Oznanila župnije Škofljica, 23.10.2022

MOLITEV  ZA  MISIJONE

 

Gospod Jezus Kristus

ozri se na svoje misijonarje, duhovnike, redovnike in laike,

ki so vse zapustili, da bi svetu oznanjevali tvojo Besedo

in tvojo ljubezen.

Bodi jim močan zaščitnik, krepka opora,

zavetje v puščavskem pesku, senca v ekvatorski vročini,

pomoč v premagovanju ovir, varnost pred padci.

Varuj jih v težkih trenutkih.

Usmerjaj njihove moči, tolaži njihova srca,

ovenčaj njihovo delo z duhovnimi uspehi.

Naj ne iščejo človeških uspehov niti minljivih dobrin,

ampak se trudijo le za tvojo slavo in blagor duš.

Tvoje božansko obličje na križu jih spremlja skozi življenje.

Govori jim o junaštvu, odpovedi, ljubezni in miru.

Krepčaj in vodi jih skozi nevarnosti.

Daj jim luči in moči da bo svet vedno bolj spoznaval

tvoje blagoslovljeno ime in da ti bodo mogli

sredi vedno večjega števila tvojih sinov in hčera

peti pesem zahvale, odrešenja in slave.

AMEN.

Boste moje priče (Apd 1,8)

 

To je središčna točka Jezusovega učenja učencem glede njegovega poslanstva v svetu. Vsi učenci bodo Jezusove priče, kamor bodo šli in kjer koli bodo. Vsak kristjan je poklican biti misijonar in Kristusova priča in tudi Cerkev nima drugega poslanstva kot evangelizirati svet. Naloga Cerkve je oznanjati.

Vsak krščeni je poklican k oznanjevanju, poklican po Cerkvi. Poslanstvo torej ne vršimo posamezno ampak skupno v občestvu in s cerkveno skupnostjo in ne na svojo pobudo. Če je kje kdo, ki ga sam izvaja, ga mora vedno izvajati v občestvu s Cerkvijo, ki ga je poslala.. Sam vrši dejanje Cerkve.

Bistvo poslanstva je pričevati za Kristusa, za njegovo življenje za smrt in vstajenje iz ljubezni do Očeta in do človeštva. Apostoli so iskali zamenjavo za Juda, ki je šel na določeni kraj – med tistimi, ki so bili priče , kakor oni, priče vstajenja /vstalega Kristusa/.. Misijonarji niso poslani, da bi kazali svoje prepričljive kvalitete in sposobnosti, namesto tega imajo, da ponudijo  Kristusa, ki vsem oznanjajo veselo oznanilo  – njegovo odrešenje.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Zato je pričevanje evangeljskega življenja kristjanov temeljno za prenos vere. Po drugi strani pa ostaja enako nujna naloga oznanjevanja njegove osebe in njegovega sporočila. »Vera je iz oznanjevanja.«

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Pri evangelizaciji gresta zato zgled krščanskega življenja in oznanilo Kristusa skupaj. Eden služi drugemu. Zato spodbujam vse, naj spet dobijo pogum, odkritost prvih kristjanov, da bodo pričevali za Kristusa.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

V zrcalu evharistije V

Zaljubljeni Bog

Zaljubljenci že vedo. Ni več trenutka dneva, da ne bi bili s srčno vezjo priklenjeni drug na drugega. Vse je od enega samega trenutka naprej vse spremenjeno. Prepojeno je še z nekom  in z nečem, kar se je nenadoma polastilo srca. Tako je, kot da bi se premaknili na višjo lego dojemanja. Razcvetla češnjeva veja ni več samo znamenje pomladi, od ljubezenske prevzetosti jo spremenimo v  »samo en cvet, en češnjev cvet odlomi moja draga«..

Zaljubljenci in mistiki vedo!

Le da mistiki  doživljajo ljubezen še globlje, in to ljubezen samega Boga!

Mar more biti kdo zaljubljen v Boga? Nekaj dokazov za to imamo. Toda še neprimerno bolj vznerljivo je to, da je Bog zaljubljen v človeka.

Emanuel – Bog z nami. Očitno vesolja ni pognal v tek zgolj zaradi sebe, sicer nas nebi priklical v bivanje. Prava reč, če smo bili v svojem  razvojnem prazačetku še živalca. Prava reč, če smo v primerjavi z starostjo planetov časovno komaj izmerljivi. Tu smo in Stvarnik nas ima rad. Ne glede na to, da se mu je izneveril že prvi človek. Ima nas rad, včeerajšnje, današnje in jutrišnje grešnike. Saj je pretresljivo, ob svojem nikjer končenem vesolju Vsemogočni in  Večni ne more zadoščati  sam sebi. Po Jezusu nam sporoča: »Jaz sem z vami vse dni do konca seta. (Mt 28,20)

Pomislimo: v skrivnostni evharistiji: v svetem obhajilu, pri sv. maši, kjer koli smo zbrani v njegovem imenu, tudi na sammem…

Precej drugače kot je tolikokrat izkušnja zaljubljencev:

Še dolgčas več se s tabo ne igra…;le po naključju našel sem nocoj med pismi dva ognjeno zlata kodra in spregovoril spet sem enkrat s teboj…

 

Rožni venec  – misijonski je obarvan, zeleno, reče, belo, modro, rumeno

Ponedeljek – Afrka – zelena

Torek Amerika- rdeča

Sreda – Evopa  – bela

Četrtek  Oceanija  Avstralija – modra

Petek  – Azija – rumena

 

Priprava na praznik Vseh svetih

Sveti se veselijo v nebesih zaradi božje ljubezni in odpuščanja grehov. To je za nas božji dar, ki nam je dan v zakramentih krščanskega uvajanja, če naj dojamemo kako nekaj izključnega je greh, za tiste, ki so »oblekli Kristusa«. Apostol Janez je zapisal: »Če rečemo da smo brez greha sami sebe varamo in resnica ne živi v nas.« In Jezus nas je učil moliti: »Odpusti nam naše dolge.« To je stalna naloga vse Cerkve, ki ima v svoji sredi »grešnike in je hkrati sveta.Spoved nam odpira pot v svobodo in ljubezen, v življenje in večno srečo v Bogu. Spovedovanje bo v petek ob 18.00. Spovedovali bodo trije dekaniski duhovniki. Pridi!!!

Vrnitev na sončni čas – to bomo storili iz sobote na nedeljo 29/30.10. 2022.

 

Počitnice – krompirjeve  od 28.10. do 7.11. 2022

Mnogi si želite počitnic, ki vam bodo v telesno in duševno korist. Ta čas izrabite za telesno dejavnost, za gibanje v naravi, čim manj pa sedite pred TV ekrani in računalnikom. Te dni boste šli tudi na grobove vaših bližnjih sorodnikov in prijateljev. S starši se pogovarjajte o njih in tudi starši naj vam povedo kakšno prijetno zgodbo iz njihovega življenja. Ker so v teh počitniških dneh tudi pomembni  cerkveni prazniki – pridite s starši tudi k sveti daritvi ali molitvam za rajne. Želim vam zdrave in lepe počitnice.

Godovi in mašni nameni 24.10. –  30.10.2022

pon. Anton…….za + Anton Gruden, ob 18 uri

tor.   Darija……za + Martin Iskra, ob 7.3o zj.

sre. Lucijan……za+ Ivan Grm, ob18 uri

čet.  Sabina…….za + Vreže Marija, ob 18 uri

                      za duh. in red. poklice, ob 19 uri na Gum.

pet. Simon…….za + Marija Novak, ob 18 uri – spoved

sob. Mihael……za + Janez Janežič, ob 18 uri

ned.  31 ned…….ob 8 uri za žive in mrtve farane

                           ob 10 uri za + Anton Bratkovič

Novembrska pisma oddajte v nabiralnik v avli. Bodimo pozorni tudi na nepridiprave.

Maša na dan Vseh svetih bo ob 9 uri dopoldne in ob 14 uri. Po tej maši bomo šli na božjo njivo.

 

Jutri zvečer ob 19.3o ima srečanje komisija za oznanjevanje pri ŽPS. Srečali se bomo v prvi zakristiji. Člani lepo vabljeni.

 

V petek ob 18 uri lepo vabljeni  k zakramentu sprave. Pripravimo se na praznik Vseh Svetih in vernih duš dan. S tem bomo našim rajnim izkazali ljubezen z odpustki, sv. obhajilom in iskreno molitvijo. Spovedovali bodo trije dušni pastirji iz dekanije. Vzemimo si čas zase, za svoje duhovne življenje in duševni mir.

 

Svečke za grobove dobite v avli. S tem boste pomagali tudi družinam v stiski.

 

V svoje vrste vabijo ministranti, pevci, skavti in še drugi, le povpršajte in našli bomo skupino za vas Vabljeni novi sodelavci.