Oznanila župnije Škofljica, 16.5.2021

 

SREČATI  JEZUSA  V  SVETEM  OBHAJILU

 

Jezus nas je odrešil, a gre z nami tudi skozi življenje. Gre z nami, pomaga nam, vodi nas in uči hoditi naprej. Daje nam moč za pot. Podpira nas! Podpira nas v težavah, kajne? Pa tudi pri domačih nalogah. Podpira nas, pomaga nam, vodi nas – Jezus je vedno z nami. Daje nam moči!

Ali veste, kako nam Jezus daje moč?… S svetim obhajilom nam daje moč, prihaja k nam. Kaj mislimo s tem, ko rečemo sveto obhajilo’ košček kruha nam da toliko moči. Je to kruh? Da to je kruh, ampak je tisto na oltarju kruh ali ni kruh? Videti je kot kruh! No, ni ravno kruh. Kaj pa je? Kristusovo telo, Jezusovo telo. Jezus prihaja v naše srce.

Najpomembnejša stvar v življenju

Najbolj pomembno in najlepše, kar se nekomu lahko zgodi, je srečati Jezusa: srečati se z Jezusom, ki nas ima rad, ki nas je odrešil, ki je za nas dal življenje. Srečati Jezusa. Hodimo, da bi srečali Jezusa.

Lahko se vprašamo: Kdaj bomo srečali Jezusa. Kaj res šele na koncu? Ne, ne! Vsak dan ga srečujemo. Kako? V molitvi: ko moliš, srečuješ Jezusa. Pri spovedi, obhajilu, v zakramentih…  Vse naše življenje je srečevanje z Jezusom v molitvi, ko gremo k sv. maši, ko delamo dobra dela, ko obiskujemo bolnike, ko pomagamo revežem, ko mislimo na druge, ko nismo sebični, ko smo ljubeznivi… v vsem tem srečujemo Jezusa. In prav to je življenje – hodimo, da bi srečali Jezusa.

Jezus nam daje veselje

Tudi mi smo sprejeli Jezusa, tudi mi smo veseli, ker mu sledimo, ker vemo, da nam je blizu, da je navzoč v nas in z nami, kot prijatelj, kot brat in kot kralj, kot svetla luč našega življenja. Jezus je Bog, a se je ponižal, da bi hodil z nami. On je naš prijatelj, on je naš brat. On nam razsvetljuje pot. In tako smo ga danes sprejeli. Prva beseda, je veselje. Ne bodite žalostni…Kristjan nikdar ne more biti žalosten. Naj vas nikdar ne zajame malodušje. Naše veselje se ne rodi  iz posedovanja materialnih dobrin, naše veselje se rodi iz srečevanja ene osebe: Jezusa, ki je z nami; rodi se iz vedenja, da z njim nismo nikoli sami, niti v težkih trenutkih, niti takrat, ko se v življenju srečujemo  s težavam in preprekami, ki se nam zdijo neobvladljive, in teh je veliko. Prav v težkih trenutkih nas obišče sovražnik, zli duh, tolikokrat preoblečen v angela, ki nam potuhnjeno  vsiljuje svoje besede. Ne smemo ga poslušati! Moramo sladiti Jezusu! Mi poslušamo Jezusa in mu sledimo, predvsem pa vemo, da nas spremlja in nosi na ramenih – v tem je naše veselje, upanje, ki ga moramo prinašati v svet.

Uči nas hoditi skozi življenje

Vedno, kadar gledam matere, mi pridejo na misel trije poudarki: kaj vse žene naredijo, živijo in trpijo za svoje otroke. Kaj dela mama? Mama, otroke uči hoje skozi življenje, da bi se jim v življenju lepo godilo, vedno jim želi pokazati pravo pot, da postanejo zreli ljudje. In vse to počne z ljubeznijo in dobroto, tudi takrat, ko zaidemo s poti ali krenemo po napačni poti, nam želi pokazati pravo pot. Mama v, kako pomembna je prava pot v življenju, tega se ni naučila iz knjig, tega se je naučila iz svojega srca. Mamina šola je srce, tam se uči, kaj je najbolje narediti za otroke

Cerkev dela enako: usmerja nas v življenju, uči nas hoditi po poti dobrega. Mati nikoli ne uči svojih otrok slabega, svojim otrokom želi samo dobro, in enako počne tudi Cerkev.

Mladi, ki izberejo Kristusa, so močni, hranijo se z njegovo besedo. Imejte pogum in zaplavajte proti toku! Imejte pogum za iskreno srečo!

SVETI  NA SLOVENSKEM

Alojzij Kozar  1910 – 1999

Duhovno življenje

 

Sestavni del Kozarjevega pastoralnega dela  je bilo tudi cerkveno petje. V župniji je vodil dva zbora – mešeni odrasli zbor in mladinski zbor. Veliko pozornost je namenjal tudi ljudskemu cerkvenemu petju. V letu 1990 je Kozar prosil g. škofa Krambergerja naj ga razreši službe župnika župnije Odranci. A škof tega ni storil, temveč mu je poslal v pomoč župnikovega nečaka Lojzeta Kozarja ml.; šekle naslednje leto ga je rešil službe župnika. Ostal je v župniji in pomagal svojemu nasledniku – nečaku Alojziju. Leta 1996 je obhajal biserno mašo, na spominsko podobico, pa si je dal zapisat: »Bogu hvala za varstvo na duhovniški poti.«

Dan pred svojo smrtjo je obiskal svojega prijatelja  v Ljubljani dr. Vinka Novaka, za njegovo 90 letnico življenja. Ob vrnitvi se ni počutil najbolje. Ponoči mu je postalo slabo in v jutranjih urah 29, aprila 1999 je odšel k svojemu Odrešeniku, ki je bila vsa njegova ljubezen. Pogreb je bil samo dan pozneje, 30 aprila 1999 v Odrancih. Na pogrebu je bil škof Smej, škof Kramberger in 90 duhovnikov iz celega Prekmurja.

Zelo močno je ob pogrebu odmevala beseda župana Ivana Markoja, ki je povzel njegovo 64 letno navzočnost in 46 letno pastoralno delo  v Odrancih. »Prišel sem poravnat naš dolg do vas…to je dolg naših odranskih src… spletli ste gosto mrežo med nami z vašo osebnostjo…ponosni in srečni bomo, da boste ostali med nami še naprej. V naših srcih bo ostal vaš spomin. Ko b ta bledel, si ga bomo obujali v naši cerkvi in ob vašem grobu. Vsi, ki so bili v stiku z njim, ki so doživljali njegovo dobroto so izgovarjali besede: Svetnik je umrl. In ta zavest svetništva je ostala živa vse do danes.

Od njegove smrti vsako leto organizirajo v Odrancih »Kozarjeve dneve«. Ti dnevi govorijo o njegovi duhovni dediščini in njegovi kulturni delavnosti. Začel se je tudi postopek za razglasitev za blaženega. Ta postopek se je začel 8. decembra leta 2015.

»Takrat bomo izven časa, izven prostora izven spreminjanja in negotovosti, v dobrih božjih rokah. Vse bo ena sama ljubezen.«

NCNG  + Marjeta Jaklitsch

Jezusove besede imajo večnostni pomen. Kako tolažilne so v trenutkih poslavljanja. »Vaše srce naj se ne vznemirja. V hiši mojega Očeta je mnogo bivališč.« V teh besedah začutimo tolažbo in upanje. Ob smrti drage mame Marjete so darovali za sv. maše in za potrebe cerkve – Alojzij Goršič z družino, Silvo in Nada Marinčič z družino, pevci mešanega pevskega zbora sv. Cirila in Metoda. Bog povrni!

 

Našli so se ključi ob birmi – oglasite se pri župniku!

Naš svetilnik je Jezus

To je geslo počitnic. Lokacija je Metajna na Pagu in v župniji Ankaran. Trije tedni na Pagu in dva v Ankaranu. Duhovni spremljevalci bodo , kot že vrsto let bratje kapucini. Poleg skrbi za rast v osebni veri, spodbujamo udeležence tudi  za življenjsko odločitev in poslanstvo.  Za nekatere je pripravljen tudi poseben pastoralni popust. Tel. 031477652 ali info@zamlade.si

Godovi in mašni nameni 17.5. – 23.5. 2021

pon. Jošt…….za + Erjavec – Zupančič, ob 19 uri

tor.   Feliks….za + Vinko Kraškovic, 30 dan, ob 19uri

sre. Krispin…za + Ivanka Kaplja, obl. ob 19 uri

čet.  Bernardin…za + Karel, Marija Lani, ob 19 uri

pet.  Timotej….za + Henrik Zgonec, obl. ob 19 uri

sob.  Marjeta….za + Marjeta Jaklitsch, ob 19 uri

ned.  Binkošti…ob 8 uri za žive in mrtve farane

                          ob 10 uri za prvoobhajance in starše

Jutri vabljeni na srečanje prvoobhajanci ob 17. uri, po uri bodo prejeli obhajilne obleke.

Spoved za prvoobhajance, starše in domače – za dobro spoved je potrebno, da iskreno obžalujemo misli, besede, dejanja, opustitve in obljubimo, da tega ne bomo več delali. Če moramo biti iskreni do prijateljev in staršev, moramo biti še toliko bolj do Gospoda, ki pozna našo notranjost, našo vest, bolj kot mi. Ne samo zgrešeno  in nepravično, bil bi tudi nesmiselno, če bi ga hoteli prevarati. Gospod je dober, vendar zahteva  iskrenost in poštenost. Spoved bo v četrtek ob 18 uri za prvoobhajance, starše, stare starše, brate in sestre. Pridite.