Oznanila župnije Škofljica, 12.12.2021

 

KRISTUSOV  NAUK

 

Njegovo veliko naznanilo človeku vseh časov in slovesni poziv k ponovnemu splošnemu razmisleku o življenju, o koreniti spremembi k dobremu, vrhuncu dobrega, ki je On sam je dejal: »Nisem prišel klicat pravičnih, ampak grešnike« (Mr 2,17)

Glas vesti nima pri vseh ljudeh enake resonance. Ostaja utišanje dobrega v nas, za katerega smo odgovorni. Človek je zelo slaboten, uči Kristus. Veste je vedno ogrožena: »Bedite in molite, da ne pridete v skušnjavo! Duh je sicer voljan, a meso je slabotno (Mr 14,38)

Spraševanje vesti je po Kristusu iskanje božjega očesa in ne človeškega: »Glejte, da svoje pravičnosti ne boste razkazovali pred ljudmi« (Mt 6,1). IN v tej zvestobi vesti obstaja za človeka resnična svoboda: »Če ostanete v moji besedi, ste resnično moji učenci. In spoznali boste resnico in resnica vas bo osvobodila«. (Jn 8,31 – 32).

Zapovedi brezvestnosti

Vest ima za nosilno zgradbo deset zapovedi in za nas Kristusovo besedo. Tudi proti vest li bolje, da se razumemo, tudi brezvestnost

ima svoje zapovedi. Treba jih je poznati. V sodobnem poganstvu so zelo priljubljene. To so nekatere njene zapovedi, železne kot dogme, ki urejajo življenje celih množic lažnih kristjanov:

Saj vsi tako počnejo! To je morala velike poganske množice, ki načenja vse pore življenja in nikogar ne opravičuje.

Kaj je to slabega! Ko brezvestnost doseže vrh, prekipi v to reklo, ki kot zelo močno čistilno sredstvo izbriše vse.

Kdo mi to ukazuje! Seveda, če ni Boga, je deset zapovedi brez pomena. Vendar pa iz njih izhaja vsa človekova morala.

Kdo me vidi? Kdo bi lahko to zvedel? Človek lahko vse prikrije, in se v vsem prikrije, toda z Bogom se ne more igrati skrivalnice. To je podobno kot bi se skrival za lastnim prstom.

Meni je tako všeč. Neka prostitutka je govorila. »Vem, da je moje življenje umazana, kalna voda, toda meni je kalna voda všeč!« Ko tako razmišljamo, je vsega konec. Vest nima več nobene besede.

Takšno ravnanje je človeško. To je druga modra zapoved proti vesti. Človeško je tisto, kar je po Bogu, ne pa tisto kar nasprotuje Bogu. Kdor zametuje Boga, zametuje človeško.

Vse to so načela, s katerimi se umaknemo odgovornosti. Sv. Štefan je svojim nasprotnikom govoril: »Vedno se upirate sv. Duhu.« In kaj so storili preganjalci: »Tedaj so zavpili z močnim glasom, si zatisnili ušesa in vsi hkrati planili nadenj.« /Apd 5,57/.

Vsi zločini proti vesti so taki: zatiskanje ušes, zatiskanje oči, preprečitev prihoda svetlobe.

NAŠA GLAVA NI MERILO ZA DOBRO IN SLABO, TEM MANJ JE MISELNOST SVETA MERILO ZA DOBRO IN SLABO.

Bog je vodilo vesti, ne naša glava, ne naši okusi, ne naša pristojnost, ne tisto kar nam je všeč, ne tisto, kar je všeč drugim. Dokler se ne oprimemo tega načela, nismo v jedru problema.

Prvi sad vesti, smo slišali, je, da s pravim imenom imenujemo dobro in zlo. Toda kaj je dobro in kaj je zlo, ne določa človek. To določa samo Bog.

Pripadamo Bogu, ne sami sebi. Popolnoma smo odvisni od Njega. To je temeljni razlog, zaradi katerega samo On določa dobro in zlo. Sam on začrtuje mejo življenja in smrti. »On nas je naredil in mi smo njegovi« (Ps 99,3).

 

SVETI NA  SLOVENSKEM

Andrej  Majcen

(1904  – 1999)

»Po milosti božji  sem to, kar sem.«

Program Majcnove duhovnosti, ki ga je uresničeval vse življenje, si je majcen zapisal maja 1959 v Rimu: »Govoriti o treh ljubeznih – ljubezen do presvete evharistije, ljubezen do Marije in ljubezen do papeža, ki predstavlja Cerkev v svetu.«

O svoji duhovnosti Majcen ni govoril. To razberemo iz kratkih zapisov in iz obsežne korespondence in na podlagi pričevanj ljudi, ki so z njim živeli in delali. Kakšno zaupanje je imel v pomoč Marije Pomagaj je pokazal tudi leta 1991 ko je bil že na Rakovniku. Ko so letala JLA preletavala Ljubljano je on mirno hodil okrog Rakovniške cerkve in molil rožni venec. Na zaskrbljenost duhovnih sobratov, da je v nevarnosti je mirno odgovoril: »22 let je marija Pomočnica varovala mene in fante v vietnamski vojni. Takrat sem po strehah zavoda posejal svetinjice Marije Pomočnice in nobena bomba ni padla na zavod. Mati božja nas bo varovala tudi sedaj, saj živimo ob njenem svetišču na Rakovniku.«

Prostovoljci za skrb in čisto cerkev 25.10. – 28.12. 2019

Veselimo se in smo tudi presenečeni ob čistem prostoru in tudi delu, ki je bilo opravljeno s strani marljivih rok in radostne pomoči: Kastelic Terezija, Marjeta Smolej – Zaletelj, Ana Smolej, Miro Skubic in Briški Marta – darovala za cvetje, Gale Andreja, Veronika, Ana, Golobič Darinka, Franc, Kočar Cirila, Stane, Henigman Mimi, Golobič Franc, Kočar Stane, Henigman Mimi, Gale Andreja, čistili tudi 15.11. 19; Gale Andreja, Golobič Darinka, Jerebic Imre, Henigman Mimi, Kočar Stane, Cirila, Henigman Mimi, Gale Andreja, Golobič Darinka, Franci, Kočar Stane in Cirila, Sara in Klavdija Tancek, Jan Miklič, Ana Šilc, Blaž, Neža, Meta Bedenčič, Marjan Smole, Mateja in Julija Božič, Nika, Matej Mustar, Marija Kos, Darja Debevec, Jože Okoren, Hrovat Rozi, Sara in Klavdija Tancek, Samec Marinka, Maja Kolenc, Peter Kolenc, Jani Samec, Jože Okoren, Meta in Neža Bedenčič, Zlato Horvat, Živa Horvat, Zoja Horvat, Peter Kolenc, Jani , Eva, Ana Šilc, Veronika Kolenc, Simon, Matej, Luka Mustar, Marjan Smole, Jože Okoren, Jani Samec, Klemen Debevec, Brane Hrovat, Silvo Korošak, Petra Uršič, Peter Tancek, Loredana Cannarella, Julija, Mateja Božič, Maja Kolenc, Marija Kos, Nikla Mustar, Jana Miklič, Klavdija, Sara Tancek, Brigita Okoren, Kos Marija, Hrovat Rozi, Damjan, Maja Kolenc, Meta, Gregor Bedenčič, Miklič Jana, Šilc Petra, Jani, Eva, Ana, Samec Marija, Smole Marjan, Hrovat Zlatko, Viva…se nadaljuje

Spovedovanje za božične praznike

Izgubljenemu sinu je postalo popolnoma jasno, kako je zgubljen, ko zanj, nihče v njegovi okolici ni pokazal niti najmanjšega znamenja zanimanja. Samo tako dolgo so ga spoštovali, dokler je bil poraben za njihove namene. Ko ni imel več denarja je za njih nehal obstajati. Čim manj imamo stvari skupnih tem težje je biti skupaj.

Spoved za 4,5, 6 in 7 razred bo v ponedeljek ob veroučnih urah. Za 8 in 9 razred pa v petek ob 18 uri, ko bo spovedovanje za vse verne brate in sestre v naši župniji.. Vzemimo si čas in pomagajmo drug drugemu k bogatemu notranjemu doživetju božičnih praznikov. Dobra spoved da lepe praznike! Spovedovali bodo štirje tuji spovedniki.

Adventno srečanje mladih

Bo v soboto 18.12. ob 20 uri v Grosupljem. Na srečanje mladih ste povabljeni  vsi mladi, tudi tisti, ki ne prihajate k mladinskim srečanjem. Poleg prijetnega druženja bo tudi možnost za sv. spoved.

Priprava na Božič

Kako vsako leto bomo tudi letos prepevali pesem Kralja, ki prihaja…kratek nagovor za veroučence, in spremljanje marije na poti v Betlehem, Začeli bomo v četrtek 16. 12. ob 18 uri – pridejo 1in drugi razred, v petek 3 in 4 raz. v sob. 5 in 6 raz. v nedeljo ministranti, v pon. 7 in 8 razred, tor. 9 in mladinci. Naredimo korak k Jezusu. Pridi!

Luč miru Tudi letos nam bodo skavti posredovali luč iz Betlehema. K nam prihaja iz Avstrije. Avstrijski skavti jo prinesejo iz Betlehema. Prejeli jo boste iz rok naših skavtov. Prebrali nam bodo božično poslanico in ponudili svečke, za katere je dar prostovoljen. Pazite, kam boste postavili prižgano svečko!!

Godovi in mašni nameni 13.12. – 19.12. 2021

pon. Lucija………..za + Milan Mikulčič, 30 dan, ob 18 uri

tor.   Janez…………za + Jože Lavka, obl. ob 7.30 zj.

sre. Krizina……….za + Ivan Grm, 30 dan, ob 18 uri

čet.    Ado………….za + Kristina, Stane Stolnik, ob 18 uri

pet.   Živa………….za + Leon Henigman, ob 18 uri

sob.   Gacijan………za + Janez Potokar, 30 dan ob 18 uri

ned.   4 adv. ned……ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                  ob 10 uri za + Alojzij Švigelj, obl.

 

V petek je v večernih urah umrl Alojzij Juvančič iz Lanišča. Kdaj bo pogreb bo naknadno sporočeno. Od njega se boste lahko poslovili od 9 ure naprej. Pokojnega priporočam v molitev.

 

V četrtek vabljeni k devetdnevnici. Maša bo vsak večer ob 18 uri. Pri maši bodo prisotni  – so naprošeni tudi veroučenci, v četrtek 1. in 2. , v petek 3. in 4. in v soboto 5. in 6. razred. V nedeljo sodelujejo ministranti.

 

V ponedeljek 20 decembra bo maša ob 17 uri – grem nato spovedovat v župnijo Šentjurij.

 

Za prvi, drugi in tretji razred ni več veroučnih ur, do prihodnjega leta. Nadaljevali bomo po novem letu. Za praznike pridejo k maši in tudi, ko nosijo Marijo.

 

Iščemo sodelavce za Trikraljevsko akcijo – od 5 razreda naprej. Pomagajmo trpečim!

 

Bog je svoje uho nastavil na tvoje srce. (Sveti Avguštin)