Oznanila župnije Škofljica, 19.12.2021

DETE V JASLICAH JE NAŠ REŠITELJ

 

Naš Gospod Jezus Kristus, prava luč, ki razsvetljuje vsakega človeka, si je iz Device Marije privzel telo in postal naš spremljevalec k Očetu v nebesih. On je beseda, ki jo Cerkev oznanja, da bi na tej poti po njej vsi imeli življenje v obilju.

Dete v jaslicah je rešitelj, ki prežene sleherno temo nevednosti in hudobije ter nam prižiga upanje. Zaradi njegovega usmiljenja smo vsi vredni, da živimo: rojeni in še nerojeni, zdravi in bolni, mogočni in šibki, pogumni in plahi, verni in neverni, pa tudi miroljubni in nemirni. Usmiljenje Deteta v jaslicah odpravlja razlike med nami in nas napolnjuje s spoznanjem o Bogu. To nas nagiba k spremembam – ne v grožnjah in nasilju, temveč v pravičnosti in medsebojni ljubezni.

Božič nas zato ne more prepustiti temi nevednosti o tem, kdo smo in kam gremo. Kot bratje in sestre v Kristusu smo sinovi in hčere življenje ljubečega Boga, ki nam je namenil neskončnost bivanja pri sebi.

Vsem prebivalcem Slovenije, zamejcem in izseljencem, bratom in sestram  v Evangeličanski in pravoslavni cerkvi ter tudi pripadnikom drugih ver, posebej pa še bolnim in trpečim, brezdomcem in brezpravnim, prestrašenim in jokajočim, izrekamo škofje svojo sočutno bližino in v molitvi na vas kličemo, Božjo pomoč. Naj bodo božični prazniki blagoslovljeni in tolažilni. V novem letu želimo več medsebojne povezanosti, da bi iskali to, kar nas povezuje in nam prinaša skupno dobro.

                                     Msgr. dr. Peter Štumpf SDB

                                                          soboški škof

 

Poznati pastirja

Po slovesni večerji je neki hollywoodski igralec razveseljeval goste s čudovitim branjem Shakespearja. Potem ga je starejši duhovnik obzirno vprašal, če zna 23 psalm. Igralec je odgovoril: »Seveda ga poznam. Toda zrecitiral vam ga bom pod enim pogojem. Ko ga bom jaz zrecitiral, ga boste vi morali še enkrat.«

Duhovniku je bilo nekoliko nerodno, a je pristal. Igralec je čudovito recitiral: »Gospod je moj pastir, nič mi ne manjka…«Ko je končal so gostje navdušeno zaploskali. Sedaj je bil na vrsti duhovnik. Vstal je in začel izgovarjati iste besede, a takrat ni sledil aplavz, ampak popolna tišina in nekaterim so se orosile  oči. Čez nekaj trenutkov je igralec prekinil tišino: »Dame in gospodje,« je dejal »Najbrž ste vsi spoznali, kaj se je zgodilo pri recitiranju, jaz poznam besedilo psalma, duhovnik pa pozna Pastirja. Iz našega življenja, iz naših besed se pozna ali poznamo samo besedilo Svetega pisma ali poznamo tudi Boga

 

Kje si Gospod

Župnik nekega mesta se je povzpel na vrh šilastega zvonika, da bi bil bližje Bogu. Župljanom je želel posredovati  božjo besedo, kakor je nekoč Mojzes posredoval Božje zapovedi. Potem je nekega dne res slišal, da mu je Bog spregovoril. Duhovnik je na ves glas zavpil: »Kje si Gospod. Ne slišim razločno tvojega glasu.« In Bog je odgovoril: »Jaz sem tu srdi svojega ljudstva. In kje si ti? Bog je med ljudmi. Posluša njihove prošnje in vidi njihovo stisko. Saj je ob prvem srečanju rekel Mojzesu »Dobro sem videl stisko svojega ljudstva…da poznam njegove bolečine…« V molitvi nas Bog vodi k ljudem.

SVETI NA SLOVENSKEM

Andrej  Majcen

(1904 – 1999)

Po milosti božji sem to kar sem

Majcnova naravnanost k življenju je ljudem blažila strah pred smrtjo in jim približevala prihodnost, to je nebesa. Kako presenetljivo sodobno zvenijo Majcnove besede še danes: Kjer ni vere, ni poštenosti, tam tudi ni pravega napredka. To je povsod in tudi na Kitajskem. Zato pa ni edina rešitev v tem, da Kitajcem pomoremo s kanoni in drugim orožjem ampak zgolj v tem, da Kitajce organiziramo in vzgojimo v pošten narod po Kristusovih načelih. To je velika naloga nas misijonarjev. Ljubezen do nji9hovih duš in še ljubezen do njihove časne blaginje nas priganja, da se ne bojimo trpljenja in poniževanj.« Vse je gledal z očmi večnosti. Tako je sprejemal tudi kritiko in zasmehovanje.

Ob stoletnici rojstva Andreja Majcna so na Rakovniku pripravili veliko pregledno razstavo o življenju misijonarja. 5.novenbra je bil v Rimu izdan dokument, da se lahko začne postopek za beatifikacijo. Za postulatorja je bil imenovan g. Tone Ciglar. Vietnamci so še vedno želeli, da bi se Andrej Majcen vrnil v njihovo deželo. To ni bilo več mogoče. Za svetništvo je dozorel tu, kjer se je začelo. Pokopan je med svojimi sobrati salezijanci na ljubljanskih Žalah.

»Otroci za otroke«

Otroci so prijeli adventni koledar. Upam, da vsak večer preberete eno zgodbo o Mihu Drevenšku. V zgodbi je razložena tudi pomen adventne akcije. V knjižici je tudi »misijonski šparovček« v katerega otroci polagajo darove, ki so se jim odpovedali. Hranilnike z darovi bomo zbrali  na dan sv. Treh kraljev pri sv. maši. Ti darovi so namenjeni izključno za potrebe otrok. Lani so bili namenjeni v državi Niger in Gvineja Bissau.

TKA – koledovanje

Koledovanje je odlična priložnost za misijonsko animacijo otrok. Otroci razglašajo veselo novico, da se je rodil Odrešenik sveta. Prinašajo veselje, ki ga današnji svet tako potrebuje. Ti darovi so namenjeni slovenskim misijonarjem in njihovim projektom po svetu. V akcijo se bodo podali po 26.12. z geslom »Naše veselje za srečo drugih«  V to akcijo vabim veroučence in mlade od 6 razreda naprej. S svojo pomočjo boste odpirali srca žalostnim, trpečim, odpirali šole, bolnice…Hvala!

Voščilo župnika

Jezus je prinesel na svet luč in z njo toplino. Želim vam, da bi jo v prihajajočih božično novoletnih praznikih začutili v svojem srcu in jo z besedo in dejanji posredovali tistim, ki je nimajo in jo ne poznajo. Želim vam blagoslovljene praznike.

                                                        vaš župnik

Betlehemska luč – prinesejo skavti na 4 ad. nedeljo.

Sveti večer

Praznik Jezusovega rojstva je najbolj priljubljen praznik. Prav je da se na sveti večer zbere vsa družina, da skupaj praznujejo ta sveti večer. Jaslice so že postavljene. Družina se zbere k blagoslovu in molitvi, doma in gospodarskega poslopja. Uporabljamo luč, kadilo, blagoslovljeno vodo, molek in križ. V molitvi in petju obidemo vse prostore in se Bogu zahvaljujemo in ga prosimo za blagoslov. Ob jaslicah zaključimo skupno molitev. Družina si pripravi tudi večerjo, ki pa je bolj v veselju, pogovoru in srečevanju… Nikakor pa ne načenjajmo kakšnih vznemirljivih tem, prisluhnimo tudi kakšni lepi božični glasbi. Vse naj bo usmerjeno v Prihajajočega. Sv. maša bodo ob 20 uri, ob polnoči, ob 8 uri zjutraj ne bo sv. maše, in ob 10 uri dopoldne. Vabljeni.

 

God sv. Štefana – maša bo ob 8 in ob 10 uri, blagoslov soli in vode.  Ponekod tudi blagoslov konj. Ta dan je tudi državni praznik – dan samostojnosti – zastave izobesimo!

 

Na nedeljo sv. Štefana bo božični koncert ob 17 uri. Pridi!!

 

Godovi in mašni nameni 20.12. – 26.12. 2021

pon. Dominik…….za + Helena Gruden, 30 dan, ob 17 uri

tor.   Peter…………za + Martin Golobič, 7 dan, ob 18 uri

sre. Frančišek……za + Alojz Juvančič, 7 dan, ob 18 uri

čet.    Janez………..za + Slavko Lamovšek, 7 dan, ob 18 uri

pet.    Adam………..za + Stane Šimc, obl. ob 20 uri

sob. polnočnica…….za žive in mrtve farane

                                  ob 8 uri na bo sv. maše

                                  ob 10 uri za + Antonija, Janez Skubic

ned.  Štefan………..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                  ob 10 uri za ++ starše in Alojzij Tomažič

Z Marijo potujemo v tem tednu  – jutri 7 in 8 razred; v tor. 9razred, mladinci in skavti; v sredo pevci, Karitas in zakonska skupina, v četrtek ŽPS in molitvena skupina. Lepo vabljeni k sodelovanju

Blagoslovljeno vodo dobite v avli, kadilo, vizitke, koledarje, oglje in še kaj pa v kiosku

Prijavite otroke za krst!

Na razpolago je več številk tednika Družine za božič.