OZNANILA ŽUPNIJE ŠKOFLJICA, 23.5.2021

ČUDEŽ

To je resnična zgodba o osemletni deklici, ki je vedela, da ljubezen lahko dela čudeže. Njen bratec je bil na smrtni postelji zaradi tumorja na možganih. Starši niso bili premožni, so pa storili vse, kar so mogli, da bi ga rešili, in porabili so vse svoje prihranke.

Nekega večera je oče ves v solzah rekel mami: »Ne zmorem več, draga. Mislim, da je konec. Samo čudež ga lahko reši.« Deklici je zastal dih, ko je to slišala, v kotu sobe. Stekla je v svojo sobo, razbila hranilnik in čisto tiho šla do najbližje lekarne. Potrpežljivo je čakala, da je prišla na vrsto. Stopila je k pultu, se dvignila na prste in na pult pred začudenega farmacevta položila vse svoje kovance. »Zakaj je denar? Kaj želiš deklica?« »To je za mojega bratca, gospod lekarnar. Je zelo, zelo bolan in sem prišla kupit čudež.« »Kaj praviš?« je zabrundal farmacevt. »Ime mu je Andrej in ima nekaj kar mu raste v glavi, in očka je rekel mami, da je konec, da ne more ničesar storiti, samo čudež ga lahko reši. Veste, zelo imam rada svojega bratca, zato sem vzela ves svoj denar in sem prišla kupit čudež. Farmacevt se je žalostno nasmehnil. »Draga moja, tukaj ne prodajamo čudežev.«

»Če ta denar ni dovolj, se lahko potrudim in ga dobim še več. Koliko stane čudež?«

V lekarni je bil nek visok in uglajen mož, resnega videza, ki ga je čuden pogovor pritegnil. Farmacevt je obžalujoče spustil roke. Deklica je s solzami v očeh začela pobirat kovance. Mož se ji je približal. »Zakaj jočeš, deklica? Kaj se je zgodilo?« »Gospod lekarnar mi noče prodati čudeža in niti povedati koliko stane… Je za mojega bratca Andreja, ki je zelo bolan. Mama pravi, ,da bi moral na operacijo, očka pa, da preveč stane in da ne moremo plačati in da ga lahko reši samo čudež. Zato sem prinesla vse kar imam.« »Koliko imaš?« »En evro in enajst centov. Ampak, veste…«  je dodala s šibkim glasom. »Lahko še kaj dobim…«

Mož se je nasmehnil: »Poglej, mislim, da ne bo potrebno. EN evro in enajst centov je točna cena  za čudež tvojega bratca!«  Z eno roko je vzel skromno vsoto , z drugo pa je deklico nežno prijel za ročico.

»Pelji me k sebi domov, deklica. Hočem videti tvojega bratca in tudi tvojega očka in mamico, da skupaj pogledamo, ča lahko najdemo mali čudež, ki ga potrebujete.«

Visok in uglajen gospod ter deklica sta odšla držeč se za roke. Ta človek je bil doktor Carlton Armstrong, eden največjih nevrokirurgov na svetu. Operiral je malega Andreja, ki se je po nekaj tednih vrnil domov popolnoma zdrav. »Ta operacija je pravi čudež. Sprašujem se koliko je stala, » je zamrmrala mama.

Sestrica se je nasmehnila in ni ničesar rekla. Vedela je koliko je stal čudež: en evro in enajst centov…in seveda, ljubezen in vero neke deklice.

Če bi imeli vero kakor gorčično zrno, bi rekli tej gori: »Prestavi se od tod tja!« in se bo prestavila in nič vam ne bo nemogoče.« (Mt 17,20)

 

Po koncertu

Po izvrstno odigranem koncertu se je mojstru Andresu  Segoviji, največjemu kitaristu vseh časov, približal oboževalec in mu ves vzhičen rekel:

»Mojster, življenje bi dal, da bi igral tako kot vi!«

Andres Segovia ga je dolgo gledal, nato pa odgovoril: »Prav to je cena, ki sem jo plačal jaz!«

Vsak cilj ima visoko ceno. Velike talente plačamo z življenjem.

SVETI  NA SLOVENSKEM

Anton Vovk  (1900 – 1963)

»V Gospoda zaupam«

 

Anton Vovk se je rodil 19.mja 1900 v Vrbi na Gorenjskem, kot deveti otrok očetu Antonu in materi Mariji Debeljak. Že zelo zgodaj je izgubil oba starša, očeta 1904 in mamo 1917. Gimnazijo je začel v Kranju in jo nadaljeval v Ljubljani – Šentvid. Leta 1919 je vstopil v bogoslovje v Ljubljani. V duhovnika je bil posvečen leta 1923 – posvečenje mu je podelil škof Anton Bonaventura Jeglič. Prva njegova služba je bila v Metliki 1923 – 1926 – 1926-1928 kaplan v Tržiču in to leto ga je Jeglič imenoval za župnika v Tržiču. Izkazal se je kot preudaren v Gospodovem vinogradu ter skrben gospodar in upravitelj cerkvenega premoženja. Leta 1940 je bil imenovan za ljubljanskega stolnega kanonika. Ob mnogih nalogah ga je Jeglič imenoval še za rektorja bogoslovnega semenišča. 15.junija 1945 je stolni kapitelj Antona Vovka izvolil za generalnega vikarja ljubljanske

škofije.

Veroučna spričevala

Načrtujemo zaključek veroučnega leta, ki je bil prav poseben, zaradi pandemije, zaradi dela z računalniki, zaradi onemogočenega sodelovanja pri bogoslužju. Želimo pa, da bi nam izročili spričevala za vpis letnika 2020/21.

Za 2 razred pričakujemo spričevala: Dolinšek Val; Maj Jurjavčič, Tim Jurjavčič, Teja Knez, Jaka in Luka Krambergar, Vita Logar, Patrik Marić, Tilen Marucelj, Sofia Skubic, Lucija Strgar, Eva Šilc, Žan Škibin in Zoja Vesel.

3 razred: Fleten Rožle, Hosta Lili, Nejc Pirc, Taj in Tim Rot.

4razred: Rebeka Ana Jakše, Patrik Repar, Gal Skubic, Benjamin Strgar, Eva Tomažič.

5razred: Brodnik Luka, Grčar Katarina, Pečar Neli, Zal Pergar Konestabo, Nika Pirc in Ema Veber.

6 razred: Kaplja Timotej, Kovačič Manca, Podržaj Lea, Repar Marcel Pavel, Rot Anej, Strgar Julija, Špolar Matevž, Tekavec Žiga, Veber Laura in Zajc Nina.

7 razred: Hrovat Jan, Pavlina Klara Pirc in Žalac Nika

8 razred: Cannarella Leonora, Fleten Bine, Kastelic Katarina, Kovačič Anže, More Luka, Štrukelj Nejc in Štajnar Gašper

9 razred: Brodnik Matic, Ilijaš Pia, Marucelj Klara, Pene Patrik, Zalar Urban in Žalac Tim

NCNG + Ana Ferbežar

Mnogo maš duhovniki darujemo za rajne. Jezus ob daritvi opravlja vsak dan spravno daritev, vabi nas da sodelujemo. Vsi živi in rajni smo vključeni v sv. daritev. Vsaka maša nam je tako nekaj bolj doživetega, res spravna daritev za vse nas. Dar so darovali – družina Kraljič – Klanec. Hvala

+ Marjeta Jaklitsch

Lepo staro ime za pokopališče je »božja njiva« – kraj rasti in novega življenja. Zato na grobove postavljamo križ , znamenje Kristusove zmage nad smrtjo. Pokojne matere se spominjajo – družina Kovačič – Ravenska pot, Simon in Mojca Bratina, Peter in Karmen z družino. Naj jo spremljajo naše molitve, dobra dela, Jezusova daritev, da bo pot čim lažja do večnega veselja. Hvala.

Prvo obhajilo 2021

Ko jemo, sprejemamo hrano v naše telo. Tudi kdor ljubi, sprejema vase življenje drugega. Hrani se z ljubeznijo. Jezus je postal prava hrana za ljudi, ko se je popolnoma daroval. To je čudovit čudež. K temu vabimo tudi letošnje prvoobhajance. Pristopili bodo Mark Delač, Rožle Fleten, Lili Hosta, Jerebic Lučka, Eva Kavčič, Nik Kavčič, Petja Konestabo, Nejc Pirc, Taj Rot, Tim Rot, Matjaž Špolar, Hana Štrukelj, Julija Urh in Lili Zupančič. Podpirajmo jih z molitvijo, veseljem do evharistije in z sodelovanjem pri sv. daritvi.

Godovi in mašni nameni 24.5. – 30.5. 2021

pon. Marija Pomagaj ……..za + Ana Ferbežar, 30 dan, ob 19h

tor.   Urban………………..za + Milan Centa, obl. ob 19 uri

sre. Filip………………….za + Janez Blatnik, ob 19 uri

čet.   Alojzij……………….za + Lado Kovačič, ob 19 uri

                                             za ++ Kramar, Gum, ob 20 uri

pet.   German………………v čast MB za zdravje, ob 19 uri

sob.   Maksim E……v čast sv. Duhu za dober uspeh v šoli 19h

ned.  Sv. Trojica………..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                        ob 10 uri za sosesko Gumnišče

Žegnanje na Gumnišču – Za župnije prihodnosti je značilno, da želijo ljudem pomagati doživeti Boga. Le takšno doživetje jih lahko spremeni. Ljudje si drug drugemu pomagajo odkriti talente in svojo življenjsko poklicanost. Najpomembnejša srečanja v župniji so praznična bogoslužja in srečanja v malih skupinah, saj je povprečna župnijska skupnost za »kakovostno interakcijo« dosti prevelika. Župnija je skupnost občestev.