Oznanila župnije Škofljica, 4.9.2022

 

KATEHETSKEMU  LETU  NAPROTI

 

 

Dragi starši, otroci in kateheti.

Zopet smo na začetku nove poti. Ni za vse nova, nova pe je za tiste prvič stpajo skozi veroučna in šolska vrata. Zadnji dve leti sta bili nekoliko drugačni. Upam, da bo sedaj mirno potekalo leto in da bo tudi učenje in podjanje snovi lažje. V tem času je bila potrebna precejšnja iznajdljivost. Hvala vsem za trudi in sodelovanje. Spomnimo se besed sedanjega papeža Frančiška, ki jih je povedal ob začetku sinodalnega leta z vprašanjem: »Ali smo se pripravljeni podati na postulovščino potovanja ali pa se v strahu pred neznanim raje zatečemo k izgovorom *saj ni potrebno* ali * vedno smo delali tako*?

To vprašanje je tudi v tem mesecu še kako aktualno. Naš pogled je usmerjen proti novemu, še neprehojenemu. Začetek je prežet z željo po boljšem, lepšem, polnjšem katehetskem letu.

Vabilo za vse nas je da postanmeo učenci sinodalnosti, da se med seboj poslušamo in se učimo iskrenega pogovora. V prvi vrsti ne gre za pouk, temveč prinašati  »sinodalni način v življenje. V ta način vstopamo z molitvijo in poslušanjem Božje besede. Smiselno je ohraniti kar je dobrega in obenem sprejemati tudi nove razmere in se v njih učiti. Pomembno je, da vemo kam želimo priti. Najprej sami, potem pa tudi znotraj občestev. Pri tem nam bo v pomoč tudi  Slovenski ketehetski načrt. V načrtu so smerokazi, kako graditi osebni odnos z Jezusom  in stopati v rasti vere.

Pri tem ne pozabimo na Cerkev, ki je skupnost verujočih, veselečih in trpečih v vicah. Lahko si izberemo svojega zavetnika in se mu priporočamo v duhovni rasti. Načrtujmo zavzeto – družine, otroci in kateheti. Duh veje kjer hoče in ve za poti, ki so nam še izziv.

Edina prava pot je povezati vsakdanje življenje s prizadevanjem za svetost. To je tudi rdeča nit predlaganih vsebin in katehetsdkih pripomočkov. Tudi letos bodo v pomoč tečaji, predavanja, izobraževanja. Vse to nam prinaša nove poglede, izkušnje, okrepi zavest, da na poti nismo sami. Na poti si pomagamo in spodbujamo.

Pri krstu nam je bilo položeno seme Božjega življenja. Da iz semena nastane sade, sta potrebna rast in zorenje. Kateheza pomembno prispeva k razvijanju tega semena – Božjega daru vere, ki smo ga prejeli.

Opažamo, da so otroci zelo zasedeni z zunajšolskimi dejavnostmi. Te imajo za cilj razvijati sposbnosti na posameznih področjih. Kateheze ne smemo postaviti na isti nivo z drugimi dejavnostmi, saj ne daje zgolj sposobnosti za eno od področji življenja, ampak daje smisel in pomen vsem drugimpodročjem in s tem odgovor na dar krsta, ki smo ga prejeli in ki lahko dopolni smisel človekovemu življenju.

Želim, da to novo katehetsko leto vzamete kot dar, kot nov izziv in priložnost.

Sveti Duh, vodi nas, bodi v naših srcih in pokaži nam pot, po kateri naj gremo  in kako naj hodimo po njej.

                        /po mislih g. nadškofa Alojzija Cvikla/

»«««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««

Družina mora biti vir svetlobe, ki razsvetluje temo sveta. Ko bi bilo več družina takšnih, bi svet postal ena velika srečna družina, polna svetlobe in uapnja.  (Nguyen van Thuan)

Družine so prvi kraj, v katerem se živijo in posredujejo vrednote ljubezni in bratstva, sožitja in vzajemne delitve, pozornosti in skrbi za drugega.

################## pepež Frančišek #########################

Jezus med nami – evharistija

Cerkev živi iz evharidtije. Ta resnica ne izraža le vsakdanje izkušnje vere, ampak je v njej zgoščeno bistvo skrivnosti Cerkve. Na mnogotere načine Cerkev z veseljem doživlja, kako se nenehno uresničuje obljuba: »Jaz sem z vami vse dni do konca sveta.« (Mt 28,20). V sveti evharistiji se, se po spremenjenju kruha in vina v v Gospodovo telo  in kri, z edinstveno močjo veseli te navzočnosti. Odkar je Cerkev, ljudstvo nove zaveze, na binkošti začela svoje romanje proti nebeški domovini, Božji zakrament nenehno zaznamuje njene dni in jih napolnjuje z neomajnim upanjem.

Po pravici je II vatikanski cerkveni zbor razglasil, da je maša »vir in višek vsega krščanskega življenja. Evharistija obsega ves duhovni zaklad Cerkve, Kristusa samega, naše velikonočno Jagnje, daje ljudem žuivljenje. Zato je Cerkev nenehno zazrta v zakramenet, v katerem odkriva polno uresničenje njegove brezmejne ljubezni.

                                         /Janez – Pavel II – Cerkev iz evharistije/.

NCNG  + Janez Zupančič

Predolgo smo vstajenje  spreminjali v apologetični dokaz za njegovo božanstvo, v njegovo slavo, pozabili pa smo, da je tudi izvir našega upanja in veselja.

Za pokoj duše so darovali – Štajnarjevi in družina Slak.

+Janez Janežič

Ob smrti so izrekli sožalje z darom in spoštovanjem – družina Cimerman, družina Okoren, Iskrovi, družina Gruden iz Klanca, družina Janežič –  Klanec, Franc Trtnik z družino, Alojzij Goršič z družino, družina Kraljič, družina Jeršin iz Šmarja, Marija Krevs, družina Marinčič, pevci zbora sv. Cirila in Metoda, družina Brodnik, Jože Gruden z družino.

+ Romeo Travičić

Spominjajo se ga:

Alojzij Goršič z družino, družina Treven, Podržajevi in družina Štrukelj – Bedenčič.

Nekoč bo prišla, če sprejemamo dar vere, tudi naša osebna velika noč. Takrat bo naše telo in duša poplačano za pogum, poplačano bo z neuničljivim življenjem. Hvala molivcem in dobortnikom.

Spored verouka – nešteti cerkveni spisi navajajo, da so starši prvi verski učitelji svojih otrok. To tudi drži  – oziroma bi moralo držati. Razkorak je iz leta v leto večji. Brez osnovnega spoznanja vere – od krščanstva ne ostane več veliko. Le z molitvijo, križem in evharistijo smo lahko kristjani!

Spored verouka v letu 2022/23:

1raz. ob pon. ob 17 uri          2 raz. v pon. ob 16 uri

3 raz. v pon.  ob 17 uri           4 raz. v pon. ob 16 uri

5 raz. v pon. ob 17 uri            6 raz. v pon. ob 16 uri

7 raz. v pon. ob 15 uri            8 raz. v čet.  ob 16 uri

9 raz. v čet. ob 17 uri

Z veroukom bomo pričeli v ponedeljek 5.9 .2022. Knjige in zvezke bodo dobili pri katehetih in jih na to čimprej plačali. Veroučence bodo poučevali – katehistinji Nada Marinčič in Mojca Bratina in župnik Jože Tominc. Pračakujemo odzivnost tudi vas dragi starši. Brez sodelovanja ne bo sadov.

Teden mladih 11.-17.9. 2022

Letošnji teden mladih bo potekal  je zapisano zgoraj. Zaključek bo v Stični 17.9. ko se bodo mladi zbrali v Stični. Vabimo mlade k sodelovanju pri sv. maši, ki bo v nedeljo 11.9. Naj bo to praznik za vso župnijo. Naj bo to dan molitve za mlade in Bogu se zahvalimo za mlade.

Godovi in mašni nameni 5.9. – 11.9. 2022

pon. Terezija…..za + Jože Nose, obl. ob 19 uri

tor.   Zaharija….za ++ p’riporočene v molitev, ob 7.30

sre. Marko……za + Angela Cigale, 30 dan, ob 19 uri

čet.   RDM…… za + Minka Kovačič, ob19 uri

                           za + Marija Tekavec, Gum, ob 20 uri

pet.  Friderik…..v čast MB za zdravje, ob 19 uri

sob.  Nikolaj…..poročna maša na Gum.ob 15 uri

                           za srečno smrt, ob 19 uri

ned.  24 ned. med. let ob 8 uri za žive in mrtve farane

                           ob 10 uri za + Marija Švigelj