Oznanila župnije Škofljica, 12.6.2022

 

BOG PRI NAS DOMA II

Gnojilo družine je zaupanje. Ljubezen je plug. Sprejemanje je brana, ki zdrobi trdne delce in zmehča površino. Sejemo življenje. Prosim lepo, ne sejmo smrti! Samo kmet, ki zgodaj vstaja in opazuje zemljo, bo odkriv škodljivce. Samo kmet, ki se trudi, bo našel pravo sredstvo in nčin za odpravo. Potrebno je biti drugačen. Potrebno je zaupati sebi, saj je modrost v človeku, kakor tudi zlo. Treba je znati plavati proti toku. Preprosto biti podoben jezusu in se ne bati. Jezus se ni nikogar in ničesar bal. Kmet čaka, da zraste, kot je naravno. V družini vse dobro zori počasi, tudi otrok zraste počasi in tudi odnosi se kalijo počasi. Gotovo je preveč sadov za naročje staršev, ko se veselijo odraščanja svojih otrok, njihove samostojnosti, načrtov in tudi tega, da se družina veča. Še tesnejše so vezi družine, če starši mladim pustijo razpeti krila in odleteti. Sreče toliko, da bi kar počilo srce, ni čudno, da se starejšemu orosi oko.

Pogosto sem se spraševala, kako da poročna milost še sedaj deluje in jih prejemava vsak dan. Bog nikogar ne da na stran. Bog je vsak dan z nama, ljubi naju in naju spremlja. Najina obljuba je živa, čeprav sva samo človeka in zmotljiva in grešna. On daje moč v najini temini in jo vedno bolj razsvetljuje. Ko je Jezus zraven je najin zakonski križ lažji, še nekaj je , ko je z nama nisva sama, ampak smo mi trije. Neverjeten  spremljevalec je ta ljubi Jezus.

Molitev je hrana. Kakor zjutraj potrebujemo hrano za delo, tako potrebujemo tudi molitev ob naporu dneva in dela. Molitev je kratka a pride iz mojega, njegovega ali otroškega srca. On je mir, ki pomiri. Trudiva se dagreva tudi vsaj enkrat na teden k večerni maši. Tako čutiva veliko povezanost in podaritev. Ko midva delava in se trudiva, Jezus moli za naju. Ko midva moliva, pa On deluje v  najinem zakonu.

Družinska molitev je zelo spontana. Nič nimamo določenega. Molimo pred jedjo in po jedi. Zahvalimo se Bogu za darove. Bili smo pri sorodnikih, kjer nsio molili in doma smo molili in sin reče: »Zdaj končno vem, kdaj lahko jem!« Večkrat molimo tudi v avtomobilu. Zvečer pojemo pesmi, najprej eno narodno, potem pa tudi nabožne, predvsem Marijine. Otroka se veselita tudi različnih letnih časov, ki so povezani z verskimi običaji.

Molitev je tudi križ na čelu ob odhodu od doma in pred spanjem. Morda tudi kakšen kratek vzklik kot Jezus, Marija, Jožef.

Vera je sestavni del naše družine. Takamo za Gospodom, otroka se veselita, doživljata luč vere, peš hojo v cerkev in podobno, mladostniki pa iščejo. Zapustili so uhojebne poti in iščejo. Moliva zanje, da se vrnejo in vidijo in doživijo moč z Jezusom. Jezus jih spremlja, a ga trenutno ne doživljajo kot sopotnika v življenju. Ko se jim bodo odprle oči, ga bodo spoznali, kakor učenca na poti v Emavs. Stopili bodo v njegovo sled.

Samo zgled je resnični temelj verske vzgoje. Ni treba veliko besed, potrebno pa je veliko delati in živeti po božji besedi. In ne tresti nezrelih sadežev, ampak počakati, da dozori vsak zase ob swvojem času. In se zahvaljevati.

S sinom imamo pogosto dolge razprave. In vedno na koncu pridemo do enega in istega vršanja; ne glede na to, o čem smo se pogovarjali, se to vprašanje glasi: »Ali Bog je?«

Začnemo se smejati. Umolknemo, ker je on zraven.

Noben stroj vam ne pomaga, če ni v družini ljubezni in resnične pripravljenosti na žrtve….Če ni vsak člen družinske verige kaljen in zvarjen v ognju ljubezni in žrtev, se bo hiša sesula.

                                                       /Fran Saleški Finžgar/

 

 

BOŽJI SLUŽABNIKI NA SLOVENSKEM

Anton Mahnič

V križu je zveličanje

/1850 – 1920/

Vporedno je potekala tudi borba za uveljaitev hrvaškega jezika pri verouku v šolah in  pri pridigi v cerkvi. Italijani in Avstrijci so skušali odreči pravico do hrvaškega jezika. Odločno se je boril za pravice Hrvatov in celo z izobčenjem grozil učiteljem, ki bi verouk poučevali v italijanskem jeziku. Italijani so ga imeli za »zakletnega sovražnika vsega italijanskega«.

Povdarjal je da je človekova najvišja vrednota vera, ki naj bi ji bile vse druge vrednote podrejene, vendar ima vsak narod tudi pravico do svojih pravic. V tem je večkrat povdarjal in tudi pisal več spomenic na to temo.. Bil je tudi proti podadmiralu Cagnjiju, ki se je vmešaval v cerkvene zadeve krške škofije.

Ne smemo spregledati, da Mhnič ni bil ne politik in ne kulturni delavec, ampak je bil z vsem srcem predvsem duhovnik in škof. Vsa njegovo delo je bilo usmrjeno iz njegovega duhovniškega poslanstva. Rešitev duš je bila  zanj najvišji zakon. Vse kar je delal je delalo v dobrobit zaupanih mu vernikov in širjenju božjega kraljestva na zemlji. Duhovnik ostane duhovnik tudi, ko deluje na političnem, kulturnem in socialnem področju. Duhovništvo je namreč zakramnet, ki prevzame celega človeka in ta zakramnet mora dati pečat vsem ostalim duhovnikovim dejavnostim.

Za lažje komuniciranje je takoj ko je prišel na Krk ustanovil  uradni škofijski list  in tudi škofijsko tiskarno. Pri njegovem delu istopata  dve plodni dejavnosti- skrb za vzgojo mladine in zaupanih mu duhovnikov. Pri srcu so mu bili duhovniki zato jih je večkrat prosim na se posvečajo češčenju nasvetejšega zakramneta. Želel je imeti svete duhovnike.

Škof Mahnič je bil človek molitve. Svoj odnos do molitve je čudovito izrazil v priporočilu duhovnikom: »Vprašanje molitve je vprašanje  živjenja. Globlja, kot je naša vera, toliko prisrčnejša je naša molitev in naše zatekanje k Bogu. Nič ni močnejšega od človeka, ki zna moliti. Molitev obvladuje vse, doseže vse, njena močje čudovita in ustvarjalna.Moti se tisti, ki misli, da je celoten uspeh odvisen od našega dela.«

 

Družina živi skupaj – župnijski dan

Družina, ki jo utemeljuje in oživlja ljubezen, je skupnost oseb: moža in žene, staršev in otrok, sorodnikov. Njena prva naloga je, da zvesto živi stvarnost svoje edinosti in si stalno prizadeva, da bi bila pristna skupnost oseb. Ljubezen med možem in ženo oživlja in podpira v njenem poletu  stalna notranja dinamika, ki družino vodi k vedno bolj globokemu in močnemu občestvu, kar je temelj in duša zakonske in družinske skupnosti.Zakaj ta naslov –vse leto obhajmo v duhu družine in te dni bo v Rimu srečanje družin sveta. Nekaj družin bo tudi iz Slovenije na tej slovesnosti.

Župnijski dan 19.6. 2022

Tokrat ga bomo obhajali pod geslom – Družina živi skupaj. Pridružite se nam, preživmo dan v veseli in prijetni družbi. Glavni dobitki so že pripravlejni, naj pa ostanejo skrivnost, ker je potrebno tudi nekaj pričakovanja. Tudi celoten srečelov bo zanimiv in zabaven. V tem tednu,ki je pred nami tudi vas pričakujemo z  dobitki s katerimi bomo obgatili in pripravili bogat srečelov. Dobitke že lahko prinašate vse do 18.6. 2022 dopoldne. Ob župnijskem dnevu, štedilnike in razne pečice ne prižigajmo in gospodinjam dajmo en dan počitka – imele bodo prost dan. Pridi in se pridruži, pričakujemo te!!

Praznik sv. RT – 16.6.2022

Anton Mahnič je pisal mlademu rodu: »Evharistija je srediđšče in srce krščanskega življenja, ona posreduje božjo moč…Krščansko življenje je evharistično ali pa ga ni Maša bo dopoldne ob 9 uri in zvečer ob 19 uri. V nedeljo po drugi maši bo procesija sv. Rešnjega telesa. Prosim za pomoč vse, ki sodelujete pri procesiji.

Godovi in mašni nameni 13.6. – 19.6. 2022

pon. Anton……..za ++ starše Erjavec, ob 20 uri

tor.  Rihard……..za + Peter Repar, ob 7.30 zj.

sre. Vid………….za svojce, ki obiskujejo stanovalce, 15.3o

                            za + Ana Pečjak, obl. ob 20 uri

čet.  SRT……….za žive in mrtve farane, ob 9 uri

                            za + Antonija, Janez Skubic, obl. ob 19uri

pet.  Albert………v čast MB za zdravje, ob 20 uri

sob. Marko……..za + Ivan Štepec, ob 20 uri

 ned. m. let…ob 7 uri za žive in mrtve farane

                             ob 9 uri za + Milan Mikulčič

NCNG – Pavla Rozman – se je spominja Alojzij Goršič z družino.

Bolniki in starejši – srečanje na Brezjah 18. junija, ob 10 uri z mašo.