poslanstvo. Pa tudi poslanstvo vseh , ki sodelujemo v vzgoji naj bi odkrivali in varovali rast Božjega življenja v tistih, ki so nam zaupani.

Življenje z očetom

Življenje otrok, ki odraščajo  brez očetov, je prepredeno  z neizpolnjenimi potrebami po občudovanju, priznanju in potrditvi. Odraščajoči fantje posnemajo očetov značaj in se v svetu vedejo podobno, kot se je vedel njihov oče. Zato oče živi v vsakem izmed nas, kot dober ali slab zgled, kot praznina, kot obup ali nemir, in vsak od nas se celo življenje uči, kako biti oče, ne le biološki, amak tudi čustveni in duhovni oče. Kako v Jezusu živi sv. Jožef? Kako lahko odnos do sv. Jožefa pomaga moškemu v katerem  živi slab zgled Očeta? In kako naj kristjan živi svojo moškost in očetovsko držo iz dneva v dan.

Molitev  – Pozdravljeni Odrešenikov varuh in ženin Device Marije. Tebi je Bog zaupal svojega Sina, vate je Marija položila svoje zaupanje; s teboj je Kristus postal človek.

Blaženi Jožef, tudi za nas se pokaži očetovski, vodi nas po poti življenja. Izprosi nam milost, usmiljenje in pogum, ter brani nas vsakega zla. Amen.

TEDEN DRUŽINE 2021

Na praznik sv. Jožefa, v petek 19 marca 2021, začenjamo teden družine. Prav na ta dan se z razglasitvijo papeža Frančiška začne tudi leto družine Amoris Laetitae, ki se bo zaključilo s svetovnim srečanjem družin v Rimu junija 2022. Obenem smo tudi v letu sv. Jožefa. Slovesno odprtje leta družine bo pri sv. Jožefu v Ljubljani 19 marca ob 20 uri. V tednu družine želimo približati cilje in namen Leta družine. Predstavile se bodo skupine. Prenos bo tudi  Facebooka.

SVETI NA SLOVENSKEM

  1. Vendelin Vošnjak

(1861 – 1933)

 

Vendelinova duhovna podoba

Dr. Karla Truxa je prevzela Vendelinova urejena in umirjena zunanjost. Bil je posebno zunanje privlačen. Vedno je pazil, da ne bi bil v središču pozornosti. Vedno je druge spoštoval. Za vsakega je našel dobro besedo. Grešnih navad ni trpel, vendar grešnikov ni odbijal. Zato tudi ni imel odkritih sovražnikov.

Uboštvo  je bila ena temeljnih značilnosti njegove notranjosti. Nič ne pomeni biti siromašen, če siromaštva ne ljubiš in sprejemaš tegob siromaštva iz ljubezni do Kristusa. Uboštvo prinaša seboj  – lakoto, žejo, mraz, pomankanje obleke… Uboštvo boš izpolnil, če boš pogrešal nujne stvari in pri tem ne boš izgubil notranjega miru. Vendelin je bil v nekem svojem »svetu«, ki ga niso mogle prizadeti  neznatne zemeljske skrbi.

Nosil je tudi kovinski spokorni pas –, kako se izogniti grehu premagati starega človeka in kako pripraviti pot Božji milosti k naši duši.

Veliko ljubezni je imel do vseh, ki so prišli k spovedi. Kristus hoče biti naš Odrešenik. Zagrebški pomožni škof Josip Lang, ki si ga je tudi izbral za svojega spovednika rekel: taki sveti ljudje se rodijo samo enkrat na sto let. Vsem je želel pokazati  kako dober je Gospod. Bogu ne moremo biti nikoli dovolj hvaležni za dar spovedi, ki ga je izročil svojim učencem – apostolom.

Molitev je sredstvo našega zveličanja. Molitev je dejanje s katerim težimo Bogu in mu izkazujemo svojo ljubezen in hvaležnost. K Bogu so usmerjene naše prošnje in molitve. Bog nam deli svoje dobrote brez našega zasluženja, ker nas ljubi.

Bog včasih ne usliši naših molitev, ker ne molimo dovolj goreče. Kakor ustvarjeni svet ne more živeti brez sonca, tako tudi človek ne more živeti brez sonca milosti. Prenehati moliti bi pomenilo nazadovati v verskem življenju kristjana. V molitvi dvigamo svoje življenje k Bogu, iznesemo težnje naše duše  in tako izprosimo njegovo pomoč.

 

NCNG +  Janez Kastelic

Kristus je zanesljivo jamstvo, da s smrtjo ne bomo zdrknili v neznano, temveč stopili v deželo živih. »Tam bomo počivali in gledali, gledali in ljubili, ljubili in živeli in vse to brez konca,« pravi sv. Avguštin.

Ob smrti so darovali za cerkev:

Brat France z družino, Anton Kraškovic z družino, Malnarjevi in Anton Trtnik z družino. Hvala vsem darovalcem, pokojnega Janeza pa se spominjajmo pri svojih molitvah.

Spoved za veliko noč

Duša je kot ptica. Ko se razbremeni grehov, se navduši kot ptica, razprostre krila in poleti. Dobro ji dene če je svobodna. Vsaka duša je malo posebna ptica in včasih svojeglava. Nadvse pomembno je da tej notranji ptici , skrbno prisluhnemo. Rada bi nam povedala, da je ujeta in da smo jo zaklenili. Zato je treba prisluhniti duši, vsaj od časa do časa, ko se oglaša globoko v nas.

Spovedniki bodo na razpolago  na peto postno nedeljo /21.3/ – gospod Herman in 26.3. ob 18 uri – pater Branko Petauer, gospod dekan Izidor Grošelj in Andrej Šink, župnik iz Žalne. Lepo vabljeni k velikonočni spovedi. Ta dan bo spoved tudi za birmance, to je za 8 in 9 razred.

Godovi in mašni nameni  15. 3. 21.3. 2021

pon. Klemen…….za + Ana in Peter Berčan, ob 18 uri

tor.   Danijel…….za + Ferucio Hrvatin, ob 18 uri

sre. Patrik……….v zahvalo sv. Jožefu za zdravje in varstvo v naših družinah, ob 18 uri

čet.   Vendelin……za + Jože Anžič in ++ starše, ob 18h

pet.   Jožef………..za + Jožef Horvat, ob 18 uri

sob.  Martin……….za + Anton Korevec , obl. 18 uri

ned.  5 p in tiha……ob 8 uri za žive in mrtve farane

V Družini preberimo o novem celjskem škofu Maksimiljanu.