Oznanila župnije Škofljica, 13.3.2022

 

POGLEJ  PROTI  NEBU 

 

Ljudje imamo čudovit dar: imamo oči, da lahko vidimo. Naš pogled je pogosto usmerjen v različne stvari – proti zemlji, v različne zaslone in velikokrat vidimo le zunanjost. Božja beseda pa nas vabi, da usmerimo svoj pogled v globino, v bistvo stvari, kar je trajno in osrečujoče.

Bog je rekel Abrahamu: »Poglej proti nebu!« Abram ni bil astronom in ni proučeval neba, temveč je poslušal Boga. Nebo je samo znamenje, prostor za Boga. Abram je gledal v nebo – se pravi poslušal je Boga in se ravnal po njegovi besedi. Gledal je v nebo ko mu je Bog rekel: Pojdi iz svoje dežele, ko je pogostil tri može pri hrastu, ko je prosil za grešno Sodomo in Gomoro, ko je šel s sinom Izakom na goro, da bo daroval edinca, ko se mu je dopolnilo število zemeljskih let. Njegov pogled se ni ustavil pri videzu, pri stvareh, temveč je videl tudi tisto kar se ne da videti s telesnimi očmi, videl je božje delo, videl je Boga, zato je veroval in živel po veri.

In kam je uprt naš pogled?  Gledamo Jezusa? Pogledi treh Jezusovih učencev so bili uprti vanj. Bili so na gori in Jezus se jim

je razodel v vsem svojem veličastvu. Morda so naše oči bolj obrnjene v zemljo, v lupino, v minljive stvari?

Bog tudi nam pravi: »Poglej proti nebu!« Proti nebu gledamo takrat, ko beremo sv. Pismo. Proti nebu gledamo takrat ko se povezujemo v molitvi z Bogom. Proti nebu gledamo takrat, ko spoznavamo življenje svetnikov in se trudimo hoditi po njihovi poti. Proti nebu gledamo takrat, ko si prizadevamo za ljubezen, mir, sožitje, spoštovanje. Starši gledajo proti nebu takrat, ko se z ljubeznijo darujejo za svoje otroke, skavti gledajo proti nebu takrat, ko se trudijo izpolnjevati skavtske zakone, ko gradijo pravičnejši svet, ko se odpirajo tudi navzven. Mladi gledajo proti nebu, ko iskreno iščejo svojo pot v življenje, da bi obogatili bližnjega in hodijo po ozki in strmi poti. Bolni in ostareli gledajo proti nebu, ko sprejemajo svoj križ in zaupajo v Njega, ki je njihov križ že vzel na svoje rame.

Papežev pogled  – obletnica izvolitve (13.3. 2013)

Kot papež nas Frančišek preseneča s svojo skromnostjo, z besedami, s svojimi držami in z vodenjem vesoljne Cerkve. Vse kar dela, dela zato, ker je njegov pogled usmerjen v nebo. Mnogi ga ne razumejo zato ga tudi mnogi kritizirajo. Papež govori o Kristusu, ki je prišel rešit in osvobajat ljudi, govori o Cerkvi, ki se mora odpreti ljudem, saj je k njim poslana, po sinodi, ki jo obhajamo nas kliče naj hodimo skupaj, naj drug drugega poslušamo, naj stvari razločujemo, kaj je dobro ali hudo.

Papež Frančišek glada proti nebu, z očmi vere, gleda Jezusa in nam govori, da je Jezus, čeprav je šel v nebo, še vedno med nami. Od tu izhaja naša moč in naše veselje. Papež nas vabi, da mu sledimo.

Končni domet našega pogleda je apostol Pavel izrazil z besedami: »Naša domovina pa je v nebesih, od koder tudi pričakujemo Odrešenika, Gospoda Jezusa Kristusa.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Našim krščanskim družinam manjkata predvsem  dve stvari, ki pa sta med seboj tesno povezani: pogovor med zakoncema in pogovor z Bogom.   (Vital Vider)

BOŽJI SLUŽABNIKI  NA  SLOVENSKEM

  1. Aleksij Benigar, OFM/1893 – 1988/

»Glej prihajam, da izvršim, o Bog tvojo voljo.«

Duhovna podoba

Pobudo za postopek beatifikacije je dala hrvaška frančiškanska provinca s sedežem v Zagrebu. Postopek pa se mora začeti tam kjer je Božji služabnik umrl. Torej se mora začeti v Rimu. Postopek se je začel 14. julija 1985.

Na duhovnih vajah leta 1920 je v svoj dnevnik zapisal: »Jezus Kristus je resnično moj Gospod, je predmet mojih teženj in mojih misli, je vsa moja ljubezen. Maša je bila njegovo najpomembnejše opravilo dneva. Pred važnim delom je vedno nekaj časa klečal pred Najsvetejšim, saj je bil Kristus središče njegovega življenja.

Po značaju je bil p. Aleksij zelo razburljiv. Večkrat je v svoje duhovne zapiske zapisal, da želi to svojo značajsko  pomanjkljivost odpraviti. Sobratje so ga opisovali kot zelo blagega, odprtega in iskrenega človeka.

Kaj je ta globoka vera do Kristusa pomenila p. Aleksiju, najbolje kaže zapis, ki so ga našli v njegovem duhovnem dnevniku: »Moja življenjska  naloga kot frančiškana je v sebi  udejanjati  Kristusovo uboštvo, ki je sam sebe izničil in prikazati njegovo zemeljsko bivanje. To je bil njegov življenjski ideal.

  1. Aleksij se je vedno trdno držal načela, da bo v vsem vedno izpolnjeval Božjo voljo, ki se razodeva tudi v odločitvah predstojnikov, s predanostjo iščite Boga in njegovo sveto voljo. Svoji sestri in svojemu bratu je ob Veliki noči zapisal v voščila: »Naj bo Kristusovo vstajenje v srcih vse naše družine. Velika noč v veri našega otroštva ali sedaj našega globokega prepričanja. Velika noč v tistem upanju v Boga, ki nas dela vsemogočne. Začnimo živeti samo za Boga. Ta ideja in ta cilj nas druži in združuje. Naj nas ne motijo zgledi drugih. Mi bomo odgovarjali sami zase.

Kot še nekateri veliki svetniki iz reda manjših bratov je tudi p. Aleksij svojo duhovno rast v svetništvo utemeljil na načelih Kristusovega »izničenja« iz ljubezni, na prvenstvu volje, ljubezni nad znanjem, med akcijo in kontemplacijo in med apostolatom in molitvijo.

Pomoč trpečim v Ukrajini

Vojaški spopadi v Ukrajini bodo imeli zalo hude posledice za prebivalce. Mnogo ljudi bo ostalo brez osnovnih življenjskih potrebščin. Potrebujejo našo solidarnost. Zbrana sredstva bomo posredovali Karitasu v Ukrajino. Slovenska Karitas je pred dnevi začela akcijo  – pomoč trpečim v Ukrajini. Hrana in higienski pripomočki  se bodo zbirali  v označenih vozičkih po trgovskih centrih. To akcijo vodi Mercator po vsej Sloveniji. Kje so te trgovine najdete na www.karitas.si . Lahko pa zbere tudi župnijska Karitas in zbrane artikle dostavi na www.karitas.si/zbiranje – hrane za prizadete v Ukrajini. Skupaj bodimo blizu in v oporo ljudem v Ukrajini, ki so se znašli v tej hudi stiski. Srčna hvala za vaš prispevek

 

Teden družine 2022 – od 19.3. -25.3. 2022

Zoom večeri za družino. Vsak večer se dobimo na spletu. Vsak večer ob 20.oo – 20.2o. Pesem – predvajanje himne, kratek pozdrav in napoved teme, pričevanje ene družine, desetka rožnega venca, škof moli naprej, zaključna pesem in blagoslov škofa. Pridružite se nam na https://youtu.be/Ua8v-a9h640 ali https://www.facebook.com/skofovskakoncerenca/

Godovi in mašni nameni 14.3. – 20.3. 2022

pon. Matilda……za + Stane Narobe, obl. ob 18 uri

tor.   Klemen……v čast MB za srečno vožnjo, ob 7.3o zj.

sre. Herbert…….za sodelavce doma, ob 15.3o

                              za + Milan Mikulčič, ob 18 uri

čet.   Patrik………za + Jožef Gradišar, ob 18 uri

                              za ++ Lešnjak, Gum. ob 19 uri

pet.   Ciril………za + Jožef, ++ starše Anžič, ob 18h

sob.   Jožef………za + Jožefa, Gabrijela Krnelj, ob 9h

                v čast sv. Jožefu za varstvo družin, ob 18 uri

ned.   3 postna…..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                              ob 10 uri za + Jožef, Angela Kolovič

Kristjani poznamo življenjsko pravilo MOLI IN DELAJ! To je naša pot, naša pomoč, s katero spustimo Boga v svoje življenje in se ga dotaknemo tam, kjer nam iz dneva v dan prihaja naproti. Zato vas vabimo, da se pridružite molitvi ROŽNEGA VENCA ZA SLOVENIJO IN UKRAJINO. Vabljeni vsi, ki ste pripravljeni bolj zavzeto moliti, da se v postnem času pred nedeljsko sv. mašo priključite  molitvi  za mir v naši domovini, za Ukrajino, njene voditelje, Evropo in njene voditelje, tudi Rusijo in njene voditelje ter celoten svet, kot so to naredili že v mnogih slovenskih župnijah.

Glavno bistvo vseh Marijinih sporočil je molitev. Z molitvijo se začne in utrjuje vera. Je najmočnejša duhovna povezava z Bogom in je naše najmočnejše orožje. Ko molimo za našo domovino, za naše voditelje, za mir, za Evropo, za Ukrajino, pa tudi za Rusijo in njene voditelje, gradimo Božje Kraljestvo. Zato je pomembno, da s čistim, ponižnim in iskrenim srcem ostanemo trdno zasidrani v veri, da bo Marijino Brezmadežno Srce v tem duhovnem boju zagotovo zmagalo.

Molitev ima res moč. Kdor le more, je povabljen, da se nam pridruži pred sv. mašo kolikokrat bo pač lahko.

 

Križev pot bomo danes molili v podružnični cerkvina Gumnišču ob 18 uri. Križev pot bo pripravila komisija za oznanjevanje pri ŽPS. Lepo vabljeni k mollitvi križevega pota. Najprej vabim iz same soseske – iz Gorenjega Blata, iz Drenika iz Zaloga in tudi iz drugih delov župnije. Tudi mlade fante in dekleta vabim. Tudi vi obrnite svoj pogled k Odrešniku. Pogled na zemljo nam ne bo dal odrešenja. Prosimo za tako željni mir, za zmanjšanje virusnih obolenj, pa še vsak lahko doda svojo prošnjo in željo. Bomo slišali klic postnega časa?

 

Na četrto postno nedeljo bomo poromali na Križno goro pri Starem trgu pri Ložu. Križev pot se prične ob 14 uri pri prvi postaji križevega pota. Na vrh bomo šli peš. Molivci lepo vabljeni.

 

Ministrantske vaje bodo tokrat v petek 18.3. ob 17 uri. Pridite vsi ministrantti.

 

Vabimo vas,da se pridružite molitvi za mir v Ukraj9ini in za Slovenijo pred volitvami in za dobre odnose men nami, za vse voditelje držav. Po Marijini obljubi bomo izprosili mir z molitvijo in dobrimi deli. Molimo vsako nedeljo pol ure pred sv. mašo. Molitev ima moč, tudi tvoja, pridi in se nam pridruži