Preživljajte čas skupaj in ostanite skupaj

 

Ali je vredno prenašati te čudaške moške muhavosti. Spominjam se, da ko sem kot fant odraščal v Peoriji, v Illinoisu, sem se pogosto vozil s kolesom po ulici. Spominjam se para, ki sem ga pogosto videl, ko sem se peljal mimo. On je delal pod avtom na dovozu, ona pa je sedela na pručki, kadila cigareto, si urejala nohte ali pa le žvečila žvečilni gumi. Zraven ni bilo nobene druge ženske. On je bil pod avtom, ona pa ni rekla ničesar, medtem ko je delal.

Iz nekega razloga se vedno spominjam tega para. Pravzaprav sem čez leta, ko sem premišljeval o njiju, nekaj spoznal. Mnogi pari iz naše soseske so se ločili, ta par pa se ni. Ona je nekako razumela, da je to, da sedi ob njem in nič ne govori, medtem ko on dela, nekaj pozitivnega. Povezala se je z njim, čeprav se nista pogovarjala.

Če se vam zdi sedenje z možem z ramo ob rami brez pogovarjanja še vedno nekoliko čudno preberite naslednje povzetke iz tipičnih pisem, ki jih nenehno dobivava:

Rad me ima ob sebi v soboto, v neke vrste druženju, ko dela okrog hiše. Ali mu pomagam ali klepetam, samo da sva skupaj. Začela sem to delati in on to obožuje. Pravzaprav v takih trenutkih več pove o tem, kaj premišljuje…To se mi vedno ne zdi nekaj naravnega…navsezadnje pa imam koristi, da imam moža, ki se počuti ljubljenega, ker je spoštovan, zato tudi veliko bolj ljubeč.

Ko ste govorili o druženju »z ramo ob rami« sem točno vedela, o čem govorite. Moj mož mi je končno povedal, da si včasih želi le, da bi sedela ob njem. Sprejel je dejstvo, da včasih popravljam naloge, ko sedim pri njem in naučila sem se, da če vstanem, da bi pogledala perilo ali naredila kaj drugega, mu moram to povedati. Dokler ve kaj delam in da se bom vrnila, je to v redu

V zakonu je pravi čas vse: »čas molčanja in čas govorjenja« /Prd 3,7/

Svetoval  sem mnogim parom, ki se že desetletja  niso iskreno pogovarjali. Kaj lahko žena stori? Poskusi naj spoznati njegovo potrebo po prijateljstvu z ramo ob rami. Če vas je izključil in sam utihnil, ga boste lahko zbezali na plan tako, da se boste družili z njim med kakšno dejavnostjo. Ne govorite, samo bodite z njim. To delajte nekaj tednov. Skoraj jamčim vam lahko, da bo začel govoriti. Ali bo on poživljen zaradi tega? Ja!

Verjemite mi. Vaš mož ima potrebo, ki jo vi nimate, in ta potreba je potešena, na način, ki se vam zdi nenaraven. Toda, ko boste z njim  z ramo ob rami, se bo njegova naklonjenost do vas nerazložljovo povečala. Prav zaprav to ni zelo smiselno, vendar je preprosta resnica, da vas potrebuje ob sebi.

»«««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««

  • Mu poveste, da vam je všeč in mu to pokažete
  • se odzovete povabilu, da se skupaj vključita v dejavnost in ga pridete gledat
  • mu omogočite, da se odpre in vam govori, ko nekaj delate
  • ga spodbujate, naj preživi čas sam, kar ga poživi, in se pozneje poveže z vami
  • ne odpoveste njegovih dejavnosti z moškimi prijatelji z ramo ob rami, da bi preživel več časa z vami iz oči v oči. Spoštujte njegova prijateljstva in večja bo verjetnost, da bo želel, da se mu drgič pridružite z ramo ob rami.

                                                 / po knjigi – Ljubezen in spoštovanje/

                                                                /EGGERICHS/

BOŽJI SLUŽABNIKI NA SLOVENSKEM

Jakob Ukmar  (1878 – 1971)

Apostol sožitja

 

                        Leta 1959 je bila v Trstu tretja škofijska sinoda in na tej sinodi je Ukmar dosegel enakopravnost  slovenskega in italijanskega jezika. Škof Santin se mu je za prestane  krivice skušal  oddolžiti in ga je Rimu predlagal za apostolskega protonotarja. Ta visoki častni naslov je prejel še leta 1959. Njegovi predlogi papežu Jnazu XXIII so močno vplivali celo na vsebino koncilskih odlokov in okrožnico Pacem in terris. Papežu je predlagal naj pri imenovanju tržaškega škofa upošteva tudi znanje slovenskega jezika.

Ves čas se je intenzivno posvečal molitvi. Imel je tudi izjemen dar za jezike saj je brez težav komuniciral v sedmih jezikih Evrope, obvladal pa je tudi staro grščino, hebrejščino, aramejščino, sirščino, arabščino in celo asirske klinopise je prevajal.

Osrednja skrivnost Ukmarjevega duhovnega življenja  je bila evharistija. Tej skrivnosti je namenil dve svoji deli – Naša daritev in Zadnja večerja. V prvi je razlagal mašni obred v 45 postnih govorih od leta 1940 – do 1948 – približati mašno daritev kot izraz božje ljubezni do nas. Sveta daritev, ki jo opravlja mašnik na oltarju je naša skupna zadeva, jo opravljamo vsi skupaj z mašnikom in da moramo to daritev prenesti tudi v naše vsakdanje življenje, naše delo in trpljenje. Zato mašnik moli vse molitve v množini – da bo naša daritev prijetna Bogu.

Drugo knjigo je Ukmar razdelil v dva dela – prvi del se nanaša na zadnjo večerjo, drugi del pa na Jezusov poslovilni govor, ki ga je imel svojim učencem ob zadnji večerji. V tem drugem delu Ukmar razpreda o Jezusovi zapovedi ljubezni. Učencem je napovedal sovraštvo in preganjanje od strani brezbožnega sveta, obljubil pa tudi pomoč…

Druga dimenzija Ukmarjeve duhovnosti je bila marijanska usmerjenost. O Mariji je napisal znanstveno delo Marijologija /1969/. V tej knjigi je tudi zapisal .«Pravzaprav obstaja en sam velik problem, ta namreč, da se poboljšamo, da postanemo boljši kristjani in boljši ljudje, da se tako uresniči boljši svet.

Vrhunec Ukmarjeve ustvarjalnosti pa je knjiga z naslovom  Nauk o poslednjih rečeh. To je njegova duhovna oporoka in njegovo zaupanje v Boga samega in njegovo ljubezen. /se nadaljuje/

NCNG + Marija Tekavec

Toliko stvari podvzamemo, da bi se nam posrečilo malo kasneje umreti. Kako malo pa morda storimo, da bi večno živeli in bili čimbolj podobni Bogu, ko pride in nas pokliče k sebi.

Ob smrti naše dobre žene in trdne v veri se je spominjajo in so darovali za sv. maše in za potrebe cerkve: Veri Dolinšek, Aleš Dolinšek z družino, Karmen z družino, vaščani Zaloga, Alojzij Goršič z družino, Kraljič Anton in Darinka, Irena Boh z družino, Simona Javornik z družino, Joži Škufca z družino, Marija in Tone Kraškovic, Vilma Kraškovic – Petrin z družino, člani ŽK Škofljica, družina Skubic – Zalog, Peterlin Mimi in Vito – Račica, Skubic Andrej z družino, Kolenčevi in Maja in Gašper z družino, Lenarčič Mojca z družino, Anton Mušič z družino, Franc Trtnik z družino, Tone Trtnik z družino, Kastelic Marija – Tržaška, Tišlerjevi, družina Marinčič, družina Gale – Gumnišče, Malnarjevi, Janez Okoren z družino, Okoren Franc z družino, Igor Okoren z družino, Janez Goršič z družno, Danica Jamnik, Milena Bogataj, Franci Golobič z družino, Stana in Milena Hiti.

+ Majda Jerman Alojzij Goršič z družino, Iskra Ana, Andrej in Martina.

Kdor je zjutraj spoznal to ljubezen in zvečer v njej umrl, je dobro umrl. Gledal bo Boga, kakršen je, gledal bo večno ljubezen.

Med prvoobhajance je prištet tudi Patrik Marić, ki je sodeloval pri pouku in pri mašni daritvi.

 

Jubilanti vabljeni  na obletnico poroke /10,15,20…..45,50, 60/

Gospod, tvoja beseda poziva moža: »Uživaj življenje z ženo, ki jo ljubiš« /Prd 9,9/. Vsem znane težave so nas dve leti omejevale, zopet imamo priložnost, da se Bogu zahvalimo za skupna leta življenja in da se tudi skupaj poveselimo ob obletnicah porok. Srečamo se v nedeljo 15.5. 2022 ob 10 uri , nekoliko pred sv. mašo. Po maši se srečamo  v dvorani in skupnem praznovanju.

Godovi in mašni nameni 9.5.  – 15.5. 2022

pon. Izaija………..za + Marija Tekavec, 7 dan, ob 19 uri

tor.   Job………….v zahvalo božji previdnosti, ob 19 uri

sre. Pankracij……za + Janez Zagorc, obl. ob 19 uri

čet.   Leopold……..za + Franc Tomšič, ob 19 uri

                                za + Ivanka Golobič, ob 20h na Gum.

pet.   FMB…………za + Henrik Zgonec, obl. ob 19 uri

sob. Bonifacij………za + Alojzij Goršič, obl. ob 19 uri

ned.  5 vel.n………..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                  ob 10 uri za ++ Goršič

Jutri prvoobhajanci nimate verouka.

V četrtek zvečer je srečanje komisije za družino ob 20 uri. Pridite!

Tednik Družina obhaja 70 letnico izhjanja. Ob tej priložnosti vabijo k enomesečni brezplačni ponudbi tednika. Ob tem boste prejeli tudi zvonček z napisom »Družina vedno s teboj«: Na to vas bodo spomnili  prihodnjo nedeljo tudi člani komisije za oznanjevanje pri ŽPS. Več zveste prihodnjo nedeljo.

Vsi osnovnošolci lepo vabljeni k šmarnicam. Podarite nekaj svojega časa Jezusu in materi Mariji. Vse boste prejeli poplačano.