Oznanila župnije Škofljica, 31.10.2021

 

MOJ  MOŽ  V  NEBESIH

 

Letos 29. julija so minila tri leta kar se je zgodila letalska nesreča v Bovcu. Moj mož Štefko je odšel v večnost. V svojem življenju sem se že večkrat srečala s smrtjo bližnjih. Zelo različno sem doživljala njihov odhod. Smrt moža pa je čisto drugače in globlje posegla v moje življenje. Fizično me je prikrajšala in duhovno okrepila

Pozneje, ko smo čakali na domače, se spomnim čudenja nad tem, da ljudje lahko funkcionirajo, kot da se ni nič zgodilo. Zame  se je svet ustavil. Z otroci, ki smo sedeli ob Soči v tišini vsak v svojem svetu misli in bolečine. Skozi solze sem zrla v valove in se spominjala najinih skupnih let, vsega lepega, kar sva  skupaj doživela in gradila, rojstev otrok… In začutila sem veliko hvaležnost za vsa ta leta, ki so nama bila podarjena. Ta hvaležnost je bila milost, ki me je spremljala tudi v naslednjih dneh, tednih, mescih in mi pomagala preživeti.

Kako težko se je bilo vrniti domov brez Štefka. Spomnim se prav fizičnih bolečin v udih…Kako zgubljena sem se počutila v lastnem domu.

Vendar pa v vsem tem času bolečini navkljub niti za trenutek nisem

Izgubila vere in zaupanja v Boga. To je še ena velika milost. Tega sem se še bolj zavedala čez nekaj dni, ko mi je kolegica napisala, da ne razume, kako je lahko Bog, če obstaja, dopustil, da se je to zgodilo nam, ki smo »tako verni«. Začutila sem, da moram stopiti v bran Bogu: On ne dela tragedij! Mi vidimo samo del, Bog vidi celoto. On gleda iz perspektive večnosti. Ve, kaj je najboljše zame, za mojega moža, za najine otroke, za vsakega izmed nas. In vse lahko obrne v dobro. Zdaj ne razumemo, nekoč bomo razumeli. Verujem, da je On ljubezen in da as ne želi mučiti, ampak želi našo srečno večnost. Mislim, da nas Bog pokliče, ko smo najbolje pripravljeni, da to dosežemo.

Za rajne  bomo darovali sv. maše večkrat med letom in se jih spominjali v novembru pri molitvah: za + Janez Zakrajšek, za ++ iz družine Janežič, za ++ starše in + teto Okoren, za ++ Podlogar, za ++ starše in + Marjan Kraljič, za ++ Šerjak, za + Franc Gruden – Klanec, za ++ starše in + teto Okoren, za ++ starše in + brata Rus, za vse pozabljene duše, za + Ivanka Golobič, za ++ Kočar, za ++ Golobič, za ++ Jurmanove, za ++ vaščane,  za + starše Janez in Marija Skubic, in za vse ++ Balantove – Gorenje Blato, za + starše Ivan in Rozalija Strle – Gorenje Blato, za + Jože Hrovat,  za  Lado Dolinšek, za + Dolinšek Marta, za + Dolinšek Franc, za + Vidmar Janko, za + Okoren Marija, za + Jože Tekavec, za ++ Hočevar – Ambrus, za ++ Kovačič – Primskovo, za + Mari Novak – Kanada, za + Jože Slokar, za + Peter Kvaternik – župnik, za + Silva Česnik – Col, za ++ Hermanove, za ++ Medvedove, za + Hilda Kraškovic, za ++ Novakovi – Kanada, za ++ Štajnar, za ++ starše Kastelic, za + Karel Lani, za + Marija Lani, za + Janez Zagorc, za + Breda Kavčič, za + Marjanca Dragar, za + Roza Sečnik, za + Janko Oblak- duhovnik, za + Janko Tominc, za + Francka Košnik, za + Ana Oberstar, za + Jože Grebenc, za + Marko Levstik, za + Ludvik Sečnik, za ++ Štefancove, za ++ Skoblove, za ++ druge svetoven vojne, za umrle v prometnih nesrečah.

V resnici človek potrebuje zelo malo na tem svetu. Pa tudi če si je  spravil še toliko skupaj, ga nazadnje na zemlji  ne čaka drugega kot grob. »Življenja nima nihče iz obilice svojega premoženja«, pravi Kristus. Važno je pravzaprav smo eno: Kako smo si v teku življenja znali in hoteli odpreti novi zemlji, večnosti in Bogu.

SVETI NA SLOVENSKEM

Cvetana Priol

(1922 – 1973)

Njeno trpljenje in ljubezen

Toda ljubljen hočeš biti , moj Jezus prav od mene! Zato si mi dal življenje. Hotel si imeti eno človeško srce več, na katerega bi se oziral s toplim pogledom, en srce več, ki bi te klicalo vedno znova, da te ljubi. Eno srce več, ki ga ti ljubiš in mu daješ vso svojo ljubezen.

Mnoge pesmi namenjene otrokom jasno izražajo njeno duhovno naravnanost. Nekatere med njimi je tudi uglasbila in so zaradi svoje melodičnosti postale sestavni del slovenske  ljudske nabožne pesmi. Posvetila je nekatere pesmi tudi bratom protestantom, pravoslavnim ter misijonom. Želela si je, da bi šla  misijone, kar pa ni mogla uresničiti. To je uresničevala s svojim trpljenjem na postelji. Bila je »misijonarka«, ki je vse življenje gradilo mostove  – povezave, edinosti, miru, pomoči, prijateljstva. V pismu, ki ga je pisala neznani prijateljici je zapisala: »Sedaj se moramo res vsi dobro misleči ljudje truditi, da zgradimo mostove med seboj. Zdi se mi to tako potrebno, posebno med drugače mislečimi, med tovariši na delovnem mestu, med nevernimi in malo vernimi. Moramo biti zadovoljni že, če vidimo pri ljudeh dobro voljo po dobroti, željo po poštenosti, željo pomagati ljudem. Nič zato, če nimajo vere, glavno, da živijo po vesti.

Pobuda za njeno beatifikacijo je prišla iz mariborske stolne župnije. Škof Franc Krambergar je 30.1. 2003 vprašal kongregacijo za zadeve svetnikov in sveti sedež, če kaj nasprotuje, da bi za Cvetano Priol začeli škofijski postopek  za njeno beatifikacijo. Prefekt kongregacije za svetnike Jožef Saraiva, kardinal je dal zeleno luč že 1. marca istega leta. Za postulatorja je bil imenovan takratni mariborski župnik Stanislav Lipovšek, za njim pa dr. Vinko Škafar. Bog ji je bil vse. Iz njega je črpala moč za svojo bolezen, zato jo smemo imenovati božjo služabnico.

Ob praznovanju sv. Uršule so darovali za rože in za cerkev v Lanišču: Repar Joža, Hrovat Zvonka, Tomažič in Novak Helena. Hvala vsem darovalcem.

Slovesno praznovanje 45 letnice župnije Škofljica

Župnija je bila ustanovljena 7.novembra 1976, ko je bil tu navzoč ljubljanski pomožni škof Stanislav Lenič. Nova župnija je bila razglašena in ustanovljena v podružnični cerkvi v Lanišču. . Že tedaj sta za pevsko skupino poskrbela pastoralna sodelavka Silva Česnik in tedanji župnijski upravitelj Peter Kvaternik. Zbor je rastel in vedno sodeloval na različne načine pri bogoslužju – od podelitev zakramentov, poročnih slovesnosti, čudovitih velikonočnih praznikov, do božične polnočnice, do slovesnih praznikov župnije in obiskov gostov. Namen vsega tega je skupaj slaviti Boga in se v Bogu veseliti čudovitih prazničnih dni, ki jih doživljamo v podarjanju božje ljubezni zbranemu občestvu. Tudi koncert kateremu bomo prisluhnili v soboto 6.11. 2021 ob 18.3o v župnijski cerkvi sv. Cirila in Metoda.  Nastopili bodo vsi trije zbori: mešani cerkveni pevski zbor sv. Cirila in Metoda, mešani mladinski pevski zbor in otroški pevski zbor – Dominik Savio. Ne zamudite lepe priložnosti. Skupaj se veselimo lepega glasbenega dogodka ob praznovanju.

Obisk ministrice za Slovence po svetu 7.11. ob 9 uri

V nedeljo 7.11. 2021 bomo imeli lepo priložnost prisluhniti ministrici Heleni Jaklitsch – za Slovence po svetu, predavanju z naslovom: Slovenec kot begunec. Poznamo jo že kot odlično predavateljico in tudi lepi odmevi prihajajo od naših bratov in sester po svetu. Samo pridite ne bo vam žal.

Godovi in mašni nameni 1.11. – 7.11. 2021

pon. Vsi sveti……..za žive in mrtve farane, ob 9 uri

                                za + + priporočene v molitev, ob 14 uri

tor.   Verne duše….po namenu sv. Očeta na Gum, ob 8 uri

                                za duše v vicah v Lanišču, ob 9 uri

                                za + + priporočene v molitev ob 18 uri

sre. Viktorin………za + Marija Šimc, 30 dan, ob 18 uri

čet.  Karel…………za + Helena Kontrec, pog. maša, ob 18 uri

pet.  Zaharija………za + Leopold Omahen, obl. ob 18 uri

sob.  Lenart……….za duh. in red. poklice, ob 7.30 zj

                                  za ++ Skubic, rimska, ob 18 uri

ned.  zahvalna……..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                 ob 10 uri za + Edvard Krampelj, obl.

 

V ponedeljek bomo blagoslovili grobove po drugi maši