Oznanila župnije Škofljica, 4.12.2022

ČE BI V TVOJO HIŠO PRIŠEL  JEZUS

 

Predstavljate si, da ste sanjali, da je Jezus prišel v vaše mesto. Postavite si katerega od teh vprašanj:

Če bi Jezus prišel k tebi, da bi preživel pri tebi dan ali dva in če bi prišel nepričakovano, kaj bi se zgodilo?

Vem, da bi tako častnemu gostu  ponudil najlepšo sobo in mu ponudil najboljše jedi.

Ponavljal bi mu, kako si vesel, da je pri tebi..

In ko bi ga videl prihajati proti vratom, ali bi ga pričakal odprtih rok? Ali pa bi pohitel v sobo in spremenil kakšne stvari, preden bi ga povabil naj vstopi?

Ali bi skril kakšne stvari, račune, pisma, tisk in postavil sv. Pismo na mizo?

Ali bi se v družini pogovarjal na enak način kot se sicer?

Ali bi ti bilo kaj nerodno moliti pred vsakim obedom?

Ali bi bil vesel, če bi se srečal s tvojimi najboljšimi prijatelji?

Ali pa bi raje videl, da se ne bližajo tvoji hiši, dokler je On pri tebi?

Ali bi rad videl, da bi ostal pri tebi za vedno, ali pa bi se močno oddahnil, ko bi odšel?

Ali bi te spravila v zadrego kakšna stvar, ki jo sicer počneš, če bi te Jezus obiskal in nekaj dni ostal pri tebi?

Komu bomo odprli vrata v adventnem času?

 

 

Postaviti Boga v središče

Grant Teaf, nekdanji prvi nogometni trener na univerzi , v svoji knjigi Verujem, pripoveduje zanimivo zgodbo o mladem fantu, ki je bil najboljši na svetu v skoku ob palici. Ime mu je bilo Brian Sternberg

Leta 1963 je bil Brian že študent drugega letnika  univerze v Washingtonu. Ni bil samo najboljši v skoku ob palici, ampak tudi prvak v skoku ob trampolinu.

Teaf piše, da je bil Brian najbolj egocentričen in vase zagledan mlad atlet, kar jih je poznal v zadnjem čas. Pripoveduje, kako je gledaql Briana pri tekmovanju, ko je dosegel svetovni rekord: »Mojo pozornost je vzbudila njegova uravnoteženost in samozaupanje ter dejstvo, da se ni nikoli smejal.«

Drugi dan je Teaf vzel roke časopis in je kar okamenel, ko je prebral glavni naslov: »Brian Sternberg poškodovan.« Športnik  je treniral sam v telovadnici. Naredil je trojni skok in nerodno padel na trampolinu. Z vratom je zadel na rob in ostal nepokreten, lahko premika samo oči in usta. Brian je torej v trenutku postal invalid, ki si ni mogel sam pomagati, in zagrenjen mlad fant.

Čez pet let je trener Teaf zopet videl Sternberga na srečanju trenerjev  in atletov v Coloradu. Dvorana je bila v popolni temi. Nenadoma pa se je na platnu pojavil  prizor Briana, ki teče in nato skoči ob palici ter doseže svetovvni rekord. Vsi v dvorani so občudovali njegov skok. Potem je dvorano zopet zagrnila tema. Reflektor je osvetljeval  stol na praznem odru. Iz teme se je pojavil orjaški nogometaš, ki je na ramah nesel nekaj, kar je bilo podobno veliki punčki iz cunj. Nogometaš je prinesel na oder  Briana Sternberga in ga položil na naslanjač, ter ga podprl z blazinami. Brian je spregovoril z nejasnim glasom: » Dragi prijatelji, Boga prosim , da se nobenemu izmed vas ne bi zgodilo, kar se je meni. Prosim Boga, da ne bi nikoli poznali bolečine, ki jo vsak dan doživljam. Upam in molim, da se to ne bi zgodilo. Potreben pa je prijatelji, pogum, zato postavite Boga v središče svojega življenja.«

Brianove besede so na pslušalce naredile izjemen vtis. Nihče jih ni pozabil.

V ZRCALU EVHARISTIJE

 

Prinesi mi rože

 

                                                        Šopek rož,

                                                           rože mi vse povedo.

Saj cerkev ne more biti brez cvetja. Škoda, evangeliji pa ne poročajo, da je Jezusu kdo prinesel cvetje, rože. Pa tako rad jih je imel. Lilije, poljsko cvetje, trave…, kar se mu je zdelo več kot kraljvski sijaj. Salamon, da se ni oblačil lepše!

Simbolika cvetja je nad vse pomenljiva. Zanimivo, da je Božja mati  že od davnih časov upodobljena z rdečo vrtnico, ki pomeni ljubezen in trpljenje. Natančno to, česar je bila v obilni meri deležna.

Težko boi našli dom brez vsakega cvetja. V Trenti, kjer je zemlja skopa in je bilo nekoč težavno za preživetje, je v še tako majhnem vrtičku vedno raslo nekaj rož. Pogled na današnje stolpnice: tu in tam pod oknom  domiselno pritrjena  polica za vsaj eno lončnico.

Saj cerkev ne more biti brez cvetja!

Kaj vse opazi oko? Okrasne trave z domačega vrta, poljske in gozdne cvetlice, kakršne pač navrže letni čas. Razkošne azaleje, orhideje, pravi izbruh eksotike. Ikebane. Estetska razporeditev  barv in oblik. Nekakšna cvetlična dramaturgija.

Ponekod vse preobloženo, drugod estetsko do bolečine. Cvetlične grede tudi okoli cerkve; pravi park. Kjer pa niti na oltarju ne manjka šopek, tam se postavijo nad liturgično pravilo. Na olatrju imajo svoj domicil le križ, sveči in misal. Toda če ni rožice, bo Jezus žalosten, gotovo meni prizadevna krasilka, gospod župnik pa ne upa reči nič. Bi si lahko naprtil še enega udrihača.

Ah, kaj vse to! In kaj navsezadnje umetno plastično svetje. Na koncu koncev je dokaz človekove ustvarjalnosti. Podobno kot cvetlica iz papirja. Res, kaj vse to, če je navrelo  kot slap iz čistega pobožnega srca.

A nekaj okusa vseeno velja pridobiti! Tudi glede plastike. Resnična žalost za Jezusa, ljubitelja rožne lepote, je ovenelo svetje. Pa ne zaradi ovenelosti cvetja, amapak zaradi  naše zvenele ljubezni.

Sv. Miklavž prihaja – 2022

Miklavž nas bo obiskal v ponedeljek 5.12.2022 na teh mestih in v tem času: Gumniški vrh 15.3o, Drenik ob 16.oo; Gorenje Blato 16.15; Gumnišče 16,30; Glinek 16,45; Zalog 17.oo; Klanec, 17.1o; Dom starejših občanov Škofljica ob 17.25; Reber 17.45; Lanišče 18.oo; Šmarska cesta 18,1o; Mijavčeva 18,25; Albrehtova18.4o; Ravenska pot 18,55; Čistilna naprava19.2o; Dom Barje 19.3o; Ahlinova 19.45.

Zberite se na teh krajih – angeli vam bodo zapeli, Miklavž vam bo spregovoril, z majhnimi dobortami boste  obdarovani, morda vam bodo celo hudiči kaj v napoto. Nja bo ta večer lepo adventno razpoloženje in vseljem vse ob praznovanju sv. Miklavža.

Marija trka na naša vrata

Verni ljudje so oblikovali čudovito pobožnost v adventnem času – Marijo nosijo. Tudi danes ohranjajmo ta lepi običaj advntnega časa. To je čudovita priložnost za umiritev našega življenja, h kateremu nas vabijo tudi zdravstveni delavci in psihologi. Dolgi zimski večeri so prav primerni za vso družino, da se po napornem dnevu umirimo v družinskem krogu. Naredimo to za našo vero, za naše zdravje, za naše družine, za naš narod.

Pripravite Gospodovo pot – družina pričakuje božič

5.12. – Pismo sv. Miklavžu – hvlaežno pismo – risbica

6.12 – veselje, presenečenje, hvaležnost

7.12. – družinski večer – družabne igre

8.12. – maša – doma zmolimo destko rožnega venca

9.12.- sv. Pismo  Mt 1,21 pogovor o naših imenih

10.12 – družinski sprehod, popoldanski – večerni

11.12. – sv. maša, popoldne obiščemo sorodnike

Potrudimo se uresničiti kakšnega od teh predlogov.

Svetovni dan mladih (SDM)

SDM bo potekal od 1 – 8 avgusta v Lizboni na Portugalskem. To je veliko srečanje mladih, srečanje s Kristusom, mladimi katoličani z vsega sveta. Za pot si lahko izberete več paketov, o katerih si lahko več preberete na spletni strani svetovnidanmladih.si. Mladi prijavite se! Oglejte si programe  in dogodke za leto 2022/23 – pridruži se nam.

Godovi in mašni nameni 5.12 – 11.12. 2022

pon. Saba………….za + Ana Anžič, ob 18 uri

tor.   Miklavž……za ++ duhovnike naše dekanije

sre. Ambrož…..za + Jože Špehar, ob 18 uri

čet.   Marija……ob 9 uri za duh. in red. pok.

                            ob 18 uri za + Franc Krivec, obl.

pet.  Žan………..za + Ljubica Kraškovic, 7 dna, ob 18 uri

sob.  LMB………za + Ana Špolar, ob 18 uri

ned.  3 adv. ned…ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                ob 10 uri prošnja za božje usmiljenje

Sprejem v ministrantske vrste

V četrtek na praznik bomo v ministrantske vrste sprejeli dva nova ministranta – Jaka in Luka Krambergar. Veselimo se mladih sodelavcev, ki bosta služila Bogu in božjemu ljudstvu. Vabljeni k maši zvečer ob 18 uri