Oznanila župnije Škofljica, 27.3.2022

 

KAKO OBHAJAMO SV. MAŠO?

 

Bog nam je pripravil praznik. Sam je že prisoten, ko pridemo. Ob tabernaklju vidiš rdečo lučko. Pozdravi ga s poklekom. Ob vstopu v cerkev se pokrižaj z blagoslovljeno vodo. /sedaj blagoslovljene vode ni – zaradi covida/ Misli na svoj krst. To so bila vrata skozi katerasi pravzaprav prišel k Jezusu in v Cerkev.

Besedno bogoslužje – pozvoni, zazveni glasba – in duhovnik ter ministranti pridejo k oltarju. Nosijo čisto posebno obleko, ker sedaj delajo božje stvari. Skupaj pozdravimo Boga s pesmijo

Duhovnik nas pozdravi v imenu Jezusa Kristusa in nas povabi h kesanju. Nato zmolimo kesanje – Vsemogočnemu Bogu…Morda ti še kaj leži v želodcu. Če ti je resnično žal, Bog reče: »Odpuščeno in pozabljeno!« Potem kličemo: Gospod usmili se. Podobno so včasih ljudje klicali  cesarju, ko se jim je bližal.

Sedaj pride na vrsto veselje – slava /pojemo ali molimo na glas vsi skupaj – naj bi jo recitirali v dveh zborih/. Že angeli so jo prepevali na Jaarskih poljanah, ko se je rodil božji Sin. Med njimi je izbruhnilo nepopisno veselje: Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem. Tako je v vsaki nedelji tudi del božiča. Poj kolikor glasno moreš!

Sedaj smemo sesti in napni ušesa. Nekaj nam bodo prebrali.

Brez strahu, berila iz Svetega pisma niso nikakršno uspavalno sredstvo. »Božja beseda je namreč živa in dejavna, ostrejša kakor vsak dvorezen meč« (Heb 4,12). Bog nam želi nekaj povedati, morda nas želi potolažiti, nas ljubeče potegniti za ušesa, nas opogumiti.

Nato se oznani evangelij. Jezus sam nam govori, aleluja! Zato vsi vstanemo. Dobro poslušaj! Predstavljaj si, da kot Zahej sediš na drevesu, oddaljen od Jezusa kakšne tri metre – on pa kliče: Pridi dol k meni!

Po evangeliju bo duhovnik ali diakon imel pridigo – nagovor. Razložil naj bi nam Božje besede. Če kljub temu nič ne razumeš, se po bogoslužju oglasi pri njem in ga prosi, da ti še enkrat razloži. Pravico imaš do tega, da resnično razumeš

Veroizpoved, ki je na vrsti po pridigi, je nekaj za pogumne in zveste ljudi. Rečemo: Res je tako. To verujemo in za tem stojimo. Vera nas združuje z vsemi kristjani po svetu.

Sedaj lahko naredimo nekaj za druge: Skupaj z drugimi iz vsega srca moli prošnje. V tišini lahko Bogu izrečeš tudi kakšno svojo prošnjo za tvoje prijatelje. Bog te bo slišal.

Evharistično bogoslužje

Ko se duhovnik napoti k oltarju, se začne drugi del svete maše. To je darovanje. Bog se nam podarja. Mi pa podarjamo sebe Bogu. K oltarju prinašamo darove kruha in vina. S temi darovi prinašamo tudi sebe, našo dobro voljo, naše sanje, naše skrbi…«Gospod vzemi vse to iz tega naredi najboljše!« Sedaj vstanemo. Kajti sv. maša se približuje svojemu vrhuncu. Začne se evharistična molitev pri kateri pojemo »Svet, svet, svet…« Pred 2700 leti se je prerok Izaija ozrl v nebo: videl je Boga in njegove angele. Slišal je peti to pesem – nepopisno lepo! Z angeli in vsemi svetniki  tudi mi pojemo: Svet, svet, svet..« IN če je babica že v nebesih, seveda tudi ona poje z nami.

Nebesa in zemlja sta prisotna, ko se zgodi spremenjenje. Iz kruha in vina nastaneta Kristusovo telo in Kristusova kri. Križani in vstali Gospod je navzoč. Med tem, ko se to dogaja, pokleknemo /pri nas stojimo/, polni spoštovanja, ministrant pozvoni, vse utihne in duhovnik izreče v imenu Jezusa posvetilne besede- To je moje telo, to je moja kri. Sam božji Sin prihaja na oltar. Naj bodo naše misli usmerjene v ponižno strmenje pred tem čudežem. Molimo v tihoti – Jezus tebi živim, Jezus tebi umrjem…

 

BOŽJI SLUŽABNIKI  NA  SLOVENSKEM

Jakob Ukmar (1878 – 1971)

Apostol sožitja

 

Jakob Ukmar je promoviran za doktorja teologije 24. maja 1917 na Dunaju. Škof Karlin ga je imenoval za izpraševalca pri župnijskih izpitih, kar je opravljal do leta 1941. Po prvi svetovni vojni je del našega ozemlja padlo pod Italijansko oblast – obe škofiji Trst in Gorica, dekanija Idrija, Vipava in Postojna. Začela se je italijanizacija. Žal se je v ta proces vključil tudi del Cerkve. Nacionalisti so iz Trsta pognali škofa Karlina, k odstopu so prisilili tudi škofa Sedeja v Gorici in še dva škofa sta morala zapustiti svoja mesta Bartolomasi in Fogar, za to idejo so ustanovili tudi reško škofijo, kateri je bila priključena tudi dekanija Trnovo – Ilirska Bistrica. Nasilje se je stopnjevalo, ko je oblast prevzela fašistična stranka.

V tem času se je Ukmar naselil v škofijsko vilo v Škednju, kjer je ostal vse do svoje smrti. Tu je poučeval tržaške bogoslovce.. S prihodom Italijanov je bil Ukmar soočen z novo situacijo. Ob nastopu fašistov so slovenske duhovnike umikali s slovenskih župnij in nanje nastavljali Italijane. Ukmar je branil pravico slovenskih vernikov in tudi duhovnikov do uporabe materinščine v cerkvi. V številnih pozivih je Ukmar opozarjal na krivice, ki so se godile slovenskim vernikom in duhovnikom na tem ozemlju.                                                                                                              Na spomenico, ki so jo slovenski duhovniki pisali papežu Benediktu XV je papež odgovoril z javno obsodbo nasilja, ki so ga fašisti zagrešili na ozemlju tržaško – koprske škofije. Papež Pij XI  je vse spomenice preprosto ignoriral. Leta 1929 je bil sklenjen konkordat med svetim sedežem in državo Italijo in je fašistična stranka imela še večji vpliv na vsa dogajanja v državi. Ukmarja je še posebej bolelo, da je tudi osrednja oblast v Rimu odrekala verski pouk , pesem in bogoslužje v materinem jeziku. To je še posebej izrazil v zaključku šmarnic leta 1931, ko je govoril o sožitju med narodi. Ker je bil govor namenjen italijanskim vernikom je govoril v njihovem jeziku. Več o tem govoru pa v prihodnji številki Našega glasa.

Postno romanje mladih naše dekanije na Zaplaz 2.4. 2022

Mladi iz dekanije Grosuplje  bomo v soboto 2.4. romali na Zaplaz. Tam se bomo priporočil zavetniku slovenske mladine bl. Alojziju Grozdetu. Šli bomo z vlakom do Velike Loke od tam naprej peš. Uro in pol hoda. Vmes bo pogovor in molitev rožnega venca. V cerkvi bo sv. maša, kosilo – pica, odhod proti vlaku, ki se bo vračal ob 13.5o iz Velike Loke. Mladi zelo, zelo lepo vabljeni!!

Nekaj stvari 3 seje ŽPS

Diakon Imre nam je predstavil sv. Jožefa za zgled duhovnega očetovstva /duhovno očetovstvo se zrcali v darovanju samega sebe, prav v tem nam je danes sv. Jožef za zgled, zgled duhovnega očetovstva, to je pot, to je proces in takšne očete danes svet potrebuje. Tudi v naši župniji se trudimo, da bi mladim odpirali pot duhovnega očetovstva in zaupanja  – oratorij, mladinski pevski zbor, ministranti, mladinsko skupino, miklavževanje, veroučne skupine, karitativna dejavnost, veliko je še prostora, kjer bi lahko mladi razvijali svoje talente. Veliko pa je odvisno tudi od interesa posameznikov – sodelovanje med mladimi in starejšimi.

Križev pot – 4 postno nedeljo romamo na Križno goro. Vabljeni. Naslednjo nedeljo vodijo križev pot mladinci na Škofljici in zadnjo nedeljo bo na Gumnišču in pripravi liturgična komisija

Pomoč Ukrajini – diakon je pohvalil socialni čut Slovencev. Prosili bomo generalnega tajnika, da se nam pridruži na prihodnji seji9 – nam predstavi pomoč in potrebe Ukrajine in kaj lahko storimo.

Razne komisije pripravijo srečanja – za družine, za prireditve, za mladino. Oratorij letos bo v naši župniji 16.8. – 20.8.22.

Naslednja seja bo 7.4. 2022 ob 19.3o – po maši!

Prošnja – glede molitev pri maši

Zelo lepo je ko pred mašo ali med mašo molimo molitve. Cerkev nam večkrat daje priložnost, da izbiramo  zelo različne molitve – že pred sv. mašo, ko se zbiramo k sv. maši lahko na začetku izrazimo svoje prošnje in želje kaj bomo prosili Boga, Marijo ali svetnike – potrebe so zelo različne. Če je vedno vse enako rado pride do monotonosti, naveličanosti in nam misli hitro uidejo tudi drugam. Imamo knjižico v kateri so navedene molitve za vsak dan, lahko molimo tudi za sinodo, ki se dogaja po svetu, za družine ob letu družin, za mir… Po obhajilu toliko počakajmo, da vsi pridejo na svoja mesta in šele nato molimo molitev

Godovi in mašni nameni 28.3. – 3.4. 2022

pon. Proterij……za + Ana Škrjanc, ob 18 uri

tor.   Bertold……za ++ priporočene v molitev, ob 7.3o zj.

sre. Amadej……za + Marija Brglez, obl. ob 19 uri

čet.   Benjamin…..za ++ Zajc , Gumnišče, ob 19 uri

pet.   Tomaž……..za + Marija Goršič, ob 19 uri

sob.    Franc……..ob 7.3o za duh. in red. poklice

                             ob 19 uri za + Alojzij Švigelj

ned.   5 postna…..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                              ob 10 uri za + Anton Bratkovič – Skobetovi

Naj nam Nazaret da razumeti, kaj je družina, kaj je njeno občestvo ljubezni, njena sijoča lepota, posvečenost …pp. bl. Pavel VI.

Vabljeni na krajše popoldansko romanje na Križno goro pri Ložu. Odhod izpred cerkve bo ob 12.3o z osebnimi avtomobili. Maše ni na Križni gori.

V ptek me ne bo k bolnim bratom in sestram. Prišel bom v te4dnu pred veliko nočjo.

V soboto mladi – pevci, mladi veroučne skupine in skavti  vabljeni na dekanijsko romanje mladih naše dekanije. Priporočili se boste zavetniku mladih mučencu Alojziju Gorzdetu. To je postno romanje – priprava na veliko noč. Vlak bo odpeljal iz Škofljice ob 7uri in 55 minut. Hodili boste dobro uro in pol peš na Zaplaz. Srečali se boste z mladimi iz celotne dekanije. Vrnili se boste ob 14.4o na Škofljico. Naredite nekaj lepega za svojo dušo. Gremo skupaj!

Med tednom bo maša odslej ob 19 uri , razen ob pponedeljkih ko imamo srečanje za prvoobhajance, ostaja ob 18 uri. Vabljeni tudi starši prvoobhajancev.

Vabljeni k maši v postnem času. Si že bil med tednom pri sv. mašii v postnem času. Zdaj je čas milosti – pridruži se nam.