Oznanila župnije Škofljica, 25.9.2022

 

PISMO PAPEŽA, MLADIM III

 

Ko sprememo novo življenje, ki nam je dano v krstu, od Gospoda sprejemmo tudi poslanstvo: »Moja priča boš!« Gre za poslanstvo, ki se mu je treba posvetiti, ki spremeni življenje.

Danes je Kristusovo povabilo Pavlu namenjeno vsakomur izmed vas mladi: Vstani! Ne morete ostati na tleh in se »smiliti samemu sebi«, čaka vas poslanstvo! Tudi ti si lahko priča del, ki jih je Jezus začel uresničevati v tebi. Zato ti v Kristusovem imenu pravim:

A/Vstani in pričuj o svoji iskušnji slepca, ki je srečal svetlobo, ki je videl božjo dobroto in lepoto v samem sebi, v drugih in v občestvu Cerkve, kipremaga vsako osamljenost.

B/ Vstani in pričuj o ljubezni in spoštovanju, ki ga lahko vzpostavimo v človeških odnosih, v družbenem življenju, v dialogu med starši in otroki, med mladimi in starimi.

C/Vstani in brani družbeno pravičnost, resnico in pravšnjost, človekove pravice, preganjanje, uboge in ranljive, tiste, ki v družbi nimajo glasu…

Č/Vstani in pričuj za nov pogled, ki ti omogoča videti starstvo z očmi , polnim čudenja, ti omogoča prepoznati zemljo kot naš skupni dom in ti da pogum, da braniš celotno ekologijo.

D/ Vstani in pričuj, da se lahko neuspešna bivanja obnovijo, da osebe, ki so mrtve v duhu, lahko vstanejo, da zasužnjeni lahko postanejo svobodni, da srca, ki jih stiska žalost, najdejo upanje.

E/ Vstani in z veseljem pričuj, da Kristus živi. Razširjaj njegovo sporočilo ljubezni in odrešenja med svoje sovrstnike, v šoli, na univerzi, pri delu, v digitalnem svetu, vse povsod.

Bog, Cerkev in papež zaupajo v vas in vas postavljajo za priče mnogim drugim mladim, ki jih srečujete na »poteh Damaska« našega časa. Ne pozabite: »Če je kdo zares izkusil odrešilno božjo ljubezen, ne potrebuje veliko pripravljaljnjega časa, da b i se odpravil  oznanjat. Ne moremo čakati, da mu bodo dodelili veliko pouka ali dali dolga navodila. Vsak kristjan je misijonar toliko kolikor se je srečal  z Božjo ljubeznijo v Jezusu Kristusu.«

Vstanite in obhajajte svetovni dan mladih v krajevnih Cerkvah. Leto mladih najprej obhajajte v krajevnih Cerkvah 2022 naslednje leto pa vabljeni v Lizbono na Portugalsko na svetovni dan mladih.

Upam, da bomo vsi lahko živeli  te stopnje kot pravi romarji in ne kot »verski turisti«! Odprimo se presenečenjem Boga, ki želi, da bi njegova luč zasijala nad našo potjo. Odprimo se poslušanju njegovega glasu tudi preko naših bratov in sester. Tako bomo drug drugemu pomagali in bomo skupa vstali  in bomo v tem našem zahtevnem zgodovinskem trenutku postali preroki novih časov polni upanja!

Sveta Devica Marija, prosi za nas.

                    /papež Frančišek 14. septembra 2021/

 

»Družina smo, druži nas ista kri, družijo iste skrivnostne vezi, ki jih nihče ne more izničiti, ne pretgati ne zatajiti, Vsi smo eden drugemu luč. In če le ena od njih ugasne, ugasne cele družine luč.«  /Tone Kuntner/

V zrcalu evharistije

 

Kaj je to?

                                      Jezus je dejal, to je moje telo

                                                Ni rekel: To je, kakor bi bilo

Saj res, kaj pa je to: evharistija?

Odgovori bodo različni.

»Nimam pojma.«

»Kaj me briga.«

»Gotovo kakak stara ženska.«

»Učitelja vprašaj.«

Ni nam treba biti nerodno. Mnogi nimajo v spominu tega izraza; pogosto ga slišimo šele v našem času, čeprav je bil pri nas evharistični kongres že leta 1935 v Ljubljani.

Besda je iz grščine. Kar se grških izrazov začenja z eu, se nanašajo na kaj lepega, prijaznega spodbudnega, navdušujočega…. V grški mitologiji je Evropa lepa Kadmosova sestra. Orfej  pa mogoče ni bil tako vznemirjen, če Evridika na bi bila tako lepa. Bolje kot njo poznamo  evforijo športnih navijačev. Če namesto umreti rečemo zaspati, smo uporabili evfemizem. Odkar govorimo o evtanaziji, imamo v mislih lepo smrt; kajpak umetno povzročen

Zdaj je že jasno, da gre pri evharistiji  za pomen lepega. Izraz zaobjema dvoje lepot: pomeni  sveto mašo in sveto obhajilo. To pomeni tudi zahvalo. »Euharisto« , imajo danes navado reči  Grki, zahvalim se.

Evharstični kruh je posvečena hostija, evharistične pesmi se kot čaščenje in zahvala nanašajo na mašo in obhajilo. Njuna  znamenja /simboli so patena, kelih, grozd, žitni klas…

Jezus med nami. Jezus za nas. Mi v njegovi ljubezni.

Oddane maše

Med tednom lahko daruje duhovnik le eno mašo na dan. Če pastoralne potrebe narekujejo upravičen razlog /pogrebna, poročna in z dovoljenjem škofa, pa lahko daruje tudi drugo mašo.  Tako duhovniki posredujemo tudduhovnikom, k niso na župniji pomagamo z mašami. Oddane maše so sedaj:

Martinc Ciril, Anton Gruden x 2, Ana Škrjanc x 5, Martin Iskra x 6, Marija Vesel, Marija Šimc, Ana Belcijan x 4, za ++ priporočene v molitev x 7, za duhovniške in redovniške poklice x 2, Ivan Grm x 4, Janez Potokar x 3, Helena Gruden x 10, Martin Golobič x  5, Pavla Repar x 2, Ana Skol x 2, Franc Tomšič x 5, Anton Zupančič x 3, Anton Ferbežar x 4, Anton Bratkovič x 5, Marija Tekavec x 9, Minka Kovačič x 8, Marija Novak x 6, Janez Janežič x 3,  za zdravje družine Nered,  za + Angala Cigale x 3, v čast sv. Duhu v zahvalo.

Vsem darovalcem izrekam iskreno zahvalo za sv. maše, ki bodo oddane na škofijo in jih bodo tam razdelili duhovnikom, ki nimajo dovolj mašnih namenov.  Vas dragi bratje in sestre prosimn, udeležite se v ta namen doma v župniji  sv. maše. Hvala za vašo pomoč duhovnikom.

Pohod za življenje – sobota 1. oktober 2022

                         Ljubljana Prešernov trg

Pohod za življenje je najlepši pohod v Sloveniji . Vesel, barvit in sproščen. Udeležijo se ga mladinske, študentske, zakonske in molitvene skupine, družine, posamezniki…

Nerojeni otroci potrebujejo našo pomoč. Mame in očetje v stski potrebujejo naše sočutje. Vsi si želimo ljubezni. Več na spletni strani www.pohodzazivljenje.si

Godovi in mašni nameni 26.9. – 2.10. 2022

pon. Kozma……..za + Srečko Zupančič, obl. bo 19 uri

tor.   Vinko………za + Anton Gruden, ob 7.3o zj.

sre. Vaclav……..za + Ludvik, Ana Novak, obl. ob 19 uri

čet.   Nadangeli…za + Ana Škrjanc, ob 19 uri

                               za + Marija Šimc, ob 20 uri na Gum.

pet.   Hieronim….za + Ana Anžič, ob 19 uri

sob.  Terezija……za + Franc Tomšič, ob 19 uri

ned.   27 n.n……..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                               ob 10 uri za + Franc Gruden, obl. Klanec

 

Otroški zbor ima vaje ob petkih ob 17 uri. Otroci pridite v velikem številu. Mnogi slavni pevci so kot otroci začeli prepevati na koru v cerkvi. Fantje in dekleta imate lepo priložnost.

 

Ministrantske vaje so v soboto ob 8 uri. Srečali se bomo zopet v soboto. Stopite v službo samega Boga.

 

V soboto smo prvega v mesecu, zato nastopi tudi nova skupina za čiščenje. Na vrsti so ulice – Mijavčeva, Gratova, Puciharjeva,  in Tonijeva. Pomagajte si drug drugem, z vzklikom sinode Hodimo skupaj. Hvala sodelavcem Ravenske poti in Dolenjske ceste.

 

Mesec oktober je posvečen molitvi rožnega venca. Molimo ga doma, molili ga bomo tudi v cerkvi pred sv. mašo. Vabljeni!

 

Na razpolago je nova števika Ognjišča – 10.

 

Karitas nam ponuja nagrobne sveče. S tem boste pomagali potrebnim v naši župniji.

 

V sredo 5.10 prihaja v našo sredo nadškof Stanislav Zore. Vodil bo mašo ob srečanju duhovnikov naše dekanije. Maša bo ob 9 uri. Že sedaj lepo vabljeni k sv. maši. Maša bo v cerkvi.