Oznanila župnije Škofljica, 2.1.2022

 

 

 

JASLICE V CERKVI  NA  ŠKOFLJICI  2021

 

 

Polnoč je. In Božič je tu. Novorojeno božje dete je tu. Čakali smo ga. In se pripravljali nanj. Zdaj so tu jaslice. Tu spredaj. Da jih lahko vsak vidi.

Najvišje je angel, ki je rekel pastirjem: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Kristus Gospod.«

Angeli so glasniki in prihajajo iz nebes. V angele kristjani verujemo. To vero vsako nedeljo izpovedujemo: Verujem v enega Boga…vseh vidnih in nevidnih stvari. Že od otroških let se radi priporočamo svojemu angelu varuhu. Angel varuh skrbi za to, kar je svetega v človeku, kar je najlepšega v človeku in kar je čistega v človeku. Nam pomaga, da ne bi umazali duše. Nam pomaga, da delamo dobro in se varujemo, da bi delali slabo. Nam daje dobre nasvete. Nas tolaži. Nas varuje pred nevarnostmi.

Pastirji so postavljeni malo nižje. Prenočujejo na prostem. Pazijo na čredo.. Noč je in oni so budni. Gospodov angel je stopil k njim in Gospodova slava jih je obsijala, beremo v Svetem pismu. Ker so bili budni, so slišali Gospodovega angela. Pastirji predstavljajo uboge. Predstavljajo preproste ljudi. Zato se je Jezus lahko naselil med njimi. Ker Bog ne gleda na zunanjost, ampak v srce. Smo tudi mi ubogi, preprosti in majhni kot pastirji, ki so hitro odšli tja in našli Marijo, Jožefa in dete? Bomo tudi mi prišli čisto blizu jaslic. Se bomo zazrli v božje Dete prav od blizu.

Sveta družina  je čisto spodaj. Na zemlji. Saj se je Bog sklonil iz nebes na Zemljo. K nam. K meni in k tebi. Nebo se je približalo zemlji. V tej božični noči to čutimo. Čutimo, da smo mi to ljudstvo, ki smo hodili v temi. Da smo mi to ljudstvo, ki je zagledalo veliko luč. In da je prav nad nami zasvetila luč.

Sveta družina: Jezus, ki je položen v jasli, Marija, ki je vse besede ohranila in jih premišljevala v svojem srcu in sveti Jožef, tik ob Jezusu in blizu Mariji. Mož, ki se ne prestraši, se ne skrije, mož, ki je zvest in ne pobegne. Je potrpežljiv in poskrbi za varnost svete družine.

Sveti Jožef  je v Svetem pismu omenjen štirinajstkrat in prav nikoli niso zapisane njegove besede, ki jih je izrekel Jezusu, Mariji, sosedom, sorodnikom, prijateljem…

So pa zapisana njegova dejanja, njegova življenjska drža. Kaj beremo o njem v Svetem pismu? Da je bil pravičen. Bil je tudi človek tišine. Znal je molčati, znal je premišljevati in znal je razločevati. In takšni bi morali biti mi, takšni bi motali biti vsi ljudje: pravični!. Znati bi morali molčati, kadar je treba molčati. Znati bi morali dobro premisliti, preden kaj storimo in prositi Boga pri odločanju, pri razločevanju med dobrim in slabim.

                                                              /nadaljuje se prihodnjič/

Skrbi so kot megla

 

Gosto meglo, ki prekriva sedem mestnih ulic do višine tridesetih metrov, bi dali v manj kot kozarec vode. Tako lahko primerjamo s številnimi stvarmi, ki nas skrbijo v življenju. Če bi lahko gledali v prihodnost in bi videli stvari v pravi luči, nas ne bi zaslepile s svojo velikostjo, ampak bi jih videli v pravi razsežnosti. Če bi jim dali pravo mero, bi jih najbrž lahko spravili v navaden kozarec za vodo.

 SVETI NA SLOVENSKEM

Anton Strle /1915 – 2003/

»Povsod Boga«

V šolskem letu1930/1931 je bil sprejet v Zavod sv. Stanislava v Šentvidu. V letu 1932 mu je umrla mati. Potem si je pomagal z inštrukcijami. V šesti gimnaziji se je pridružil Katoliški akciji in ta je v njem izoblikovala kleni značaj tudi za poznejše življenje. Za slovenski jezik sta mu privzgojila ljubezen – profesorja Breznik in Šolar. Pisal je tudi pesmi in jih objavljal v dijaškem listu Jutranja zarja. V gimnaziji je bil ves čas odličen dijak. V tem času je dozorel tudi njegov duhovniški poklic. Leta 1936 je brez oklevanja vstopil v bogoslovno semenišče v Ljubljani.

Njegovi dnevniški zapiski razodevajo, da si je že prvo leto v bogoslovju določil natančen dnevni red in si prizadeval kar najbolje izkoristiti svoj čas. Teh načel se je potem držal vse življenje, do smrti.

Pri študiju je bil nad vse vesten, tudi pri tistih predmetih, ki mu niso bili pri srcu. Posebno pozornost pa je namenil tudi jezikom. Knjige duhovnih pisateljev je vedno bral v originalnem jeziku – in to kar v desetih jezikih. Njegovo duhovno rast razodeva njegov osebni dnevnik, zlasti zapiski z letnih duhovnih vaj. Iz njih razberemo, da je v središče svojega duhovnega življenja postavil evharistijo. Šel je v zavodsko kapelo – bral Sveto pismo, Hojo za Kristusom, veliko je premišljeval in pogosto molil sv. križev pot.

                                                               / se nadaljuje/

NCNG  – Ob koncu sveta ne bomo sojeni le o ljubezni, ampak tudi z ljubeznijo. To je za nas resen opomin in tudi velika tolažba.

 + Lojze Juvančič – so darovali za cerkev in svete maše: žena Stanka, hči Irena z družino, hči Suzana z družino, Robert Zaman z družino, Pavel in Ivica Repar  in Darinka Lenič. Hvala.

+ Slavko Lamovšek – darovali so: – družina Perovšek, družina Špolar. Hvala.

+ Pavla Repar – darovali so: Gromovi, Boštjan Repar z družino, Jeršin Vera in Marjan, družina Boštjančič, Strgarjevi, Franc Bedenčič z družino, Damjan Štrukelj z družino, Viktor Kovačič z družino in Joža Repar z družino. Hvala.

Molitev čistilk in čistilcev

Gospod, ko z metlo in drugimi pripomočki za čiščenje vstopam v cerkev, se ti zahvaljujem, da smem sodelovati pri čiščenju našega skupnega doma, kjer se zbiramo in hranimo ob mizi evharistije in božje besede. Pomagaj mi majhna in nepomembna dela opraviti z veliko ljubezni in  potrpežljivostjo do vseh, ki pri tem sodelujemo. Odpri mi oči, da ne spregledam malenkosti in s svojim skritim in nepomembnim delom, ki ga opravljam z veseljem in odgovornostjo, vedno znova počastim tudi tebe. Amen.

Sodelovali so od 4.1. 2020 – 15.2. 2020: Tomažič Marija, Tomažič Peter, Tomažič Monika, Dolšina Jana, Novak Helena, Skobe Blaž in Urška, Bratkovič Joži, Hrovat Zvonka, Jan, Gutnik Tomaž in Maja, Hrovat Jože, Zvonka, Bratkovič Joži, Skobe Blaž in Urška, Joža Repar darovala za cvetje, Zlata Rupnik, Marija Repar, Jana Dolšina, Jasna Mihelčič, Barbara Gregorič, Papež Ida in Franc, Štajnar Ivanka, Slak Marija, Fani Gruden, Silva Rebolj, Marija Turk – Dolinar, Irena Gorišek. Hvala!

Prva sreda – ob 17.3o molimo za pravo človeško bratstvo

Ta večer je tudi tretji sveti večer. Molimo skupaj!

 

Zakonska skupina – 7.1. 2022 ob 20 uri – Ljubezen do domovine. Vabljeni zakonci.

 

Sv. Trije kralji – darovi  TKA in Adventne akcije, ob 18 uri

 

Verouk se začne v ponedeljek 3.1. 2022 – vsem veroučencem.

Godovi  in mašni nameni 3.1. – 9.1. 2022

pon. Jezusovo ime…za ++ starše in brate Zupančič, ob 18 uri

tor.   Elizabeta …….v zahvalo za zdravje, ob 7.3o zj.

sre. Milena……….za + Milan Lamovšek, obl. ob 18 uri

čet.   Gašper……….za + Martin Iskra, ob 9 uri

                 za + Milan in Roman Mikulčič, ob 18 uri

pet.    Rajko………..za ++ starše Rotar in brata Staneta, 18h

sob.    Erhard……….za duh. in red. pok. ob 7.30 zj.

                                   za + Ivanka, Ernest Markoč, ob 18 uri

ned. Jezusov krst…..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                  ob 10 uri za + Marija Goršič

Naročnine – Ognjišče 35€, Tednik Družina 130€, Mohorjeve knjige 51€, Misijonska obzorja 9€, Listi Prijatelj13,80€. Vse naročite v pisarni in plačate. Tisk zelo priporočam mladim družinam, ker tudi vzgaja.

Starši prijavite otroke za krst. Krščujemo posamezno.