Vabilo k spoštovanju ukrepov za preprečevanje epidemije v božičnem in novoletnem času

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) vabi vse duhovnike, redovnice in redovnike ter vernike, da spoštujejo vladne ukrepe za omejitve širjenja bolezni COVID-19 ter priporočila zdravstvene stroke in NIJZ. Ob tem poudarjamo, da je pri izvajanju bogoslužnih obredov potrebno izpolnjevati naslednje pogoje:

1.     Odgovorna oseba župnije (župnik/župnijski upravitelj) mora na vidnem mestu obesiti obvestilo o obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT.

2.     Odgovorna oseba (župnik oz. od njega pooblaščena oseba npr. mežnar, ministrant, član ŽPS) pri vhodnih vratih v cerkev preverja, ali verniki izpolnjujejo pogoje PCT (potrebno je skenirati QR kodo in preveriti istovetnost osebe z osebnim dokumentom).

3.     Vsi udeleženci starejši od 12 let morajo izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Učenci in dijaki, ki opravijo testiranje s testi HAG za samotestiranje za potrebe svoje udeležbe v izobraževanju (npr. osnovne in srednje šole), se šteje, da za udeležbo pri sveti maši izpolnjujejo pogoj PCT.

4.     Duhovniki in druge osebe, ki izvajajo versko dejavnost (npr. mežnarji, zborovodje, organisti, voditelji molitve, ministranti) morajo izpolnjevati pogoj PCT, pri čemer zanje zadošča tudi samotestiranje s hitrim HAG testom (tedaj morajo o tem voditi evidenco in test izvajati na najmanj 48 ur oz. pred začetkom opravljanja svojega dela).

5.     Zagotavljati je potrebno minimalni možni stik med udeleženci. Pri verskih obredih v cerkvah in na prostem mora biti razdalja med udeleženci najmanj 1,5 metra (razen med osebami iz skupnega gospodinjstva). Obvezna je uporaba ustrezne maske (kirurške ali FFP2). Maske iz blaga ne zadoščajo.

6.     Obvezno je redno prezračevanje/ventiliranje prostorov (npr. odprta okna), v katerih se izvajajo verski obredi.

7.     Obvezno je razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz cerkva.

Vse vernike vabimo, da okrepijo molitev za zdravje, za bolnike in zdravstvene delavce v času epidemije COVID-19 (https://katoliska-cerkev.si/vabilo-k-molitvi-v-casu-epidemije-covid-19). Prav tako naj se vsi duhovniki in verniki čim prej cepijo ter tako zaščitijo svoje zdravje in zdravje svojih bližnjih.

Krajevni škofje bodo duhovnikom in vernikom lahko posredovali še dodatna navodila.

 

Dr. Tadej Strehovec
Generalni tajnik SŠK

Več informacij:
Razlaga vladnega Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 z dne 11. 11. 2021

Novice, navodila in gradiva o bolezni COVID-19

 

Vir: https://katoliska-cerkev.si/vabilo-k-spostovanju-ukrepov-za-preprecevanje-epidemije-v-bozicnem-in-novoletnem-casu, 22.12.2021