Oznanila župnije Škofljica 12.9.2021

Pravilnik za izbiro članov ŽPS

 

 

1.člen – določa kdo ima pravico izbirati in biti izbran

2.člen- Število članov naj ne bo manjše od 7 in ne večje od 25.

– od župnika izbran po en član župnijskih sodelavcev

– člani, ki so jih izbrali verniki

– člani imenovani na predlog župnika

3.člen – člane ŽPS izbirajo na isto nedeljo v vseh župnijah

4.člen  – izbere se komisija ki vodi izbiro članov ŽPS

5.člen – Izbiro članov ima pravico vsak župljan v svoji župniji,

    vsakega, ki je dopolnil 16 let in je prijel krst, birmo in sv. obhajilo

6.člen – Pravico biti izbran ima vsak, ki ga odlikujejo trdna vera,

    nravno življenje in razsodnost

7.člen – Izbira članov ŽPS je s strani vernikov tajna in vedno v pisni

    obliki z ožigosano glasovnico

8.člen – vsak, ki izbira ima pravico izbiro članov, lahko na glasovnico

     zapiše največ šest članov iz svojega okolja

9.člen – ko je sestavljena lista izbranih in se dobi soglasje vseh

     izbranih se izoblikuje dokončni seznam članov ŽPS

9a. člen – župnik zaprosi ordinarija za potrditev, nato pa seznam

           članov pošlje dekanijskemu animatorju za ŽPS

10.člen – Ko ordinarij potrdi seznam članov ŽPS, župnik na nedeljo

            pri vseh svetih mašah predstavi izbrane člene ŽPS. S tem je

            ŽPS dokončno oblikovan.

11.člen – Mandatna doba članov traja pet let. Po preteku mandatne

            dobe je posameznik lahko znova imenovan. Če kdo  ne more

            več sodelovati, tajništvo poskrbi da ga nadomesti, član, ki je

            prijel več glasov  – potrdi in ga razglasi.

12.člen – pravilnik začne veljati, ko ga potrdi škof ordinarij

     Številka 69/20

      Ljubljana , 14.1. 2020

                                                      Msgr. Stanislav Zore, nadškof

Župnijski svet je mogoče hitro dobiti. Prizadevanje, da bi ta postal za župnijo pastoralni svet pa je napornejše in dolgotrajno delo. Ni dvoma da so tako verniki kakor župniki  »bolj doma« v materialnih rečeh. To ni bistveno področje sveta. Pastoralna vprašanja župnije pa ni mogoče reševati  z duhovnimi vajami, ampak zahtevajo neprimerno več posluha, truda in vztrajnosti pri vseh. Verjetno je ravno ta »vsebina« sej in oblikovanja vseh članov sveta z župnikom vred bistvena naloga naših dni. Delo z ŽPS zahteva  veliko moči, volje za sodelovanje pri duhovniku in vernikih.

Ni vsaka zapisana beseda prijetna, vendar bo nas samo resnica osvobodila. /prim. Jan 8,32/.

Stična mladih 2021

Mladi vabljeni na Stična mladih, ki bo v soboto18. septembra potekala v cistercijanskem samostanu Stična. Letošnje geslo je »Utrdi moje korake.« Pogoj za vstop je PCT /prebolel, cepljen, testiran. Cena vstopnice je v predprodaji 10€, na dan Stične 12€. Stična mladih bo letos potekala od 10.oo – 22.oo ure. Seznam delavnic in druge informacije so dostopni na strani Stična mladih.

Nedelja mladih /12.9.2021/

V Cerkvi na Slovenskem bomo obhajali nedeljo mladih. Mladi bodo sodelovali pri maši in prestavili nekaj dejavnosti. Molimo za mlade!!

 SVETI NA SLOVENSKEM

Anton Vovk (1900 – 1963)

Duhovna podoba

 

Kako je škof Vovk zaupal v božjo pomoč se kaže tudi v zahvalnem pismu, ki ga je pisal svetemu očetu Piju XII – nekaj besed tega pisma: »Sveti oče, očetovska skrb. Vaše svetosti je osiroteli ljubljanski škofiji mene nevrednega izbrala za pomožnega škofa ordinariju beguncu. Priznam, da sem to službo sprejel z velikim strahom, vendar v zaupanju v Boga, ki je izbral tisto, kar je na svetu slabotno, da bi osramotil močne. Česar ne bom zmogel sam, bo dopolnil on.«

Tudi svojim preizkušanim vernikom je leta 1949 napisal pismo o upanju in zaupanju: V njem je zapisal – Bog mi ne bo odrekel svoje pomoči. Predvsem mora biti naše upanje usmerjeno v večno zveličanje in v pripomočke, da ga dosežemo. Kristus je prišel iskat kar je izgubljenega. Redni ljubljanski škof je postal 2.12. 1959. Tedaj je podal obljubo – zvest Bogu, vdan materi Davici Mariji, vse za večjo slavo božjo in za blagoslov slovenskega naroda. Kakor in dokler hoče Bog.

NCNG + Peter Repar

Sojeni se sprašujejo: »kdaj smo te videli …lačnega, žejnega, popotnika. Iz tega se vidi da se povezava ne pretrga. Pokojni še živi. Zanj se je začel drugačen način življenja. Ker še živi, še vedno ljubi… Vezi prijateljstva se ne pretrgajo. Spominjajo se ga: žena Marija, hčerki Urška in Katja, brat Pavel z družino, Franc Bedenčič z družino, družina Modic, Grumovi, Tone Kraškovic z družino, Alojzij Goršič z družino, Ana Pirnat – Primičeva, Živanovič Ljubo in Ksenija, Franc Anžič z družino, Skubic Franc z družino, Franci Skubic z družino, Boža Skubic, Joži in Viktor Kovačič, družina Perovšek, Mile in Majda Hafner, Martinovi iz Lanišča,, Boštjan z družino, člani Karitasa, Peter Tomažič z ženo Marijo, Peter in Karmen z družino, Horvat Marija, Jože Kolovič, Janez Cimperman, Malnarjevi, Vida Babnik z družino, Janez Goršič z družino.

+ Breda Kavčič – Goršič Alojzij z družino in Ana in Tone Trtnik

Žene Jezusa v grobu niso našle, ker je spet oživel. Tudi nas bo obudil od mrtvih ter nas bo popeljal na večno gostijo, v veselje in srečo brez konca.

Župnijska Karitas Škofljica

Vabi vse občanke in občane na vsakoletni jesenski večer, ki bo potekal v času občinskega praznovanja v petek 17. septembra 2021 ob 19.3o v župnijski cerkvi sv. Cirila in Metoda na Škofljici , Šmarska cesta 25. Kulturna dediščina in slovenstvo, je naslov predavanja gospe ddr. Verene Perko.

Vljudno vabljeni

Pohod za življenje

Pohod bo 2.oktobra 2021 , zbor ob 9.30 pred Šentjakobsko cerkvijo v Ljubljani. To je pohod za prizadevanje za življenje nerojenih otrok. Prav je da se vsa Slovenija poveže v molitvi. Potekala naj bi 9 dnevnica od 23.9. Več lahko preberete na pohodzazivljenje@gmail,com

Mavrica in #najst

Mavrica je odlična spodbuda , ki bo otroke vsak mesec bogatila. Jim bo tudi v veliko pomoč pri verski vzgoji. Revija bo tudi v pomoč staršem. Revija se povezuje tudi z liturgičnim letom. Naročnina 10 številk in zabavnik 44,90€

#najst je namenjena od 6 razreda naprej, za tiste, ki se pripravljajo na birmo. Izide 6krat na leto. Postaja revija zelo priljbljena. Letna naročnina za 6 številk je 29,40€ . Priporočam obe reviji v pomoč pri verski vzgoji otrok.

Slovenska Karitas

Začenja se 16 akcija za srce Afrike, akcija z delom do dostojnega življenja in akcijo kupim kozo. Z sodelovanjem misijonarjev in ob vaši podpori odgovarjamo na stiske otrok in družin v Afriki /Borundi, Ruandi, Malavi, Madagaskar/ živijo v pomankanju osnovnih dobrin. V zadnjem obdobju se stiske v Afriki zaradi epidemije in podnebnih sprememb še večajo. Vse več je ljudi ki trpijo zaradi lakote. Zato še bolj potrebujejo naše sočutje in solidarnost Akcija kupim kozo za 20€

Godovi in mašni nameni  13.9. – 19.9. 2021

pon. Janez……..za + Marija Skubic, obl. ob 19 uri

tor.   PSK………za + Alojzija Zakrajšek, ob 7.3o zj.

sre. ŽMB……..za + Hilda Kraškovi, ob 19 uri

čet.   Kornelij….za ++ starše Brodnik in Drobnič, ob 19 uri

                        …

pet.   Robert……za + Tomaž in Stane Novak, ob 19 uri

sob.  Jožef………za + Lado Kovačič, ob 19 uri

ned.   25 ned.m.l…ob 8 uri za žive in mrtve farane

                              ob 10 uri za + Ana Špolar, obl.

Srečanje za člane župnijske Karitas bo v sredo 15.9. ob 19.3o.  Člani lepo vabljeni na srečanje , ki bo v zakristiji.

 

Na današnjo nedeljo darujete svoj dar za kristjane v sveti deželi. Škofje se zahvaljujejo vsem darovalcem. Bog povrni!