Oznanila župnije Škofljica, 6.3.2022

 

Slovenska Karitas za postni čas

 

Post nas nagovarja k odpovedi in poglobitvi našega dnosa z Bogom ter sočutja z ljudmi v stiska. Slovenska Karitas je tudi za letošnji postni čas pripravila naslednja povabila:

-preventivno spodbudo 40 dni brez alkohola

-zbiranje sredstev za pomoč na območjih JV Evrope

-vabilo k poglobitvi postnega časa

– postna kocka za otroke

Preventiva – 40 dni brez alkohola

Tokratna postna spodbuda 40 dni brez alkohola se bo začela na pepelnično sredo, 2. marca in se zaključila na veliko soboto, 16. aprila 2022. Odpoved je namenjena predvsem izrazu solidarnosti in sočutja z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola v družinah, v prometu in zdravju. Letos spodbuda nosi podnaslov »Smej se!«. Vsak izmed nas je povabljen, da namesto alkohola in drugih drog izbere čas za smeh. Želimo si, da bi se znali veseliti brez alkohola v domačem družinskem okolju. Otroci bodo domov prinesli solzice, ki naj bodo spodbuda – 40 dni brez alkohola.

V soboto 5.3. bo romanje k Mariji Pomagaj – ob 10 uri bo sv. maša

za vse tiste, ki tako ali drugače trpijo od različnih odvisnosti. Mariji bomo izročili prošnje in zahvale. Mašo bo vodil opat iz Stične. Prenos maše bo tudi na TV Golica.

Dobrodelna pomoč JV Evropi

Z akcijo ne pozabimo  škofijske Karitas namenjamo pomoč ljudem v stiski v JV Evropi /BiH, Srbija, Makedonija in Albanija/. Zaradi pandemije so mnogi v teh deželah izgubili  delo, mnogim so se zmanjšali dohodki, kar je še dodatno breme v že tako revnih območjih. Zato so se mnoge družine znašle v hudi stiski, tudi starejši z nizkimi pokojninami.

Vedno več prošenj je za hrano. Podpiramo ljudske kuhinje s paketi hrane, šolskimi potrebščinami in raznimi pripomočki za starejše in invalide. Ne pozabimo…

Poglobimo postni čas

Vsaka župnija je prejela tudi brošuro, s katero želi Slovenska Karitas obogatiti oblikovanje sv. maš v postnem času. Za en dan v tednu so pripravili tudi kratko razmišljanje, ki ga boste slišali vsako sredo, vsak dan pa prošnje. Razmišljanja so pripravili  mladi iz youngCaritas, s povabilom, da vsak dan naredimo eno dobro delo. P. Bogdan Rus pa je pripravil tudi križev pot za molitev ob petkih – aktualne teme današnje družbe, ki jih je prinesla epidemija. V brošuri je tudi postna molitev, ki ste jo prejeli preteklo nedeljo z Našim glasom.

Postna kocka – za otroke

Slovenska Karitas je pripravila tudi postno kocko za otroke, ki jih bo dnevno spodbujala k dobrim delom do sebe, bližnjih narave, ljudi v stiski, živali in v odnosu do Boga. Nam so poslali samo vzorčni  izvod kocke. Tisti, ki imate naročeno Mavrico, ste jo dobili z revijo. Potrebno jo je samo sestaviti. Na voljo je tudi  v elektronski obliki na www.karitas.si/post.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%Vsaka družina, kjer so dobri otroci in kjer sta dobra oče in mati je sveta družina. (Karel Mauser)

BOŽJI SLUŽABNIKI  NA  SLOVENSKEM

  1. Aleksij Benigar, OFM/1893 – 1988/

»Glej prihajam, da izvršim, o Bog tvojo voljo.«

Po prevzemu oblasti s komunisti začeli sistematično prevzemati izobraževalne in vzgojne ustanove ter bolnice. 5. maja 1950 so z vojsko zasedli tudi samostan v Hankowu, kjer je bil tudi p. misijonar Aleksij. Pritiski na katoliško cerkev so bili vedno hujši in celo to so zahteveli naj bi se Cerkev ločila od Vatikana v neodvisno kitajsko nacionalno Cerkev. To so podprli celo nekateri katoličani, formalno je bila ta cerkev ustanovljena leta 1953. Leta 1952 so p. Aleksija za nekaj časa zaprli, a o tem ni pater nikoli govoril, kako in kaj je doživljal v zaporu. Vse misijonarje so tudi začeli blatiti v javnih medijih in začeli so misijonarje tudi zasliševati in zahodne izgnali iz Kitajske. Tako je moral leta 1952 tudi sam zapustiti Kitajsko čeprav je užival velik ugled v najširših krogih. Zapustil je Ljudsko republiko Kitajsko. Nastanil se je v frančiškanskem samostanu sv. Antona Padovanskega v Rimu, kjer je ostal do svoje smrti. V letu 1956 je dobil dovoljenje za obisk domovine. Ob tej priliki je tajno obiskal kardinala Stepinca v Krasiću kjer je bil v župnišču v hišnem priporu.

Delovanje v Rimu

Še vedno je nosil željo v srcu, da bi se vrnil na Kitajsko, a to mu niso dovolile kitajske oblasti.  Začel pa je tudi veliko delo v Rimu. Postal je duhovni voditelj frančiškanov, spovednik pi sv. Antonu, spovednik v Lateranu, ter tudi priljubljen voditelj duhovnih vaj. Od leta 1954 do leta 1971 je vodil kar 58 osemdnevnih duhovnih vaj. Bil je izjemen duhovni in teološki pisatelj.. Brez težav so izpeljali razglasitev za blaženega Stepinca, mnoge stvari pa s ostale v rokopisih, še posebej razlage evangelijev. Lep potopis je napisal tudi o Sveti deželi.

V velikem delu in vedno pripravljen je prišla sestra smrt na praznik Vseh svetih 1. novembra 1988. Odpovedalo mu je srce, duša je šla uživat večno blaženost. Po maši, ki je bila v samostanu frančiškanov so njegovo truplo 4. novembra prepeljali v Zagreb in 7 . novembra je bil pogreb na pokopališču Mirogoj. V osmrtnici je bilo zapisano: bil je blag, skromen, prijazen, vdan molitvi…

NCNG  + Janez Kadunc

Sveti Pavel pričuje: »Vse stvarstvo željno pričakuje, da se bo iz suženjstva pokvarjenosti rešilo v svobodo poveličanih božjih otrok«. Dar posredoval Alojzij Goršič z družino. Bog plačaj.

3 seja ŽPS – 10.3. 2022

Na seji se bomo najprej zaustavili ob sv. Jožefu, ki se je spoprijel v življenju z preizkušnjami in je ostal zvest Božjemu klicu. Kakšen čudovit zgled je tudi Jožef današnjim očetom. Oče na postaneš samo zato, ker imaš otroka, ampak ker odgovorno prevzameš skrb zanj. Duhovno očetovstvo – Jožef se je vedno zavedal, da ta otrok ni njegov, ampak je bil samo zaupan njegovi skrbi. Postavili si bomo tudi vprašanje postnega časa, kako ga preživeti v družini, župniji. Kako bomo molili križev pot v postnem času. Vse člane lepo prosim, doma preberite 4,5 in 6 temo, za lažje sodelovanje na seji. Vabljeni.

Srečanje odraslih skavtov 12.3. 2022

»Nima smisla, da si le ovca v svoji čredi, da potrebuješ druge, da lahko greš naprej. Če si odločen, da boš storil vse, kar je v tvoji moči, je življenje tvoje in sam vodi svoj kanu.« /BiPi/ Želim vam dobrodošlico.

Križev pot – 13.3. na Gumnišču ob 18 uri. Pridi!

 

Godovi in mašni nameni 7.3. – 13.3. 2022

pon. Felicita……..za + Tatjana Bedič, obl. ob 18 uri

tor.   Janez………za + Peter Kvaternik, ob 7.3o zj.

sre. Francka…….za + Marjan Vindišar, 30 dan, ob 18 uri

                              za ++ Jurmanove na Gum, ob 19 uri

čet.  40. muč………za + Ivanka in Karel Skubic, ob 18 uri

pet.   Benedikt……za + Anton Bratkovič, 30 dan, ob 18 uri

sob.  Justina………za ++ starše Zupančič, ob 18 uri

ned.  2 postna……..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                               ob 10 uri za + Jožef Hrovat

V našem glasu boste prejeli kartico z naslovom Smej se! To je spodbuda in znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola. Lahko jo tudi komu posredujete. Naj se dobro širi. Vsak nasmeh šteje!

 

Papeževa nedelja 13.3.2022 – spomnili se bomo papeža Frančiška, ki pogumno in ljubeznivo vodi Cerkev.