Oznanila župnije Škofljica, 10.10.2021

 

RAD  MOLI, O KRISTJAN

 

 

V današnjem času si vsi radi postavljamo najrazličnejša vprašanja in to ne samo glede ekonomije, zdravja, vožnje, dela, šole, kovida in še bi si lahko postavljali vprašanja. Tudi glede vere in prav tako tudi glede molitve. Koliko naj molim, ali naj molim cel rožni venec ali kaj več ali manj, kako naj tudi otrokom pomagam k molitvi, kako naj družina moli, kje naj se družina zbere k molitvi… Že tu je veliko vprašanj za vsako verno družino. Kaj storiti da bomo molili?

Največkrat pojmujemo molitev samo kot prošnjo, v našem življenju nekaj ne gre prav ali pa tudi čutimo, da bi se radi Bogu zahvalili za določeno stvar ali za življenje, delo, zdravje, za odrešenje, za ljubezen…

Zato nam je v veliko pomoč sv. Pismo, še prav posebej knjiga psalmov. To je zbirka čudovitih prošenj in tudi hvalnic božjega stvarstva /le v Bogu je rešitev  – le on je moja skala (Ps 62)/; /prošnja za božji blagoslov – Zemlja je dala svoj pridelek- Bog, naš Bog nas blagoslavlja (Ps 67)/; molitev v stiski – na dan svoje stiske te kličem, kajti ti me uslišiš (Ps 86)/.

Vzemimo si od časa do časa knjigo psalmov in molimo za jutro ali večerno molitev psalm. Spoznavali bomo veliko bogastvo molitve in tudi psalmi nas učijo moliti, dvigati naše misli k Bogu. Psalmi so tudi čudovite pesmi, Izraelci so jih radi prepevali. Tudi v liturgiji jih uporabljamo kot pesmi ali pa jih molimo po berilu ob delavniških mašah. Lahko se ustavimo pri posamezni kitici ali pa ponavljamo vzklik, ki ga voditelj poda.. Psalmi nas vodijo k odrešitveni zgodovini.

Lahko se zgodi, da smo tudi sami pri molitvi. Kaj tedaj? Večkrat se lahko povežemo preko radija z molivci  iz sveta. Tudi radio Ognjišče vsako jutro prenaša molitev rožnega venca. Večkrat sem že sam slišal »molim zjutraj z radijem«. Pridružujemo se molivcem, ki molijo za različne zadeve in potrebe in zahvale.

Včasih si lahko pomagamo pri molitvi tudi z branjem  zgodb svetnikov.  Najprej bi priporočil, da bi vsak spoznal svojega zavetnika, katerega ime nosimo v življenju. Tudi v slovenskem jeziku so popisani  sveti bratje in sestre, danes pa lahko veliko odkrijemo  na novih modernih računalnikih ali pa tudi na pametnih telefonih. Obiščemo lahko tudi kakšno cerkev, ki je posvečena določenemu svetniku ali pa v poletnih počitnicah celo potujemo v kraj, kjer je svetnik živel in delal. Tako bomo bolje spoznali svojega priprošnjika, ki ga imamo v nebesih. Ne bomo spoznavali samo njegovega zunanjega življenja, temveč tudi njegovo veliko ljubezen do Boga, do Marije…

Vsi radi poslušamo lepo petje, ki tudi močno vpliva na naše življenje in razpoloženje. Tudi za takšno vrste molitve imamo veliko priložnosti. Prisluhnemo cerkvenim zborom pri maši, v liturgiji, po radiju ali pa na ploščah. Sedemo v sedež in poslušamo sporočila pesmi, ki nas nagovarjajo z besedilom ali melodijo, nas umirjajo in dvigajo naše misli k Večni ljubezni. Ob poslušanju tudi sami lahko zapojemo. Veliko priložnosti za posameznika ali za celo družino. Kaj je lepšega kot, če družina skupaj zapoje pesem. Časti in hvali Boga.

Tudi verski tisk nam prinaša veliko lepih molitev – Ognjišče, tednik Družina, list Prijatelj, Mavrica, #najst in drugi. Tudi te molitve lahko večkrat molimo. Molitev je nekaj živega. Vliva nam upanja in ljubezni do Boga sveta in človeka, zato rad moli, o kristjan.

SVETI NA SLOVENSKEM

Cvetana Priol

(1922 – 1973)

Njena mladostna leta

 

Cvetana Priol se je rodila 19. februarja 1922 kot prva od treh hčera očetu Jožefu Priol in materi Amaliji roj. Ribarič in je bila 17. marca 1922 krščena v mariborski stolnici krščena. Pri krstu je dobila ime Cvetana. Oče je bil ravnatelj Vinarske šole v Mariboru. Mati je po poroki ostala doma in se vsa posvetila družini – otrokom.

Cvetana je odraščala v globoko verni družini. Bila je živahen otrok in tudi častihlepen. Bila je zelo nadarjena za glasbo. Šolo je obiskovala pri šolskih sestrah v Mariboru in  zaradi vojne nevarnosti je maturirala v Ljubljani na Klasični gimnaziji.

Odločna prelomnica je v njeno življenje prišla, ko je bila v šestem letniku gimnazije. Pretresena zaradi smrti babice se je marca 1938 vpisala v Marijino kongregacijo. Pozneje je zapisala v svoj dnevnik: »To je bil začetek tvojih milosti in moje poti k tebi, moj Bog. Začela je hoditi mesečno k zakramentom. Vedno bolj je čutila potrebo po povezanosti z Njim. Vstopila je tudi v Katoliško akcijo.

Na Veliko soboto 8. aprila 1939 je Cvetana ob Božjem grobu  doživela mistično združenje z Bogom, kateremu se je popolnoma darovala, kot žrtev ljubezni.

O tem Cvetana v javnosti ni govorila. O tem pa le nekaj zapiši v svoj dnevnik na kratko: »Ali je sploh možna še večja sreča kot je sedaj moja? Ko čutiš, da si popolnoma eno z božjo voljo…« »Le Bog in jaz veva kaj polni mi srce!« (23.1. 1947).

Jeseni 1941 je bila družina Priol določena za izselitev v delovno taborišče v Nemčijo, zaradi očetovega znanja so jih preselili v  bližino Gradca, kjer je delal na kmetijski šoli. Cvetana se ni mogla vpisati na Univerzo se je vpisala na glasbeno šolo. Glasbeno šolo je morala prekiniti, ker so morale vse dijakinje oditi na delo v tovarno tankov v Kapfenberg. Težko delo in bivanje v zasilnih barakah je načelo njeno zdravje. Zbolela je za angino, katere posledice je čutila vse življenje. Kljub težavam, ki so jo spremljale pa se je rada spominjala tudi lepih in čudovitih trenutkov kot pevka v Pasijonu, koncertov v Gradcu, čudovitih hribov…

Obletnica posvetitve cerkve /12.10.1986/

Pred 35 leti je bila naša cerkev slovesno posvečena sv. Cirilu in Metodu in od tedaj je naša župnijska cerkev, kraj, kjer se zbiramo vsako nedeljo in praznik in vse dneve med tednom. Tu se odvijajo vsa župnijska praznovanja, tu se delijo zakramenti, tu se poučujejo otroci pri verouku, tu se zbira mladina na svoja srečanja, se deli pomoč potrebnim…Še in še bi lahko naštevali stalne in občasne dejavnosti in iz njih razbrali pomen in vlogo v našem življenju tega, kar se je zgodilo pred 35 leti in teče od tedaj dalje. Vedno bolj postaja jasno, da je lep spomenik časa in ljudi, ki so sodelovali pri zamisli, izvedbi in dopolnitvi tudi za vse poznejše rodove, obiskovalce in »koristnike« cerkve

Jezus ti si sonce mojega življenja – dan čaščenja

Najprej je Jezus tisti, ki je obrnjen k tebi. Gleda tiste, ki so zazrti vanj. On je obrnjen k nam. Njegove oči so uprte vate. Jezus je uprl svoj pogled v Petra, Jezus je uprl svoj pogled v bogatega mladeniča. Sonce, ki sije je obrnjeno k tebi. Njegov pogled je usmerjen vate, ljubi te in spreminja. In h komu si obrnjen ti? 16.10. bo dan celodnevnega čaščenja. Spored češčenja: 8h – 9h Gumnišče, Zalog, Drenik, Gorenje Blato, Glinek, ob 9h maša; 10h-11h Klanec, Primičeva, Ob potoku, Kočevska, Lanovo; 11-11.3o 1,2,3,4, in 5 raz.; in od 11.3o – 12h 6,7,8,9 raz.; od 12h do 14h se prekine, od 14.h – 15h celoten del župnije od križišča pri kapelici proti Ljubljani, od 15h –16h celotna soseska Lanišče od 16h-17hskupine v župniji; ob 17 uri bo sveta maša litanije  in blagoslov z Najsvetejšim. Vzemimo si čas za naše Sonce – Življenje.

Srečanje biblične skupine v ponedeljek 11.10.2021

Začeli bomo z rednimi srečanji biblične skupine ob 20h. Vsi dosedanji lepo vabljeni, pa tudi novi se nam vedno lahko pridružite. V tem odkrivamo bogastvo sv. Pisma Nove zaveze, nismo še na pismih apostolov pa tudi ne Stare zaveze.

Godovi in mašni nameni 11.10. – 17.10. 2021

pon. Janez……….za + Leopold Krevs, ob 18 uri

tor.   Maks……….za + Peter Kvaternik, ob 7.3ozj

sre. Koloman…….za + Ana Škerjanc , ob 18 uri

čet.   Kalist……….za + Miran ++ Gradišar, ob 18 uri

                               za duše v vicah, Gum, ob 19h

pet.  Terezija………za + Kata Martinovič, obl. ob 18 uri

sob.  Marjeta……..ob 9 uri za ++ Lukač

                               ob 17h za + Hilda Kraškovic

ned. žegnanje…….ob 8 uri za žive in mrtve farane

                 ob 10 uri za dobrotnike naše cerkve – novomašnik

 

Jutri ob 16 uri bo pogreb + Marije Šimc z sv. mašo. Od nje se bomo lahko poslovili od 12 ure naprej.