Oznanila župnije Škofljica, 11.9.2022

 

PISMO  PAPEŽA,  MLADIM

 

Dragi mladi!

Rad bi vas še enkrat prejel za roko, da bi skupaj nadaljevali duhovno romanje, ki nas vodi proti svetovnemu romanju, dnevu mladih v Lizboni 2023.

Lani, tik pred razširjenjem pandemije, sem podpisal sporočilo katerega tema je bila »Mladenič rečem ti vstani.« /Lk 7,14/. Gospod nas je v svoji previdnosti že hotel pripraviti na težak izziv, ki smo ga kmalu doživeli. Po vsem svetu so se morali spoprijeti s trpljenjem zaradi izgube tolikih dragih ljudi in zaradi socialne izolacije. Izredne zdravstvene razmere, so tudi vam mladi – ki ste po naravi usmerjeni navzven – preprečile, da bi šli v šolo, na univerzo, na delo, srečat drug drugega…Znašli ste se v težkih razmerah, ki jih niste bili vajeni obdelovati. Tisti, ki so bili manj pripravljeni in brez podpore, so se čutili izgubljeni. V številnih primerih so se pojavile družinske težave pa tudi brezposelnost, depresija, osamljenost in zasvojenosti. Da ne govorimo o nakopičenem stresu, o napetostih in izbruhih jeze, o povečanju nasilja.

Bogu hvala pa to ni edina plat medalje. Če nam je preizkušnja pokazala našo krhkost, je pokazala tudi naše kreposti, med katerimi je

pripravljenost za solidarnost. V vseh koncih sveta smo videli  številne ljudi, med katerimi veliko mladih, ki se borijo za življenje, sejejo upanje, branijo svobodo in pravičnost, ki so tvorci miru in graditelji mostov.

Ko pade mlad človek, v nekem smislu pade človeštvo. Res pa je tudi, da ko se dvigne mlad človek, je kot bi se ponovno dvignil ves svet. Dragi mladi, kakšne možnosti so v vaših rokah! Kakšno moč nositi v svojih srcih.

Tako Bog danes še enkrat pravi vsakemu izmed vas: »Vstani!« Iz vsega srca upam, da nam bo to sporočilo pomagalo, da se bomo  pripravili na nove čase, na novo stran v zgodovini človeštva. A brez vas, dragi mladi, ni mogoče začeti z nova. Da bi se svet opomogel potrebuje vašo moč, vaše navdušenje, vašo zavzetost. V tem smislu bi skupaj z vami rad premišljeval o odlomku iz Apostolskih del, v katerem Jezus reče Pavlu:

»Vstani! Postavljam te za pričo tega, kar si videl« /Apd 26,16/.

Pavel je pričeval pred kraljem Agripo, v tem času je bil v zaporu. On, ki je bil nekdanji sovražnik in preganjalec kristjanov, je sedaj sojen ravno zaradi svoje vere v Kristusa. Po približno 25 letih apostol pripoveduje svojo zgodbo in svojega srečanja s Kristusom. Pavel prizna, da je v preteklosti preganjal kristjane, dokler nekega dne, ko je šel v Damask, da bi nekatere aretiral, njega in njegovih tovarišev ni ovila luč »svetlejša od sončne svetlobe«, samo on pa je slišal  »glas«: Spregovoril mu je Jezus in ga poklical po imenu. »Savel, Savel!«

Savlu je dal razumeti, da ga osebno pozna. Kot, da bi mu rekel: »Vem, kdo si, vem kaj nameravaš, kljub temu govorim prav s teboj.« Pokliče ga dvakrat, v znamenje posebne in zelo pomembne  poklicanosti, kot je to storil z Mojzesom in Samuelom. Pavel, ki je padel na tla, je spoznal, da je priča božji mamifestaciji, močnemu razodetju, ki ga pretrese, vendar ga ne uniči, pač pa ga kliče po imenu. Dejansko samo osebno, ne anonimno srečanje s Kristusom  spremeni življenje. Jezus pokaže, da dobro pozna Savla, da ga pozna od znotraj. Čeprav je Savel preganjalec, čeprav je v njegovem srcu  sovraštvo do kristjanov. Jezus ve, da je to posledica nevednosti in želi v njem pokazati svoje usmiljenje. Prav ta milost, ta nezaslužena in brezpogojna ljubezen bo tista luč, ki bo korenito spremenila Savlovo življenje.

Savel vpraša: »Kdo si Gospod?«                 /se nadaljuje/.

 

 

 

NCNG + Ana Anžič

Verni smo, če tisti, ki nas vidi, ne vidi samo nas, ampak Kristusa, Boga, od katerega živimo. Vernik je tisti, ki živi od Boga in se pusti »naseliti« ter voditi sv. Duhu.

Spominjajmo se naših pokojnih v naših molitvah: Goršič Alojz z družino, Špela Kastelic z družino, Babnik Marija, Štepec Barbara, družina Šeme, Janez Goršič z družino, družina Kovačič – Ravenska pot, nečakinja Karolina z družino, Jože Gruden z družino, Franc Anžič z družino, Marija Anžič, Simona in Mojca, Marija Repar in Janez Dolenc.

+ Angela Cigale

Sin Andrej z družino, sin Pavel z družino, Štajnarjevi iz Škofljice, Pangerčevi iz Golega, družina Marinčič, družine Brglez, Kovačič in Anžič, Marija Repar z hčerkama, Stane in Martina Bozja, družina Slak, družina Rebolj, družina Gorišek, družina Kadunc, družina Zagorc, družina Gruden – Fani, družina Kraškovic, pritrkovalci Škofljica, družina Papež, Izidor z družino, Tomo z družino, Jurmanovi in Franc Skubic z družino.

+ Jože Pucihar – sestrična Ana Trtnik.

»Večne smrti, reši nas o Gospod!« Živimo danes z Bogom in zaupajmo v jutri, ki nam ga pripravlja.

Jezus med nami – evharistija  /II/

Sveta evharistija, zakrament ljubezni, je dar Jezusa Kristusa samega, ki nam razodeva neskončno ljubezen Boga do vsakega človeka. V tem čudovitem zakramentu se kaže »največja ljubezen, tista ljubezen, človeka nagiba, da da življenje za prijatelje. Jezus je namreč ljubil svoje do konca. S to besedo evangelist izraža neskončno ponižnost, ki jo je Jezus pokazal. Preden je za nas umrl na križu, se je opasal z platnenim pasom ter umil noge svojim apostolom. Na isti način nam Jezus v zakramentu  evharistije  še naprej izkazuje ljubezen do konca, vse do darovanja lastnega telesa in krvi. Kakšno čudenje  je prevevalo srca apostolov ob Gospodovih znamenjih in besedah med zadnjo večerjo! Kakšno čudenje mora tudi v naših srcih prebuditi evharistična skrivnost.

                   /Benedikt XVI., Evharistija – zakrament ljubezni (2007)

Družina, ki se nikoli ne igra, je zelo žalostna družina. Naj se vam ne zdi škoda časa za to, kar ni neposredno koristno  /Bogdan Dolenc/

                                                       

Oddane maše

Hvala vsem, ki darujete za maše. Lepo je ko se spominjamo svojih rajnih in jim namenjamo dar, ki ga ne uničuje ogenj ali molji. Pomagate tudi duhovnikom, ker čutijo, da smo potrebni in pomagamo vsem na poti v večno domovino.

Maše bodo darovane za Ana Ferbežar x 3, Anton Gruden x 3, Ana Škerjanc x3, Pavla Skubic x 2, Martin Iskra x 2, Ana Belcijan x3, Marija Švigelj x2, za ++ priporočene v molitev x 2, Ivan Grm x 4, Helena Gruden x 4, in Franc Tomšič x 2.

Hvala vsem darovalcem maš. Maše bodo v kratkem darovane. Vabljeni kdaj k maši v župnijsko cerkev v ta namen.

Stična mladih 2022

Vabimo mlade na srečanje mladih v Stično 17.9. 2022. Letošnje geslo je Izberi vihar. Cena vstopnice je 12 €. V ceno je všteta tudi večerja. Mladi dogovorite se za prevoz med seboj ali pa z vlakom, ki bo šel iz Ljubljane do Ivančne gorice. Prične se ob 9.3o in se zaključi ob 21.oo. Poglejte na  spletni strani Stična mladih.

 

Župnija na sinodalni poti

Ključni poudarek na sinodalni poti je, da naj se sinoda nadaljuje, da naj se okrepi sodelovanje  med laiki in duhovniki in da naj se okrepi zavest pripadnosti ter praznovanja v naših občestvih. Konkretni prihodnji koraki so prepuščeni  posameznim škofijam, župnijam in skupnostim. Vabim vse člane na sejo v četrtek 16.9 ob 19.3o uri.  Najprej se bomo pogovorili o čem bomo letos govorili, hodimo skupaj po poti sinode in o srečanju pri Novi Štifti v nedeljskem popoldnevu. Vabljeni.

V nedeljo 18.9. 2022 ste vsi člani ŽPS od leta 2015 – 2025  vabljeni na skupno srečanje, ki bo pri Novi Štifti pri Sodražici. Svoj obisk morate potrditi do 15.9 2022. zaradi priprave hrane, pijače in prevoza in še drugih stvari. Odhod izpred cerkve na Škofljici bo ob 13.15 in začetek ob 14 uri  v cerkvi pri novi Štifti. Po srečanju v cerkvi  bomo imeli srečanje pod kozolcem. Lepo vabljeni – geslo Hodimo skupaj.

V torek zvečer ob 20 uri vabim na pogovor župnijske ključarje in tudi ključarje iz obeh sosesk Lanišča in Gumnišča. Vprašanje novega krožišča na Škofljici.

Godovi in mašni nameni 12.9. – 18.9. 2022

pon. Gvido………za + Martin Iskra, ob 19 uri

tor.   Janez……….za + Ivan Grm, ob 7.3o zj

sre. PSK………..za + Marija Skubic, obl. ob 19 uri

                            za zdravje Kolenčevih, ob 20 uri na Gum.

čet.   ŽMB………za + Anton Zupančič, ob 19 uri

pet.   Kornelij…… za + Marija Novak, ob 19 uri

sob.  Robert……..za ++ starše Kraljič, ob 19 uri

ned. 25 n.m.l……ob 8 uri za žive in mrtve farane

                            ob 10 uri v zahvalo sv. Antonu in škofu Vovku