Oznanila župnije Škofljica, 27.11.2022

 

NAŠ  ADVENT

Ljubezen se začenja v naših družinah. Naredimo iz naših domov in iz naših družin drugi Nazaret, kjer vladajo ljubezen, mir, veselje in edinost, kajti ljubezen se začenja doma. Tam moramo začeti in napraviti svoj dom za središče goreče ljubezni. Biti moramo upanje trajne sreče svoji ženi, svojemu možu, svojemu otroku, svojemu staremu očetu, stari materi, vsakomur, ki je povezan z nami.

Ali bo Kristus našel toplo srce, ko bo prišel za Božič? Zaznamujmo adventni čas s tem, da ljubimo druge in jim služimo z Božjo ljubeznijo in zavzetostjo.

Advent je čas pričakovanja nečesa novega, nepričakovanega in nepredvidenega. Zimski čas s krajšimi dnevi in mrazom prisili človeka, da obleče topla oblačila in poišče luč.

Zunanja resničnost je pogosto tudi odsev človekove notranjosti. Tudi v svojih srcih doživljamo mraz in temo v svojih medsebojnih odnosih. Želimo si topline, luči in ljubezni. Spoštovani: temu je namenjen adventni čas!

  • Začenjamo adventni čas, ki je poln pričakovanj. Kristjani ga obhajamo z mislijo na Jezusov prihod: tisti prvi, v Betlehemu, in na tisti zadnji, ob koncu sveta.

Komu ali čemu bomo v adventnem času odprli vrata našega doma?

Stopimo pred vhodna vrata in si jih dobro oglejmo ter se pogovorimo, kdo vse prihaja k nam skozi ta vrata. Komu bi z veseljem vrata odprli in komu bi jih pred nosom zaprli? Zakaj?

Kdo nas že dolgo ni obiskal, pa bi ga v naslednjih dneh z veseljem povabili na obisk? Kako bomo sprejeli tiste, ki pridejo nenapovedano?

Skozi naša vrata največkrat vstopamo mi, člani družine. Kaj pa stopa skupaj z nami? Veselje, lepe misli, dobre želje, spodbude, medsebojno spoštovanje, pomoč … ali pa morda slaba volja, nemir, utrujenost? Kaj nam je v naši družini posebej všeč? Kaj nam ni všeč; Kaj v naših medsebojnih odnosih pogrešamo? Kaj si želimo? Kako ali s čim lahko naša družina odpre vrata Jezusu? Smo ga pripravljeni sprejeti? Kako smo zadovoljni s svojim življenjem? S samim s seboj? Kakšen je naš odnos do drugih, do najbližjih in tudi do Boga? Ali je naše življenje nenehno pritoževanje ali se znamo še veseliti in zahvaljevati?

Spoštovani, komu ali čemu bomo v letošnjem adventu odprli vrata?

                                                           /Nada Marinčič/

 

 

V ZRCALU EVHARISTIJE

 

Razkošje zlatega posodja VIII

                                                           Pobrali so nam vse. Pa sem rekel:

                                                       saj ni treba, da bi jedel z zlato žlico.

                                                                                  /dr. M.S./

Zakaj taka potrata? Toliko zlata. Od razkošne monštrance do tanke patene. Pa še dragi kamni. Saj to vendar stane! Na zemlji pa toliko lačnih!

Treba bi  bilo seveda ugotoviti, koliko je resničnega zlata v bogoslužnem posodju, koliko pa le površinske pozlate. Ampak saj tudi ta stane! Ampak saj tudi stane poročna obleka in ona za dunajski ples. Saj si jo vendar lahko izposodimo. Kaj ko še vedno stane in izposojnine sploh niso majhne! V cerkvi pa zlato ali ne zlato, to je zdaj vprašanje.

Odgovor pravi, da je bogoslužno posodje lahko iz različne snovi, ustrezati pa mora namenu. Kuhinjski lonec torej za na oltar le ni primeren. In vendar se je že zgodilo, in to ne enkrat, in to tudi slovenskim duhovnikom, da so v zaporu skrivaj maševali, kot posodje pa jim je služila neugledna menažka ali pa konzervna škatlica. Je bila tista maša sploh veljavna?

Od milosti tistih svetih maš zvestih in pogumnih duhovnikov mi še danes živimo! Iz hvležnosti  za zgled vere bi morali kdaj moliti zanje. Sicer pa velja, da tudi v domači kuhinji ne jemo iz nemarno oškrabanih krožnikov. Ej, za goste imamo celo prav posebne! Za Boga pa? Mar je zanj res vse dobro?

Že, že. Toda kaj pa vsi lačni in prezrti? Na miljone jih je.

Nekoč je Jezus dejal: »Dajte jim vi jesti.«

Zajtrk za dekleta in žene

V soboto, 3.12. 2022 ob 9. uri vabimo vse gospe in gospodične na zajtrk, ki bo v pevski sobi. Z nami bo tudi gostja, dr. Andreja Poljanec, univ. dipl. psih., spec. Zakonske in družinske terapije, ki preučuje razvoj  sproščenega ter sočutnega starševstva, pomen čustvenega stika v odnosih, razvija terapevtsko delo s skupinami, družinami, otroki, mladostniki in pari. Je avtorica mnogih knjig in pripravlja prispevke za Našo družino. Z nami bo spregovorila o medgeneracijskih odnosih, ki jih je sama poimenovala  »med dvema ognjema.

Vse lepo povabljene. Za lažje načrtovanje količine dobort pri zajtrku prosimo za prijavo na list, ki je na pultu pred kioskom. Prijava ni obvezujoča, lahko se odjavite ali prijavite v zadnji minuti.

Advent 2022

Z današnjo nedeljo stopamo v adventni čas. To je čas, ko se duhovno pripravljamo na prihod božjega Sina na svet. Doma nas bo na to spominjal adventni venček, priprava jaslic in devetdnevnica pred božičem in še Marija bo potovala po naših domovih. Velika škoda bi bila, če bi vse to sprejemali samo kot neko zunanjo pripravo na sam božični praznik. Vsi ti dogodki naj nas povežajo z božjo besedo, ki ji bomo prisluhnili pri adventnih svetih mašah in z molitvijo v domačem krogu ob adventnem venčku. Naj bo vsem nam  adventni čas poln hrepenenja  o čemer nam govori  starozavezni prerok Izaija v svojih sporočilih. Naj nas okrepi z svojo jasno napovedjo in besedo.

Marija trka na naša vrata

Jožef se z svojo ženo Marijo poda na dolgo pot iz Nazareta v Betlehem. Želita izpolniti predpis, ki ga je izdal rimski cesar Avgust. Ti dve mesti sta oddaljeni približno 150 km. Za danšnji čas to ni velika razdalje, ker jo z avtom prevozimo v par urah. Jožef in Marija sta jo morala prehoditi z osličkom peš in Marija je bila še v blagoslovljenem stanju. Na tej poti sta iskala zavetje zase in za dete, ki sta ga pričakovala. Nista povsod našla odprtih vrat. Se bomo mi danes kaj bolje izkazali? Je tudi nas strah otroka, ki prihaja? Papež Janez Pavel II nam je zaklical: Ne bojte se Kristusa!« Zapišimo se na plakat, kdaj želimo sprejeti  božjo mater Marijo in njeno dete.

Adventni koledar za otroke

Si lahko predstavljaš da vsak dan bereš  to drobno knjižico?

Si lahko predstavljaš, da jo bereš z očkom in mamico?

Si lahko predstavljaš, da nato molite ali preberete del sv. Pisma…

Si predstavljaš, da bi s svojim darom tem otrokom polepšal življenje. Poskusi! Uspelo ti bo. Pogumno na pot.

Godovi in mašni nameni  28.11. – 4.12. 2022

pon. Katarina……..za ++ Anžič, ob 18 uri

tor.   Filomen…….. za ++ priporočene v molitev, ob 7.3o zj.

sre. Andrej………za ++ starše Trtnik, ob 18 uri

čet.   Karel…………za + Leopold Krevs, obl. ob 18 uri

                                za + Strle Rozalija, obl. ob 19 uri na Gum.

pet.   Kromacij……za + Robert Koritnik, obl. ob 18 uri

sob.   Frančišek….. za  duh. in red. poklice, ob 7.3o zj.

Ned.   2 ad ned. ….ob 10 uri za ++ Repar

Hvala vsem, ki ste skrbeli za lepoto cerkve v mesecu novmbru.

V decembru vabim k sodelovanju  sodelavce iz Klanca!