Oznanila župnije Škofljica, 21.11.2021

 

V  CERKVI  DELUJE  KRISTUS KRALJ

 

Kje so ovire, da ne upoštevamo resnice, da se med nami ne širi Božje kraljestvo?

Neki slepec je prosil kruha. Dobri ljudje so mu dali kruha in mu ponudili tudi svetilko: »Vzemi še svetilko, ker je tema.« Slepec jim je odvrnil: »Jaz potrebujem le kruh. Kaj mi bo svetilka, ko sem slep?« Pa je šel čez železniško progo in strojevodja ga ni videl. Povozil ga je vlak.

Pogosto ravnamo kot ta slepec. Domišljamo si, da smo samozadostni in vse vemo. Menimo, da ne potrebujemo niti Boga niti vere, niti odrešenja, niti bližnjih. A to i res. Duše ne moremo poistovetiti z razumom, osebe ne s telesom, vzgoje ne z izobraževanjem, spolnosti ne s kemijo, resnice ne z mnenjem, pogleda ne z očesom.

Poleg nespameti, nepremišljenosti, lahkomiselnosti, slepote in kratkovidnosti je razlog za zavračanje Kristusa Kralja sklepanje kompromisov zaradi kariere. Že vzdevek »Pilat« kar pomeni kopje, od latinskega »pilum« – njegovo pravo ime je bilo Poncij – pove, da je bil Pilat krut človek. Zaradi svojih koristi ni obsodil na smrt le Jezusa. Sanjaril je o veliki karieri, a je kot prokurator pristal v zakotni Palestini in puščavski Siriji. Želel si je veliko več; želel je postati cesarjev legat. Edino upanje zanj je bil prijatelj Sejan, ki je imel naziv »cesarjev prijatelj«. Ta naziv je bil ključ do kariere4 in visokega položaja v družbi. Svojim najbolj zaupnim sodelavcem, ga je podeljeval cesar. Hrepenenje po karieri je vplivalo na Pilatovo odločitev glede Jezusa. Potem, ko je jasno spoznal, da je nedolžen, ga je nameraval izpustiti. Toda judovski voditelji so ga znali pritisniti na pravo tipko: »Če tega osvobodiš nisi cesarjev prijatelj. Kdor koli se dela kralja, je proti cesarju (Jn 19,12). V tem kontekstu lahko razumemo pogovor med Pilatom in Jezusom. »Si ti judovski kralj?« /Jn 18,33/. Pilat hoče zaradi svoje koristi iz Jezusovih ust slišati, da je Jezus kralj, kar je bil dovolj velik razlog za smrtno obsodbo. Resnica, ga ni zanimala. Pilata zanima kariera, moč, uspeh, stolček, denar slava, užitek, izločanje tekmecev, umetnost laganja, ki nasprotnika pokaže kot zločinca, manipulatorja pa v najlepši luči. V nasprotju z Jezusom Pilat ni bil zvest sam sebi. Čeprav je imel oblast, je bil živ mrlič. Pomislimo na naše kompromise.

SRCE, KI SPREJEMA 22.11. – 28.11.  Teden Karitas

Letošnje geslo tedna Karitas, ki bo med 22 in 28. novembrom 2021, se glasi »Srce, ki sprejema!« Nagovarja nas naučiti se sprejemati vsakega človeka v njegovih potrebah. Vabimo vas da se udeležiti dogodkov, ki bodo potekali cel teden /radio Ognjišče, na televiziji se boste lahko ogledali vsakoletni koncert ob tednu Karitas, pri vsaki maši boste lahko prisluhnili kratki vzpodbudi, kako smo med seboj povezani in kako se lahko med seboj povezujemo za dobro vseh.

Iskrena zahvala  velja vsem sodelavkam in sodelavcem Karitas, ki po številnih župnijah dajete zgled usmiljenega Samarijana. Poslanstvo Karitas namreč ni zgolj zbiranje in razdeljevanje pomoči, temveč skozi telesna dela usmiljenja, ob konkretnih karitativnih dejavnostih, odkrivati ter ohranjati, dostojanstvo vseh, ki se zatekajo pomoč. Zahvaljujem se vsem sodelujočim v družini Karitas za vaše delo in trud.

30 let župnijske  Karitas  Škofljica

Te dni bomo praznovali okroglo obletnico karitativnega delovanja  v naši župniji. Čas hitro teče. V tem času so nastopile velike spremembe na področju vsakdanjega življenja, na področju družine, posameznika in tudi na področju sociale. Večkrat slišimo, da se stiske večajo, da prihajajo na družine in na posameznika nove in nove stiske in preizkušnje. Pričakovali bi, da bo z leti manj dela, manj preizkušenj, manj skrbi za preživetje, pa se govori o vedno večjih številkah.

So poplave, so potresi, so vojne, so bolezni,  so nesreče…Lahko bi rekli, da nam Jezus vedno znova daje priložnost, da vidimo pomoči potrebne in da po svojih močeh pomagamo. To struno so tudi igrali naši karitativni delavci, ki jih ni bilo malo v teh 3o letih in še sedaj  radi pomagajo, kjer le morejo in kjer so pomoči potrebni. Te dni boste v svoje poštne nabiralnike prijeli brošuro, ki bo vas želela nekoliko seznaniti z delom župnijske Karitas Škofljica. Vsi, ki ste kakor koli pomagali zaslužite pohvalo in zavest, da povezujete skupnost v ljubezni. Graditi boljši svet je dolžnost vsakega zemljana. Hvala vsem za darove in za duhovno podporo.

Obletnico bomo praznovali v nedeljo 28. novembra ob 10 uri, ko nas bo obiskal ljubljanski nadškof Stanislav Zore in bo daroval sv. mašo v zahvalo vsem dobrotnikom, za žive in pokojne sodelavce Karitasa. Lepo vabljeni k praznovanju.

SVETI NA  SLOVENSKEM

Andrej  Majcen

(1904  – 1999)

»Po milosti božji  sem to, kar sem.«

 

Kako resno je vzel Majcen nasvet vrhovnega predstojnika je pokazal takoj po prihodu na Kitajsko. Prvi besedi, ki se jih je naučil v Kitajščini sta bili: rad vas imam. Nekateri so mu to celo nasprotovali. Vendar je odgovoril: sem na Kitajskem in hočem evangelij oznanjati v kitajskem jeziku. Ista zgodba se je pozneje ponovila  v Vietnamu. Vedno se je znal prilagoditi okolju in ljudem, med katerimi je deloval. Vzpostaviti domačo cerkev.

NCNG + Milan Kolenc

Vse dobro, ki ga naredimo za rajne, vpliva tudi na nas. S tem že zadoščujemo, popravljamo svoje grehe in zmote. Morda nam bo s tem prihranjeno očiščevanje v vicah. So še darovali. Metod Podržaj z družino in Sivec Jože z družino.

+ Milan Mikulčič

Žena in hčerki, vnuki Milana in Alojzij Goršič z družino

+ Ivan Grm

Žena Joži, hči Barbara z družino, hči Mojca z družino, sestra Joži z možem, brat Lojze, Tanja Kastelic z družino, Franci Hribar z družino, Boštjan Hribar z ženo Darinko, Jože Kovač iz Podgorice, družina Švigelj, družina Kostevc – Straža in Drobničevi – Reber.

Vse to je izraz naše ljubezni do ljudi, ki so živeli pred nami in čakajo na srečanje z Bogom. Gotovo bomo najprej molili za pokojne starše, sorodnike, dobrotnike in ljudi, ki smo jih poznali. Prav pa je, da ne pozabimo na tiste, za katere nihče ne moli

Nikodemovi večeri – Etika umetne inteligence

22.11. na Teološki fakulteti; 23.11. na Fak. Za računalništvo

25.11. na Ekonomski fakulteti; več informacij je dostopnih na spletni strani Katoliške mladine

Duhovne vaje za srednješolce – Goriščna točka

Skupaj bomo odkrivali na kakšen način nas Kristus vabi, da izkusimo globljo, trajno srečo. Več informacij in prijave na spletni strani Katoliške mladine.

Godovi in mašni nameni 22.11. – 28.11. 2021

pon.  Cecilija……..za + Ivan Grm, 7 dan, ob 18 uri

tor.    Klemen……..za + Brada Kavčič, ob 7.30 zj.

sre. Andrej……….za + Milan Mikulčič, 7 dan, ob 18 uri

čet.   Katarina…….za ++ starše Boh in + Ciril, ob 18 uri

                                za + Ivanka Šporar, pog. ob 19 uri Gum.

pet.   Valerij……v čast Srcu Jez in Marijinemu za zdravje, 18h

sob.  Modest………za + Ana Belcijan , 30 dan ob 18 uri

ned.  1 ad.ned……..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                ob 10 uri za blagoslov Karitasa

                                ob 10 uri za + Alojzij Valentinčič, obl.

Adventni venčki – lahko jih boste dobili v župnijski cerkvi za majhen dar, ob tem boste pomagali tudi Karitasu

Sedaj je še primeren čas za nabiranje mahu, da si bomo po domovih lahko postavili lepe slovenske jaslice. Priporočam!

V nedeljo bomo blagoslovili adventne venčke.  Tudi člani Karitasa so jih pripravili lepo število za domove. Vzeli jih boste lahko za majhen dar.

Tretji razred je v karanteni in tudi šesti razred – veroučno snov dobite po e pošti.

V petek zvečer je prestopil v večno življenje Janez Potokar iz Lanišča. Od njega se bomo lahko poslovili v torek od 8. ure naprej. Pogreb bo ob 13. uri v torek. Za pokojnega bomo molili v ponedeljek ob 17.3o – pred sv. mašo. Vabljeni.

Včeraj popoldne je v domu starejših občanov  Škofljica umrla Helena Gruden iz Primičeve ulice. Kdaj bo pogreb bo naknadno sporočeno. Pokojne priporočam v molitev.