Oznanila župnije Škofljica, 5.9.2021

 

BOŽJA  BESEDA  UČI

Počitnice so minile. Upam, da ste jih lepo preživeli, odpočili telo in osvežili duha. Gotovo ste veliko lepega doživeli in na svoj način spoznali svet okrog sebe. Počitniška srečanja so drugačna kot šolska, dajo drugačna spoznanja in drugačna izkustva. Začetek šolskega leta pa spet spremeni utrip po večini družin, še zlasti tam, kjer s otroci. Za babice in dedke pa je šolsko leto spet drugačen čas, tudi na cesti, na igriščih in tudi v cerkvi je drugače. Vse to pa je tudi lepa priložnost za nova znanja in spoznavanja, srečanja in doživetja, poglobitve duha in molitve. Bog postavlja pred nas veliko možnosti in želi, da prav izberemo, uresničimo in storimo veliko dobrega.

Pustiti, da gre vse svojo pot!? Ena izmed zgodb za dušo pripoveduje, da je pesnika obiskal njegov občudovalec. Pogovor je prešel tudi na vzgojo otrok Dejal je: »Mislim, da moramo otrokom pustiti vso svobodo. Tako se bodo zgodaj naučili samostojno odločati in razviti vse sposobnosti.« Pesnik pa ga je povabil: »Greva na cvetlični vrt.« Občudovalec je bil začuden in je rekel: »Saj to ni noben vrt, v njem raste skoraj sam plevel, komaj vidim kako rožo.« Pa mu je oni

Odgovoril: »Bil je, letos pa sem mu pustil vso svobodo. Nisem plel, nisem škropil ali preganjal škodljivcev. Tu so sadovi.«

Tudi v naših dušah se hitro zarase plevel slabih navad, lenobe, sebičnosti, odtujenosti, nevere…

Po počitnicah je potrebno pogledati tudi tja, v naš duhovni svet in videti, kakšen plevel slabih vplivov je porasel v nas.

Papež Frančišek je med neko splošno avdienco prosil, da dvignejo roko vsi, ki poznajo datum svojega krsta. Dvignjenih rok ni bilo veliko. Ob drugem se je vrnil k temu in pojasnil: Marsikdo med nami  se ne spomni praznika tega zakramenta, kar je normalno, če smo bili krščeni kmalu po rojstvu. Tu sem že dvakrat ali trikrat vprašal: vsi, ki veste za datum svojega krsta dvignite roko. Pomembno je da poznamo datum krsta, saj smo bili potopljeni v Jezusovo zdravilno vodo. In dovolil si bom naslednji nasvet – ki pravzaprav  ni ravno nasvet temveč bolj današnja domača naloga. Doma poiščite datum svojega krsta ali vprašajte zanj. Potem boste vedeli, kdaj je bil ta čudoviti dan. Če poznamo svoj krstni datum, to pomeni, da se spominjamo dne, povezanega z veseljem. Če pa ga ne poznamo, smo v nevarnosti, da pozabimo na to, kar nam je naredil Gospod, da pozabimo na dar, ki smo ga prejeli. Nazadnje postane krst za nas dogodek, ki se je zgodil v preteklosti, pa še to ne po naši volji, temveč po volji staršev – in ki za to ne vpliva več na sedanjost. Znova moramo obuditi spomin na krst. Poklicani smo, da ga živimo vsak dan kot pričujočo resničnost našega bivanja.

Župnik Urban Lisjak je dal zapisati v tednik Družina: »V enajstih letih duhovniške službe  sem doživljal največje frustracije, prav prek verouka, pa ne zato ker bi bili otroci grozni ali nagajivi ali ker ne bi znal podajati vsebin, ampak ker sem vedno znova doživljal neuspehe. Šolski sistem  verouka kot ga poznam – o tem sem globoko prepričan je popolnoma zgrešen. Kateheti vero poučujemo, pa ni nobene spremembe, ni rasti. Ker smo pristali na paradigmo, da je vera stvar znanja. Poglejmo birmansko pastoralo: škof se sreča z birmanci in kaj oceni? Znanje. Sprašuje jih o Bogu in na koncu reče, da so pripravljeni. Kje pa je vera. Zato se mnogi po birmi ne vrnejo v cerkev, ker so se o Bogu nekaj naučili, osebne vere pa niso spoznali, prejeli. Znanje ne more prenesti vere, vero prinese samo odnos. Tudi Boga spoznamo samo preko odnosa – šele tedaj se bom začel zanimati zanj. Seveda ga bom spoznaval tudi preko podatkov.

NCNG 

Resnica o življenju in smrti je samo ena: Življenje je priprava na večnost in smrt je vrnitev k Bogu. Bog nas je ustvaril za blaženi cilj onkraj meja zemeljske bednosti.

+  Danica Gruden  – Maroltovi

+  Pavla Skubic

Sin Franci z družino, Pavel Repar z družino, Grumovi, družina Švigelj – Škofljica, Martinovi iz Lanišča; Dolinšek Vera in Karmen, Boža Skubic z družino, Janez Skubic z družino, Peter Tomažič z ženo Marijo, Helena Novak z družino, Peter in Karmen Tomažič z družino, Štajnarjevi, Mehlinovi, Lenarčič in Čuden, Peter Repar z ženo Marijo. Kdor je zjutraj spoznal to ljubezen in zvečer v njej umrl, je dobro umrl. Gledal bo Boga, kakršen je, gledal bo večno ljubezen. Hvala vsem, ki se v molitvi spominjate rajnih bratov in sester.

SVETI NA SLOVENSKEM

Anton Vovk (1900 – 1963)

Duhovna podoba

 

»Vera je kakor sonce, ki sije skozi vsako okno, ki je prozorno in se soncu ne zapira, naj bo iz še tako nove stvari in še tako nenavadnega izdelka. Verske resnice so resnično božje seme; če kdaj ne požene in ne obrodi, ni krivo seme, ampak zemlja, ki je seme nanjo padlo. Seme božje besede nikoli ne izgubi življenjske moči, kal je zmeraj živa.«

Iz njegove trdne in žive vere je izvirala njegova zvestoba: zvestoba poklicu, za katerega je bil izbran, zvestoba Cerkvi ter zvestoba in pokorščina svetemu očetu je bila za Vovka tako samoumevna, da o njej skoraj da ni govoril.

Kristusova Cerkev je samo v povezanosti z papežem ali je ni, je odgovarjal tistim, je odgovarjam tistim, ki so od njega zahtevali naj se opredeli za »samostojno slovensko Cerkev« brez vmešavanja Vatikana. Rad je bil v duhovniški družbi. Svoje duhovnike je branil pred nasiljem revolucionarne oblasti. Duhovniki so čutili njegovo očetovsko skrb in ljubezen. Vedno znova so presenečeni ugotavljali, da pozna njihovo bolečino in njihove težave, še preden so mu jih sploh zaupali. Tretja čudovita vrlina je zaupanje v božjo previdnost. S tem zaupanjem je premagoval tudi najtežje ovire. Oblast ga je skušala zlomiti.

Nadškofova maša za + župnikom Petrom

Župljane, sorodnike in druge, ki ste poznali + Petra vabim k maši, ki bo v petek 10. septembra ob 19 uri v cerkvi sv. Cirila in Metoda na Škofljici. Mašo bo daroval g. nadškof Stanislav Zore.  V zahvali se pridružimo g. nadškofu.

Urnik verouka

  1. razred – v ponedeljek ob 17 uri
  2. razred v ponedeljek  ob 17 uri
  3. razred v ponedeljek ob 18 uri z sv. mašo
  4. razred  v ponedeljek ob 16 uri
  5. razred v ponedeljek ob 17 uri
  6. razred  v ponedeljek ob 16 uri
  7. razred v ponedeljek ob15 uri
  8. razred v četrtek ob  16 uri
  9. razred v četrtek ob 17 uri

Z veseljem gremo novemu katehetskemu letu naproti, kjer se bo, tako si želimo, nadaljevalo in raslo  oblikovanje notranjega čuta ter sprejemanje vzgoje v veri. Vsem učencem želim zdravja in sodelovanja pri bogoslužju.

Nedelja mladih – Utrdi moje korake /12.9. 2021/

Papež Frančišek je lani določil nedeljo Kristusa Kralja za svetovni dan mladih. Naša slovenska škofovska konferenca pa je sklenila, da bomo to nedeljo obhajali vsako leto drugo nedeljo v mesecu septembru. To nedeljo naj mladi oblikujejo bogoslužje, se predstavijo in z svojim delom poživijo življenje v občestvu. To bo tudi priprava na srečanje mladih v Stični. Mladi vabljeni!!

Katehetsko pastoralna šola Ljubljana 2021/22

Za vse……želite poglobiti svoje versko znanje

                   želite poglobiti poznavanje sv. Pisma

                       se želite usposobiti za katehetsko delo

                       želite pomagati  pri pastoralnem delu v župniji

                        ………..

                        Telefon 031 679 764 enaslov  tatjana.car@rkc.si

Godovi in mašni nameni 6.9. – 12.9. 2021

pon. Zaharija………za + Ivanka, Karel Skubic, obl. ob 19h

tor.   Marko…………za + Marija Brglez, ob 7.3o zj

sre. Marijino roj…..za + Jožef Nose, obl. ob 9 uri

                                   za + Martin Iskra, 30 dan, ob 19 uri

čet.    Peter………….za + Ljudmila, Anton Tekavec, ob 19 uri

           za + Slavomir Batagelj, Stanko Rehberger, Gum ob 20h

pet.   Nikolaj………za + Peter Kvaternik, duhovnik, ob 19h

sob.   Prot………….za + Marija Bartolj, 30 dan, ob 19 uri

ned.   24.ned.m. let…ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                   ob 10 uri  za + Gregor Cerar, obl.