Oznanila župnije Škofljica, 1.5.2022

 

JEZUS  JE   LUČ  ZA  NAS

 

Odbilo je polnoč. Najprej veliki, nato so praznično zazveneli še vsi ostali zvonovi. Cerkev je vztrepetala v svetonočni pesmi: Sveta noč blažena noč, vse že spi je polnoč… »Ne bojste se! Glejte, oznnjam vam veliko veselje, ki je za vse ljudi. Danes se vam e v Daidovem mestu rodil Odršenik!« je oznanjal domači župnik. Tukaj je z nami je. Prišel je ker želi vstopiti tja, kjer smo sami, ker želi biti Luč našega življenja. On je Bog od Boga, Luč od Luči. Sklanja se k tebi, zre v tvoje srce in te prosi, da ga sprejmeš; pred dvatisoč leti v Betlehemskem hlevčku, danes na našem oltarju. Isti Bog, ista Luč ista bližina večne ljubezni: takrat kot človek, danes kot bela hostija…«

»Kaj je mislil župnik, ko je rekel: Takrat kot človek, dnaes kot bela hostija?« je Metka šepnila očetu. »Pred dva tisoč leti so videli pastirci nebogljeno Dete in v njem prepoznali samega Boga, danes vidimo hostijo in ko je sprejmemo , ni le kruh, je Bog z nami. Jezus išče naše srce in želi, da bi ga sprejeli…« »Da bi mu bilo toplo?« »Da bi nam bilo toplo in svetlo v življenju,« je odvrnil oče. Metka, ta sveta noč nas vabi, naj Jezsu odpremo svoje srce.« Oče je za hip umolknil, potem pa dodal: »Ta noč in sleherna noč našega življenja.« Zakaj se reče tejnoči sveta noč?« Ker nam prinaša nekaj svetega, svetlega nam prinaša luč, odgovori oče. »Jezusa?« vpraša Metka. »Ja, Jezusa, k prihaja, da bi ne bili nikoli sami.«

»…Zato je vsaka maša, ne le mala velika noč, zato je vsaka maša tudi kakor božič: Bog se skalnja k namšemu življenju. Bog sam želi bivati z nami,« je govoril župnik. S pogledom je objel zbrane. »Kako pretresljivo je, kako se Bog  vedno znova bliža našemu življenju, da bi v njem e bili zapuščeni. Kako revno se nam je rodil zveličar, da bi lažje doumeli, da se želi roditi v revščino  slehernega izmed nas. V temni noči se je učlovečil v hlevu – v blatu in nemoči človekove resničnosti, da bi bil naša moč in Opora, da bi bil Svetloba – Luč, ki prežene sleherno temo in tesnobnost. Kako pomebno  in pomenljivo je Bogu odpreti vrata srca in ga povabiti v svoje življenje.«

V sveišču so se budila tako svetla in sveta čutenja. Jezus se resnično vedno znova rojeva za slehernega izmed nas. Trka in čaka, da mu odpremo vratca svojega srca.

»To je moje telo, ki se daje za vas.!«

»Metka, Jezus je z nami!« je potiho rekel oče. Metki se je zazdelo, da so vsi v cerkvi kot pastirji na betlehemskih poljanah, ki v temni noči zrejo v Skrivnostno Svetlobo – Luč, v bližino njegve ljubezni. Hostija se sveti kot Luč – je rekla metka. »Luč je za tvoje življenje…« je rekla mama. In za tvoje in za…in pomislila za kolike je ta luč. Tudi za tvoje življenje je ta Luč

Podarjamo si iz tega, kar nosimo v sebi, zato slehernemu izmed vas želim, da bi vedno znova prejemal tisto največ kar nam je bilo od Boga podarjeno v to zemeljsko življenje: kruh Življenja. Prihajajte k mizi oltarja in jejte kruh, ki poteši in nas nasiti v osebno notranjost. Sebi in vam želim, da bi se v svetih močeh vedno znova krepili. Iz tega bomo lahko delili dobro tud drugeim, predvsem svojim najbližjim: tisto božje, ki je blago – blagoslovljeno v najvišji Doborti.«

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kruh večnega življenja bodo prejeli:

Dolinšek Val, Grčar Natalija, Hafner Njec, Jurjavčič Maj Jurjavčič Tim, Kavčič Tinkara, Knez Teja, Kramberger Jaka, Kramberger Luka, Kraškovic Ambrož, Logar Vita, Marucelj Tilen, Mehlin Ines, Mustar Luka, Nograšek Pika, Nograšek Tim, Skubic Sofia, Strgar Lucija, Šilc Eva, Škibin Žan, Škrabec – Višnjič Čarna, Vesel Zoja, Zajc Tjaša in Zupančič Liza.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

BOŽJI SLUŽABNIKI NA SLOVENSKEM

Jakob Ukmar  (1878 – 1971)

Apostol sožitja

 

Da je bil absurd še večji, je obtožbam in poročilom nasedel tudi  škof Santin in Ukmarja razrešil  vseh cerkvenih služb v škofiji. V škofijskem listu je škof Santin Ukmarja označil celo za neuravnovešeno osebnost. Ukmar je tudi to ponižanje sprejel  s herojsko ponižnostjo. Ni se branil in ni izrekel nobene žal besede proti škofu Santinu.

Na to veliko krivico, ki jo je Ukmarju storil tržaško – koperski škof Santin, je v pismu italijanskemu državnemu tajništvu 22.10 1947 poslal in opozoril odstavljen  tržaško – koperski škof Luigi Fogar. V pismu je pisal kako so 4.10. Ukmarja z rešilcem pripeljali v  Trst z avtom Rdečega križa. Škofijo so že dan prej obvestili o njegovem zdravstvenem stanju, a se za to ni nihče zanimal. Ko se je kot sedemdeset letni vrnil v Trst – v fizičnih in moralnih mukah – ni bil deležen nobenega usmiljenja, čeprav je posvetil tržaški škofiji 46 let svojega življenja. Škofiji je posvečal vse svoje sile. Celo to je škofija naredila, da vse njegove izjave, ki jih je dal na sodišču so neresnične sad njegovih zmedenih možganov – Tako je zapisal tržaški dnevnik  5.10. 1947.. Monsinjorja Ukmarja, kot obtoženca niso nič spraševali – niso ga vpršali za mnenje. Še isti dan – v nedeljo pa so morali vsi italjinski in slovenski duhovniki v tržaški škofiji  prebrati vernikom pismo, v katerem so protestirali proti obtožbam, ki so bile izrečene na sodišču proti škofu in o katerih je pisalo časopisje (Glas svobode 6.10. 1947).

Ukmar se je umaknil v privatno življenje. Ostal je le še sodnik na sodišču na Beneškem, nad njim škof Santin ni imel oblasti. Je pa redno maševal in pridigal v škedensjki župnijski cerkvi, bil je iskan spovednik in voditelj duhovnih vaj. Prizadeval si je za pomiritev razgretih strasti med različnimi narodi v tržaški škofiji. Opozoril je Vatikan tudi na težke razmere vernikov v coni B, ki je bila pod jugoslovansko oblastjo – leta 1951. Ukmar je bil jasen do politike – duhovnik naj se ne vpleta v politična vode – taka Cerkev bo imela veliko osvajalno moč in bo počasi prekvasila družbo…

Mir vam bodi – slavilni večer

V današnjem času je posebej velika potreba po miru, tako v svetovnem kot lakalnem  okolju. V skladu s tem sta izbrana tudi datum 13.maj ob 19 uri /Fatimska Marija/ in kraj slavljenja  – na Kureščku pri Kraljici miru. Posebej vabljeni mladi poslušalci.

Prvoobhajanci

Vse prvoobhajance vabim v torek ob 17 uri  na vajo za nedeljo. Ob 17.45 naprej bodo prejeli obleke. V četrtek ob 17.3o bo spoved za prvoobhajance in njihove starše in domače in tudi za vse druge farane. V nedeljo lepo vabljeni na župnijsko slovesnost prvega sv. obhajila, ki bo 8.5. 2022 ob 10 uri. Prvoobhajanci se zberejo pred župniščem 9.5o. Med mašo ne dovoljujemo slikanja in snemanja razen izbranemu fotografu in snemalcu. Med mašo imejmo tudi ugasnjene mobitele.

Zakonci – jubilanti /10 – 65/

Komisija za družino pripravlja srečanje za zakonske jubilante.  Zdravstvene razmereso nekoliko boljše, da se lahko ponovno srečamo. To bo na svetovni dan družine 15.5. ob 10 uri v župnijski cerkvi. Nekaterim smo poslali vabila, tistim, ki jih vodimo v evidenci, za nekatere pa nimamo nobenih podatkov zato vas prosimo, da se nam sami javite in vam bomo izročili vabilo.. Obnovimo obljube, ki ste jih izrekli na dan poroke.

Prva sreda v mesecu maju – molili bomo za vernost mladih – za mlade ljudi, poklicane k življenju, da bi v Mariji odkrili njeno poslušajočo držo, globino razločevanja, pogum vere in predanost  služenju. Pridružite se nam ob 18.3o. Ta dan je tudi god sv. Florjana – zavetnika gasilcev in vseh, ki so v služenju.

 

Godovi in mašni nameni 2.5. – 8.5. 2022

pon. Atanazij……za novorojenko in blagolsov družine, ob 19 uri

tor.   Jakob……….za ++ Drobnič, Reber, ob 19 uri

sre. Florjan……za ++ Lambrovski, ob 19 uri

čet.    Gotard……..v čast sv. Duhu za pravo odločitev, ob 19 uri

pet.   Dominik…..za + Neža Blažič, ob 19 uri

sob.   Flavija……..za ++ Podlogar, ob 19 uri

ned.   4 vel. n……ob 8 uri za žive in mrtve farane

                              ob 1o uri za obhajance in starše

Otroci, lepo vabljeni k šmarnicam – mladi pripravite »razpoloženje«

Župnijska Karitas vabi vse občane in občanke na predavanje Ukradeno otroštvo – predavateljice prof. dr. Tanje Repič Slavič v petek 6. maja 2022 ob 18 uri v osnovni šoli  na Škofljici, Klanec 5.

Ukradeno otroštvo je:

  • čas spolnih zlorab
  • čas, ko televizija, računalnik in pametni telefoni zamenjajo pogovor in topel stik z otrokom
  • čas, ko nepravilno vzgajamo otroke v družini zaradi njihove različnosti in potre

Vljudno vabljeni!

 

Od 10 ure naprej se lahko polovite od + Marije Tekavec, pogreb bo ob 15 uri z sv. mašo na našem pokopališču. V molitvi se spominjajmo dobre žene.

 

V četrtek ne bo verouka za 9 razred.